Daisy (28) påkjørt og drept: Mann siktet for uaktsomt drap

En mann er pågrepet og siktet i Snartemo-saken, hvor franske Daisy Maï Tran (28) døde og hennes venninne ble alvorlig skadet. Han har tidligere vært inne til avhør som vitne.

– I dag har politiet pågrepet og siktet en person i 20-årene fra Vest-Agder i saken. Vedkommende er siktet for uaktsomt drap, uaktsom forvoldelse av betydelig skade, brudd på hjelpeplikten og promillekjøring, sier politiadvokat Hellek Rue i Agder politidistrikt under en pressekonferanse onsdag formiddag.

Han bekrefter at siktede er en mann.

– Tekniske og elektroniske spor sammenholdt med taktiske etterforskningsopplysninger, som er grunnlaget for at politiet mener det er skjellig grunn til å mistenke siktede for handlingen. Den siktede har tidligere vært inne til avhør i saken, sier Rue. Han hadde da status som vitne.

Strafferammen for uaktsomt drap er inntil seks års fengsel. Siktede har fått oppnevnt Berit Knudsen som forsvarer.

Det har foreløpig ikke lyktes VG å få en kommentar fra Knudsen.

Den litauiske kvinnen som ble skadet ønsker ikke å bli kontaktet av mediene, men hennes bistandsadvokat Gunnar Stokke formidler følgende uttalelse fra kvinnen:

– Jeg er takknemlig for alle som har jobbet med saken. Det å vite at politiet kanskje har funnet personen som gjorde dette mot oss, gjør at man få litt fred. Forhåpentligvis er dette den riktige personen, og jeg håper han vil kunne fortelle hvorfor han forlot oss på veien den natten.

Gåten på Snartemo: Hvem kjørte på Daisy?

FUNNET DØD: Daisy Maï Tran (28) ble funnet død 2. juni. Foto: Privat

Siktedes bil beslaglagt

Rue opplyser at det er tatt beslag i siktedes bil. Undersøkelser av denne pågår fortsatt. Siktede skal etter planen avhøres utover dagen.

– Andre vitner vil også bli avhørt. Når politiet har foretatt planlagte etterforskningsskritt, så vil politiet om det er grunnlag for varetektsfengsling, sier Rue.

– Politiet har brukt betydelige ressurser på etterforskningen. Store deler av politidistriktet har vært involvert, og vi har fått bistand fra Kripos. Etterforskningen har pågått nærmest uavbrutt i fire måneder.

– Lettet

Slik politiet vurderer saken nå, er det ikke sannsynlig at det blir flere pågripelser i saken.

– Jeg synes det er positivt at det etter fire måneder er utvikling i saken. Nå avventer vi hva slags svar politiets etterforskning vil bringe, sier bistandsadvokat Jorunn Karin Ingebretsen til VG.

Hun sier til VG at hun informerte Trans familie om utviklingen i saken tidligere i dag:

– De ville formidle at de var glade for at det nå er en utvikling i saken, og de berømmer politiet for den massive jobben som er gjort i etterforskningen av saken. De er veldig takknemlig for det, sier Ingebretsen.

Det var Scott Langaas som fant de to kvinnene søndag morgen den 2. juni.

– Vi er ekstremt lettet over pågripelsen og vi tror og håper at dette er rett person. Vi vil rette en stor takk til politiet som har gjort en superjobb og vi er glade for at det er fremgang i saken. Vi håper at saken avsluttes med domfellelse slik at livet kan gå videre, sier han til VG.

ÅSTEDET: Daisy Maï Tran ble funnet død i dette krysset. Like ved lå hennes litauiske venninne hardt skadet. Foto: Helge Mikalsen, VG

Skulle på festival

Det har gått over fire måneder siden franske Daisy Maï Tran (28) ble funnet død på en avsidesliggende vei på Snartemo i Vest-Agder 2. juni. Like ved lå hennes litauiske venninne i 20-årene alvorlig skadet.

Politiet mistenkte fort at de to kvinnene var blitt påkjørt.

– Hovedteorien er at en ukjent person har kjørt på dem, og stukket fra stedet. Hvis teorien stemmer, kan det være et uaktsomt drap. Vi sjekker det vi kan for å finne ut av hvem som befant seg i området i det aktuelle tidspunktet, sa politiadvokat Rue til VG i juli.

Daisy Maï Tran befant seg i Norge i forbindelse med den internasjonale festivalen The Bivrost Gathering. På grunn av hendelsen ble festivalen flyttet til Kvinesdal, hvor det ble holdt en minnestund for Daisy.

Venner og familie har vært i sorg etter den uforklarlige hendelsen. I et rørende brev i sommer tryglet avdødes mor gjerningspersonen om å melde seg:

«Sjekk Daisy»

Langaas var på vei ned til bilen for å hente tobakk, da han ble møtt av et skremmende syn søndag morgen den 2. juni.

Først forsto han ikke alvoret, og trodde at de to kvinnene han kjente fra Stavangers musikkmiljø tullet med ham.

– Det så helt unaturlig ut. Jeg trodde først at alt var en spøk, har Langaas tidligere uttalt til VG.

Han gikk bort til den litauiske kvinnen, som han husker sa: «Sjekk Daisy. Sjekk om hun puster». Daisy Maï Tran ble senere erklært død på stedet, mens den litauiske venninnen ble kjørt til sykehus med alvorlige skader.

Ifølge VGs opplysninger husker ikke kvinnen som overlevde noe fra hendelsen.

TRAUMATISK OPPLEVELSE: Scott Langaas (til høyre) fant de to kvinnene. Her sitter han sammen med Nicklas Eide Kildal, som sammen med samboeren Sara Granum Holm leier en gammel gård på Snartemo. Foto: Helge Mikalsen, VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder