Tre døde i Tromsø: – Vi håper det beste for det siste barnet

Moren og de to eldste døtrene er døde. Lillesøsteren på halvannet år er fortsatt kritisk skadet. – En stor tragedie som er blitt enda større, sier bistandsadvokaten.

Kvinnen i 20-årene er siktet for henholdsvis drap og drapsforsøk på sine tre døtre etter at de fire ble hentet livløse opp fra den iskalde sjøen i Tromsø for fire dager siden.

Moren og den eldste datteren på syv år mistet livet kort tid etter, og nå bekrefter politiet at også den fire år gamle datter døde på Rikshospitalet torsdag kveld.

Politiet etterlyser fredag en kvinne som trillet en barnevogn forbi den etterlatte barnevognen, som gjorde at en forbipasserende slo full alarm mandag kveld.

Politiet ønsker å snakke med kvinnen om mulige observasjoner ved åstedet på Fagereng på Tromsøya

De to yngste barna har gått i samme barnehage i Tromsø.

– Dette er dypt tragisk og ufattelig trist. Vi håper det beste for det siste barnet, sier seksjonsleder for barnehage i Tromsø kommune Berit Vassmyr.

Det er omtrent 100 barn i den aktuelle barnehagen fordelt på seks baser. Helsesykepleier og kommunepsykolog har bistått de om lag 20 ansatte siste uken.

Minnestund i barnehagen over helgen

– De har vært tilstede for personalet som har jobbet nær barna og hatt vanskelige dager. Vi informerte ansatte og foreldre om dødsfallet i morges.

– Hva oppfatter barna?

– De forstår at voksne er lei seg. Men det er ikke uvanlig at barn er borte fra barnehagen, så mange har ikke skjønt hva det handler om, sier Vassmyr.

Hun sier at ansatte prøver å svare så enkelt de kan, etter barnas alder og modenhet.

– Det handler om å være tilstede, vise omsorg og prøve å så normale dager som mulig. Over helgen vil vi ha en minnestund i barnehagen, sier Berit Vassmyr.

– Naturlig at drapssiktelsen utvides

Fireåringen som døde torsdag kveld, vil bli obdusert.

– Det er også naturlig at siktelsen mot mor utvides til også å gjelde drap på denne datteren, uten at det er gjort formelt ennå, sier politiadvokat Gøril Lund til VG.

Moren blir obdusert på Universitetssykehuset Nord-Norge fredag.

Ifølge den foreløpige obduksjonsrapporten av den eldste datteren døde hun av drukning og alvorlig nedkjøling. Det er ikke tegn til ytre vold.

ÅSTEDET: Onsdag formiddag er både bamser, blomster, lys og hilsener lagt ned i snøen ved Fagereng på Tromsøya. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Fremdeles ligger den yngste av de tre barna på Rikshospitalet i Oslo med kritiske skader. Jenta på halvannet år er under høyintensiv behandling.

– Forferdelig vanskelig for far

– Det er på mange måter en stor tragedie som har blitt enda større, sier Erik Ringberg til VG. Han er bistandsadvokat for faren og barna i familien.

– På generelt grunnlag kan jeg si at dette er en forferdelig vanskelig situasjon å stå i for far. Nå er det viktig at han fortsatt får den støtten og hjelpen han trenger, sier Ringberg.

En sentral del av politiets etterforskning er å kartlegge bevegelsene til moren og de tre døtrene før de ble hentet opp fra sjøen i 18-tiden mandag.

Norskprøve før hun gikk på sjøen

Politiet sier de har fått et godt bilde over hva som skjedde i timene før, men har så langt holdt kortene tett til brystet. VG har tidligere skrevet at moren samme dag gjennomførte muntlig prøve i norsk på Voksenopplæringen.

Bekjente har fortalt at hun virket veldig glad etter prøven. Av naboer og bekjente blir hun beskrevet som hyggelig og smilende.

Barnefaren i 30-årene var på jobb da dramaet utspilte seg noen kilometer unna.

TRAGEDIE: Her ble kvinnen og de tre barna funnet livløse i Sandnessundet mandag. Åstedet ligger ved Fagereng på Tromsøya. Foto: Hallgeir Vågenes

Funnet livløse i vannet mandag

En barnevogn som sto forlatt på gangveien ved Kvaløyvegen noen kilometer fra Tromsø sentrum, utløste alarmen kl. 17.28 mandag.

Det var et forrykende vær, med sterk vind og snødrev.

Forbipasserende oppdaget spor i snøen ned mot sjøen. Politiet rykket ut og fant kvinnen og de tre barna hennes livløse like ved land.

Kvinnen i 20-årene og den syv år gamle datteren døde samme kveld, mens de to yngste barna ble fløyet til Rikshospitalet samme natt.

Familien er fra Sudan og ble gjenforent i Tromsø i 2017.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder