SKIP OHOI! Sommeren ser ut til å være kommet for å bli - i ukevis! Rikke Jordbraek (29) og Bendik Strømnes (29) er nyter godværet i Oslofjorden torsdag kveld. Foto: Frode Hansen

Sommeren trolig reddet: Godværet kan vare ut juli

Sommeren kan være reddet: Nye og bekreftede godværsprognoser viser at godværet over landet kan holde i minst ti dager til – og muligens ut hele juli måned.

– Ja, vi ser nå at vi får stadig nye høytrykk sigende opp fra sørvest. Akkurat slik det ser ut nå, ligner denne værsystemet på det vi hadde i fjor, som ga den tørre, varme sommeren, sier meteorolog Camilla Albertsen i StormGeo.

les også

Norsk sommervær sender stormer og styrtregn til Sør-Europa – flere har omkommet

GODVÆRET HOLDER: Slik ser temperaturkartet ut for neste torsdag – fortsatt god varme rundt kysten av Sør-Norge, mens temperaturen daler noe i nord. Foto: Kart: StormGeo

Rimelig sikkert

Hun tilrettelegger langtidsvarsel for energibransjen – med varsler hele seks uker fram i tid. Så langt fram er ikke treffsikkerheten god nok i prognosene, men for de neste ti dagene er prognosene rimelig sikre på hva som kommer.

– Alt tyder på at vi kan få tilsvarende værtype med stadig nye høytrykk de neste 15 dagene. Vi kan ikke se noen stort væromslag i prognosene så lang fram som til slutten av juli.

HOPPER I DET: Ikke all verdens temperatur i havet ennå, men badegjestene hopper i det fra Tjuvholmen i Oslo onsdag. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Les også: 90 sommerøl testet – her er de tolv beste

Prognosene er nokså entydige, og både de vanlige europeiske og de amerikanske modellene er nokså samstemte om utviklingen.

Slik har det ikke vært: For bare to uker siden ble det varslet kjølig sommervær i to uker fram. Et høytrykk ved Grønland var med på å sette opp iskald nordavind som ga snø nedover fjellsidene i Sør-Norge og kulderekorder for juli. Da viste værmodellene bare 25 prosent sannsynlighet for at nettopp dette høytrykket skulle legge seg over Skandinavia og gi sol og pent vær.

les også

Nytt høytrykk på vei: – Dette kan bli sommerens beste uke

Litt skyer i helgen

Men himmelen blir ikke helt uten skyer – og heller ikke helt uten en regnskur.

– I forbindelse med at vi får inn et nytt høytrykk i løpet av helgen, ser vi at det dannes noe skyer over blant annet Østlandet. Her kan det komme en og annen regnbyge, og temperaturen kan duppe fra midt på 20-tallet til litt under 20. Det dannes noen små lavtrykk som kan gi litt regn her og der i Sør-Norge i helgen.

Væromslaget: Melder sol i hele landet

Varmen tilbake

Men over helgen skal varmen komme tilbake – med gode temperaturer over hele landet.

– Vi snakker likevel neppe om 30 pluss, men god sommervarme som noen steder i Sør-Norge kan passere 25.

I Nord-Norge skjer det likevel en endring i løpet av neste uke: Her får vi inn pålandsvind med skyer og spredte regnbyger. Men også her får vi mye gode temperaturer. I Finnmark og særlig i østlige del av Finnmark kan det imidlertid bli småsurt med temperaturer under ti pluss – ja noen dager nede i 5–6 grader.

– Men været er best i indre strøk, og i sørlige deler av Nord-Norge, påpeker Albertsen.

Juli kaldstartet: Kaldere enn normalen


Fortsatt morgentåke

Seiglivet morgentåke har gjort formiddagene sure og kalde mange steder på kysten siste uken. Og meteorolog Lillian Bergheim i StormGeo kan ikke love at dette er helt over ennå.

– Dette skyldes en kombinasjon av mild og fuktig luft blir liggende ytterst på kysten og kjøle seg ned i løpet av natten. Da blir denne luften til tåke eller lave tåkeskyer. Dette har vært et problem både på Vestlandet, i Trøndelag og i Nord-Norge. Og det er vanskelig å varsle når sola klarer å trenge gjennom. Idet den gjør det, stiger temperaturen bratt, forklarer hun.

Men på lørdag venter vi lite tåke, fordi vi får en solid nordavind på kysten - liten kuling. Da blåser tåken raskt bort. Men i neste uke er det nok igjen usikkert for slik kysttåke, advarer hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder