ÅPNET SEG PÅ TWITTER: Mediepersonligheten Aleksander Schau åpnet seg på Twitter lørdag kveld. Der fortalte han blant annet om seksuell trakassering og maktmisbruk i norsk mediebransje. Foto: Kristian Helgesen VG

Kraftig oppgjør med seksuell trakassering i Medie-Norge: – Vi vet hvem dere er

Aleksander Schau benyttet lørdag kveld Twitter til å komme med en rekke historier om overgrep i norsk medie- og kulturbransje.

 • Marthe S. Lien
 • Hilde Kristine Misje

Artikkelen er over to år gammel

Nå håper han på et oppgjør og oppfordrer til kamp.

Etter en rekke overgrepsanklager rettet mot filmprodusenten Harvey Weinstein tidligere i høst sprakk bobla, og tusenvis sto frem med sine overgrepshistorier verden over gjennom #metoo-kampanjen.

Tusenvis har delt #Metoo: Vil vise omfanget av seksuelle overgrep og trakassering

I kjølvannet av dette benyttet radio- og TV-profilen Aleksander Schau lørdagskvelden til å komme med flere konkrete eksempler på overgrep og misbruk i norsk bransje gjennom sin twitterkonto.

– Jeg kan dessverre ikke oute noen med fullt navn her, selv om jeg har ekstremt lyst. Men jeg kan fortelle om hva som foregår, hvordan det feies under teppet og hvordan de som sier i fra latterliggjøres, ufarliggjøres og undermineres, skriver Schau.

Gjennom 24 twittermeldinger i løpet av et par timer lørdag kveld, går han inn på minst 11 konkrete episoder om misbruk og overgrep som han skal kjenne til. Noen av dem av svært alvorlig karakter.

– Vi vet hvem dere er. Vi har snakket sammen. Vi vet hvem som har utført handlingene og vi vet fryktelig godt hvilke ledere og mellomledere som har skjøvet dette under teppet i alle disse årene. Nå er deres tid forhåpentligvis over. Vinteren er her, skriver Schau på det sosiale mediet.

#metoo-kampanjen: Menn svarer med #howiwillchange

Flere konkrete eksempler

Han nevner eksplisitt norsk medie-, kunst- og kulturbransje, men hevder de samme problemene finnes innenfor alle bransjer i Norge.

Schau trekker blant annet frem en episode der en ikke-navngitt person skal ha stukket hendene ned i trusen på en kvinnelig kollega, mot hennes vilje, og ifølge Schau uten konsekvens. Han nevner også en situasjon der en kvinne skal ha blitt presset opp mot veggen av en kollega og klemt på brystene.

5: «Sikker på at du ikke har misforstått?» «Var det på nachspiel dette da?...» «Typisk NN. Han tåler ikke alkohol h… https://t.co/7EQtLjK8xk

– Vi vet hvem du er, du artist som sa til en 20-25 år yngre frivillig hos en konsertarrangør «Du kan få lov til å suge meg hvis du vil». Som om det var en ære for henne å være nær ditt ekle legeme, er blant twittermeldingene Aleksander Schau legger ut lørdag kveld.

VG har flere ganger forsøkt å komme i kontakt med Aleksander Schau lørdag kveld, men Schau har ikke besvart henvendelsene. VG kjenner heller ikke til hva slags dokumentasjon som ligger bak det Schau hevder.

Kulturministeren: Stiller krav til institusjoner etter #meetoo-avsløringer

Schau skriver i en SMS til TV 2 at «flesteparten av historiene kommer fra TV 2», skriver kanalen på sine nettsider.

– I TV 2 aksepterer vi ikke seksuell trakassering. Det skal ikke være en del av vårt arbeidsmiljø. Vi har hatt slike tilfeller og vet at det kan skje igjen, derfor kan jeg ikke være tydelige nok på vår holdning. Det er opp til den enkelte selv å bestemme hvorvidt den ønsker å varsle om en hendelse. Vårt ønske er likevel at alle som har opplevd noe de mener bør varsles, gjør nettopp det, slik at vi kan iverksette nødvendige tiltak, sier organisasjons- og kommunikasjonsdirektør Sarah Willand i TV 2 til VG.

VG har vært i kontakt med Schaus arbeidsgiver, og direktør for juridisk avdeling i NRK, Olav Nyhus, sier han ikke kjenner til at Schau skal ha vært i kontakt med dem angående noen av episodene.

– Denne typer hendelser er selvsagt helt uakseptable, også i NRK, og er bare fælt å lese om. I NRK har vi tidligere i 2017 gjennomgått våre rutiner for varsling av alle uakseptable hendelser, og alle ansatte har en plikt til å si i fra når sånt skjer. Om vi blir kjent med konkrete hendelser så vi vi følge det opp på største alvor.

Oppfordrer til å ta opp kampen

Aleksander Schau er kjent fra blant annet radioprogrammene «Karate» og «FK fotball» på NRK P3, og har i det siste vært å se på skjermen i NRK-programmet «Historisk», sammen med blant andre Siri Kristiansen og Live Nelvik.

Schau har også vært ansatt hos TV2 fra 2010 til 2016 der han var programleder for fotballprogrammet FC Fotball, som ble sendt på kanalene TV2 Premium og TV2 Zebra.

15: Vi vet hvem du er, du som har antastet flere kvinnelige kollegaer på rystende grovt vis. Du har klådd, klapset,… https://t.co/aje2yzBQZi

– Det har seg slik at min og andres samvittighet har tatt meg/oss igjen. Nok er nok. Jeg startet med radio som sekstenåring. Det er litt over 26 år siden. Jeg begynner å bli gammal og jeg føler jeg må si ifra før det er for sent. Til info: Dette blir ikke veldig hyggelig, skriver han på Twitter.

Skaper sjokkbølger i Sverige: – Tror ikke alle lyver

Schau mener forholdene blir feiet under teppet, og kommer nå med en sterk oppfordring til kvinner, menn, jenter og gutter til å ta opp kampen.

– Mitt håp er at disse kvinnene, mennene, jentene og guttene som har blitt utsatt for disse folka samler seg og går i flokk. At dere tar opp kampen, skriver han i en av de siste meldingene i serien.

6: Når de som har blitt utsatt for maktmisbruk, overgrep, trusler og vold slutter i mediehuset, reklamebyrået, teat… https://t.co/igV0JzNnNc

Sigrid Bonde Tusvik: – Jeg skal gi deg traumer jeg, din gamle skrukkepung (krever innlogging)

Les også

 1. Tusenvis av svensker protesterer mot seksuell trakassering og overgrep: – Slutt å voldta oss, for faen!

  I hele Sverige demonstreres det søndag i forbindelse med #metoo-kampanjen som den siste uken har dominert i sosiale…
 2. Trude (18): Utsatt for minst 25 overgrep i løpet av ett år

  Hun var 14 år, han var i 40-årene. I løpet av ett år skal den nå domfelte mannen ha forgrepet seg på henne mellom 25 og…
 3. Nytt samarbeid for å bekjempe seksuell trakassering

  Sjefene i både Arbeidstilsynet og Likestilling- og diskrimineringsombudet har opplevd seksuell trakassering.
 4. Rekordmange meldinger om seksuell trakassering i 2017

  – Vi må få en slutt på at enkelte menn tror det er greit å tafse på kvinner, sier arbeidsminister Anniken Hauglie.
 5. Likestillings- og diskrimineringsombudet vil ha bedre tilbud til trakasseringsofre

  #Metoo-kampanjen har fått mange norske kvinner til å fortelle om at de har blitt utsatt for trakassering.

Flere artikler

 1. TV 2-direktør: Kjenner til fem av sakene

 2. Aleksander Schau sjokkert over #metoo: – Det er et mørke

 3. «Valgte å holde kjeft - det må få konsekvenser»

 4. NRK har fått tips om flere tilfeller av trakassering

 5. Pluss content

  Kronikk: «Den norske stillhetskulturen»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder