FØLGER MED: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) oppfordrer alle til å ta smittevernhensyn, og være bevisst på at det kan ha konsekvenser for utelivet om man ikke gjør det. Foto: Frode Hansen

Byrådslederen etter festbråk: Nøler ikke med skjenkeinnstramming

Etter tre måneder er utelivet i Oslo gjenåpnet med normale åpningstider. Men etter mye bråk og lite avstand denne helgen ser ikke byrådsleder Raymond Johansen (Ap) bort fra ny skjenkestopp i Oslo.

 • Benedicte Bratås
 • Martha C. S. Holmes

Artikkelen er over 38 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

– Byrådet følger situasjonen nøye, har tett kontakt med politiet og våre egne kontrollører. Vi vil ikke nøle med å innskrenke skjenke- og åpningstider igjen hvis reglene konsekvent brytes. Dette kan vi gjøre på noen timers varsel, skriver byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo i en e-post til VG søndag.

I løpet av helgen ble det meldt om flere tilfeller av ordensforstyrrelser og store folkeansamlinger i Oslo.

Tar ingen sjanser

– Vi har tidligere innført skjenkestopp og andre svært inngripende tiltak i Oslo, og vi kan komme til å gjøre det igjen dersom vi ser nye smitteutbrudd. Byrådet vil ikke ta sjanser med befolkningens liv og helse, sier Johansen.

Han viser til lave smittetall i Oslo og mener tiltakene som er satt inn har gitt gode resultater.

Hold deg oppdatert: Se oversikt over smittetall fra norske kommuner og ellers i verden i VGs corona-oversikt

På spørsmål om byrådslederen kan utdype hvor langt han vil la det gå med nye smittutbrudd før innføring av ny skjenkestopp svarer han følgende:

– Det vi kommer til å gjøre først er å stenge enkeltsteder som bryter reglene. Dersom det ikke er tilstrekkelig må vi vurdere andre tiltak og innskjerpinger. Det er ikke mulig nå å si når det blir. Her må det gjøres vurderinger når vi har lagt bak oss litt mer enn en helg med normale åpningstider.

Han understreker at hovedproblemet ikke er store brudd hos utestedene, men opphopning av folk i byen og kødannelser, og og at mange ikke forholder seg til smittevernreglene.

- Smittevernreglene gjelder også når man har en pils i hånda. Og de gjelder også etter midnatt.

Helsedirektoratet råder blant annet om å fortsatt holde avstand på minst én meter til personer utenfor samme husstand, både innendørs og utendørs.

Byrådslederen er glad for å se at folk nyter byen igjen.

– Men coronakrisen er ikke over. Jeg vil sterkt oppfordre alle til å følge regler og råd, og være bevisst på at det kan ha store konsekvenser om man ikke tar hensyn til reglene, skriver Johansen.

Mye bråk og lite avstand

Politiet loggførte rundt 170 hendelser i Oslo, Asker og Bærum natt til lørdag, opplyser operasjonsleder André Kråkenes i Oslo politidistrikt til NTB.

– Det har vært mye ordensforstyrrelser, dessverre. Det er graden av beruselse og mye folk, sa Kråkenes til VG natt til lørdag. Han beskrev det som «sydenstemning».

Natt til søndag var ikke like hektisk for politiet i Oslo. Men Kråkenes sier til NTB at det var flere folk på byen en natten før og at det har vært nok å gjøre. I løpet av natten var det minst seks slagsmål.

– Folk har stått som sild i tønner utenfor utestedene sier Kråkenes til NRK.

Politiet observerte mye folk som ikke holdt tilstrekkelig avstand denne helgen utenfor byens utesteder og parker, bekrefter også operasjonsleder Tor Grøttum til Aftenposten. Ifølge Grøttum er politiet opptatt av tilstandene i køene, selv om deres hovedfokus er orden, ikke smittevern.

Denne helgen er den første der utestedene i Oslo har fått normale åpningstider siden 12. mars. Fra og med mandag fikk Oslos restauranter, puber og barer skjenke til 03.00 og holde åpent til 03.30.

Det er gått over tre måneder siden de hittil strengeste corona-tiltakene ble innført i Norge. Også utelivet i hovedstaten ble berørt. Oslo kommune stengte skjenkingen på byens serveringssteder 21. mars fordi flere brøt smittevernreglene. Ølkranene åpnet igjen 6. mai til stor glede for mange.

Tilbakeblikk: Se video fra en stille lørdag kveld i Oslo sentrum i mars etter at alkoholservering i hovedstaten ble forbudt

Flest nye tilfeller hos yngre

Nye tall fra Folkehelseinstituttet viser at de fleste nye tilfeller av coronasmitte er blant folk mellom 20 og 29 år.

I juni har 103 personer i denne aldersgruppen testet positivt på viruset. I slutten av mars var medianen på alderen til smittede 51 år. Fram til midten av juni sank den til 32 år.

Til NRK sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad at det ikke er sikkert smittetilfellene har en sammenheng med det å gå på byen.

– Men sårbarheten er mye større nå for at smitten kan spre seg, fordi vi har mye mer kontakt med hverandre. Spesielt på kvelder og i helger hvis syke personer beveger seg ute i byen, sier Nakstad til NRK.

Les også

 1. I disse europeiske landene går smittetallene opp

  Smittetallene i Europa har de siste ukene steget for første gang på flere måneder.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Oslo
 3. Utelivsbransjen
 4. Raymond Johansen

Flere artikler

 1. Truer med skjenkestopp i Oslo etter festbråk

 2. Utvidet skjenketid: – Min første tanke var, dette går ikke

 3. Nå åpnes ølkranene i Oslo om natten

 4. Høie ber kommunene stramme opp utestedene

 5. Fire nye utesteder stengt: Oslo kommune vil ikke stramme inn reglene

Fra andre aviser

 1. Raymond Johansen: Vil ikke nøle med å innskrenke skjenkingen

  Aftenposten
 2. Politiet advarer mot tette køer på Oslos utesteder

  Aftenposten
 3. Nå åpnes ølkranene i Oslo om natten

  Bergens Tidende
 4. 252 smittevernsbrudd på utestedene i Oslo

  Aftenposten
 5. Ikke skyld på utestedene – folk må skjerpe seg

  Aftenposten
 6. Utvidede skjenketider i Oslo: Økte omsetningen med 30 prosent

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder