RØDT-LEDRER: Bjørnar Moxnes fremmer mistillitsforslag mot Anniken Hauglie (H) som her intervjues i forgrunnen av bildet. Foto: Frode Hansen

Rødt fremmer mistillitsforslag mot Anniken Hauglie

Partiet fremmer mistillitsforslag mot arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie på grunn av NAV-saken. Hverken Arbeiderpartiet, SV eller Senterpartiet vil konkludere om mistillit nå.

  • Martha C. S. Holmes
  • Oda Leraan Skjetne
  • Bjørn Haugan

De mener at ingen enkeltstatsråd kan klandres for hele skandalen, men påpeker:

– Etter Rødts vurdering, er det klart at sakens alvor og omfang har økt under Anniken Hauglies periode som ansvarlig statsråd, skriver Rødt-leder Bjørnar Moxnes i en uttalelse.

NAV har tolket EØS-regelverket feil siden 2012. Det har ført til at minst 48 personer er uriktig dømt for trygdesvindel, og minst 2400 personer kan ha fått urettmessige krav om tilbakebetaling.

les også

NAV doblet antall anmeldelser for trygdesvindel i utlandet på tre år

– To grunner

Moxnes sier til VG at Rødt fremmer mistillitsforslag fordi det har blitt «åpenbart at NAV-skandalen er resultat fra en villet politikk, og en uvilje mot å rydde opp». Han gir to grunner til at Rødt nå velger å stille mistillitsforslag.

– I februar i år instruerte departementet NAV om ikke å gjennomgå gamle saker, bare legge om praksisen frem i tid. Det er det ene. Det andre er at den 30. august fikk Hauglie beskjed om at det var sannsynlig at folk var dømt til fengsel på feil grunnlag - da gikk det to uker før departementet hadde så mye som et møte med NAV, og nesten fem uker til før Riksadvokaten ble orientert - som jo er den som kan få folk ut av fengsel, sier han.

Det han viser til er en epost fra departementet til NAV den 22. februar i år, der det slås fast at politisk ledelse i departementet mente NAV skulle endre praksis fremover i tid, fordi det vil være krevende å gjenoppta saker tilbake i tid.

les også

Reagerer på NAV-fengslingen av James (41): – Helt absurd

Hauglie har fastholdt at hun først ble gjort kjent med feiltolkningen i julen i 2018. Hun har også fastholdt at det først var den 30. august 2019 at departementet fikk beskjed av Nav om at feilen også kunne føre til at folk hadde blitt feilaktig dømt – og at det var da den store alarmen gikk i departementet.

Den 17 september ble likevel en 38-åring dømt til fengsel, og den 9 oktober ble en 41-åring kalt inn til soning.

– Hauglie har ikke gjort det man kan forvente av en statsråd som får norgeshistoriens største rettsskandale i fanget. Og ingenting tyder på at hun heller er egnet til å rydde opp i skandalen, mener Moxnes.

Han sier det er Hauglie som er den øverste politiske ansvarlige over NAV, og at det derfor er hun som har ansvaret for at man gjorde det man kunne da feilen ble oppdaget.

– Også maktpersoner må stilles til ansvar.

Rødt fremmer mistillitsforslaget som et representantforslag, men sier de er åpne for å gi de andre partiene den tiden de trenger for å konkludere.

Les de siste sakene om NAV-skandalen her.

les også

Hauglies kalender: Hadde ingen møter med NAV måneden etter at alarmen gikk

Støre: - For tidlig

– Det er for tidlig å melde om mistillit nå, sier Arbeiderparti-leder Jonas Gahr støre til VG om mistillitsforslaget.

Han er samtidig ikke overrasket over at Rødt gjør det.

– Det er litt deres stil, men vi ønsker å få mer fakta på bordet.

Han utelukker samtidig ikke at dette kan bli aktuelt. Tidligere har Støre sagt til VG at de svarene Hauglie kom med i sin redegjørelse for Stortinget, ikke var gode nok til å unngå mistillit.

Han har også sagt til VG at den åpne striden mellom NAV-sjef Sigrun Vågeng og arbeidsminister Hauglie i mediene etter en uenighet om et internt brev i NAV har svekket tilliten til Hauglie.

les også

Åpen strid mellom Hauglie og NAV-sjefen: Støre krever svar

SV: - Utelukker ikke

SV-leder Audun Lysbakken har også tidligere sagt at SV må vurdere mistillit. SVs representant i kontrollkomiteen på Stortinget, Freddy Øvstegård, sier SV nå jobber i kontrollkomiteen for å få best mulig svar på hva som har skjedd - men at de ikke utelukker noenting.

– Hauglie har mye å bevise i høringen, om hun skal få bli sittende, sier han.

Men han fortsetter:

– Et for dårlig forankret og for tidlig mistillitsforslag kan virke mot sin hensikt og styrke Hauglie, vi vil derfor fullføre arbeidet i kontrollkomiteen før vi konkluderer.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget gransker NAV-saken, parallelt med et eget granskningsutvalg oppnevnt av regjeringen.

Kontrollkomiteen bestemmer seg tirsdag denne uken for når Hauglie skal innkalles til høring.

– Hauglie har store forklaringsproblemer, og nå skal vi sørge for å få alle kortene på bordet, sier Øvstegård.

Sp: - Må avvente

Senterpartiets Marit Arnstad synes også mer fakta må på bordet før det kan konkluderes om mistillit.

– Det kan ikke utelukkes, men vi synes det er for tidlig å konkludere på det spørsmålet.

Hun viser til begge de to pågående granskningene av NAV-skandalen.

– Vi må avvente mer av behandlingen.

Erna Solberg: - Har tillit til Hauglie

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) ønsker ikke å kommentere saken.

Statsminister Erna Solberg skriver følgende om mistillitsforslaget i en SMS til VG.

– Dette er en alvorlig sak som har rammet mange mennesker, og derfor har regjeringen ønsket å belyse alle sider av saken. Hauglie har redegjort i Stortinget, og det er satt ned et granskingsutvalg som skal til bunns i saken. Jeg har tillit til Anniken Hauglie.

Les også

Mer om

  1. Nav-skandalen

Flere artikler

  1. Vurderer å straffe Solberg for Hauglie-exit

  2. Reagerer på NAV-fengslingen av James (41): – Helt absurd

  3. Støre: Ikke gode nok svar til å unngå mistillit

  4. NAV-skandalen: Rødt-Moxnes ble kritisert for mistillitsforslag

  5. Hauglies kalender: Hadde ingen møter med NAV måneden etter at alarmen gikk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder