MISTET VELGERE: Ap-leder Jonas Gahr Støre på vei hjem etter den katastrofale valgnatten på Folkets Hus. Foto: Helge Mikalsen VG

Ap mistet 100.000 velgere til Sp og SV

Den største velgerflukten ved stortingsvalget gikk fra Ap til Sp og SV. Over 100.000 velgere forlot Jonas Gahr Støre til fordel for hans samarbeidspartier.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det viser den foreløpige velgerundersøkelsen fra Institutt for samfunnsforskning og Universitetet i Oslo, som ble lagt frem onsdag morgen.

– Ap har mistet 63.000 velgere til Senterpartiet og 40.000 velgere til SV. Det er ikke så overaskende gitt valgresultatet, men likevel de to største velgervandringene ved dette valget, sier Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning til VG.

VG Spesial: Det nye Stortinget

Når valgforskeren måler velgernes vandringer, snakker han om at det netto er 63.000 velgere som har forlatt Ap til fordel for Sp.

– Denne netto velgerovergangen er den største vi finner i våre tall. Den utgjør 1,8 prosent av alle stemmeberettigede, sier Johannes Bergh.

Les også: Katastrofevalg for Ap

SPISTE AP-VELGERE: Jubel og klemming på Senterpartiets valgvake på Håndverkeren i høst. Partileder Trygve Slagsvold Vedum får en klem av nestleder Ola Borten Moe. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Partisekretær Kjersti Stenseng i Ap mener bestemt at det er Senterpartiets distriktspolitikk som er hovedårsaken til vandringen fra Ap til Sp.

– Mange velgere var misfornøyde med regjeringspartienes distrikts- og regionpolitikk. Da var Senterpartiet flinkere til å fange opp disse velgerne enn Arbeiderpartiet. Vi ser at der vi gikk tilbake i en del fylker, der gikk Sp frem, sier Stenseng til VG.

Hun nevner saker som kommune- og fylkessammenslåinger og ulvedebatten som saker Senterpartiet profiterte på - på bekostning av Arbeiderpartiet.

– Kan Sp-lederens appell til velgerne vs. Ap-lederen ha hatt betydning?

– Først og fremst er det nok politikken som har betydd noe. Og der utpeker distriktspolitikken seg som noe folk peker på, gjentar Stenseng, som også viser til eget partis evalueringer og tilbakemeldinger etter det dårlige valgresultatet.

I tillegg har det også gått en del Ap-velgere til Rødt og MDG, viser tallene og sammenligningene med 2013-valget fra valgforskerne Bergh og Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo.

Sp-Vedum spiste Ap-stemmer

Les også: Sp-Trygve: Vi ble valgets vinner

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er tilfreds med at han har spist Ap-velgere som en sulten ulv.

– Vi er veldig glad for alle stemmene vi fikk. 90.000 av velgerne våre kom fra andre partier enn Arbeiderpartiet. Men vi er også veldig glade for de stemmene vi fikk i form av tidligere Ap-velgere, sier Vedum til VG.

– Det var distriktspolitikken som ble stemmesankeren?

– Ja, tjenester nær folk betyr og betydde nok mye for folks stemmegivning. Men også rovdyrpolitikken og forsvarspolitikken vår hadde betydning, svarer Senterparti-lederen.

Mindre vandring mellom blokkene

Valgundersøkelsen viser også at det er mindre vandring av velgere mellom de politiske blokkene enn tidligere.

Arbeiderpartiet utveksler flest velgere med partier på rødgrønn side, mens Høyre og Fremskrittspartiet utveksler flest med partier på borgerlig side, ifølge forskerne.

Les: Regjerings-lyst i Venstre

– Velgervandringer mellom partier som ideologisk ligger nær hverandre, er hyppigere enn vandringer på tvers av «blokkene», skriver Bergh og Aardal i sin foreløpige analyse av valgtallene for 2017.

Når det gjelder «miljøpartiene» SV og MDG, taper begge stemmer til Rødt, men vinner stemmer fra Venstre.

Venstrevelgere minst lojale

Venstre, som nå er høyaktuelt som regjeringsparti, fikk en oppslutning på 4,4 prosent ved valget i høst. Men Trine Skei Grandes beholdt bare 34 prosent av velgerne fra fire år tidligere, viser foreløpige tall fra velgerundersøkelsen.

– Vi har ofte hatt illojale velgere ved de siste valgene, sier Venstre-leder Skei Grande til VG. Hun tror noe av forklaringen er at Venstres velgere ikke har den «nesegruse» partilojaliteten som mange andre velgere har.

For Miljøpartiet De Grønne (MDG) gjaldt dette 44 prosent av velgerne fra 2013.

Senterpartiets velgere var de mest lojale. Partiet holdt på hele 86 prosent av velgerne, tett fulgt av Rødt på 84 prosent.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder