Storbrannen i Rogaland: Alle evakuerte får flytte hjem

SOKNDAL/OSLO (VG) Etter en intens innsats begynner brannvesenet å få kontroll. Men beboerne oppfordres til å ha hageslangene klare for sikkerhets skyld.

 • Andrea Rognstrand
 • Tomm W. Christiansen (foto)
 • Siri Eggen
 • Ingrid Hovda Storaas
 • Jørn Pettersen
 • Ingvild Silseth
 • Rano Tahseen
 • Ellen Eriksen

Artikkelen er over ett år gammel

Et tynt lag av røyk ligger over sentrum av bygda Sokndal i Rogaland. Vindkastene drar med seg røyklukt. Skolen holder stengt i dag for at ingen skal ta unødvendig risiko. I gatene, blant de hvite trehusene, står biler fra brannvesen, politi og sivilforsvar.

– Siste oppdateringen er at det er rimelig bra kontroll over brannen. Den er delt inn i elleve sektorer, og det er rimelig god kontroll over alle. Samtidig er det sånn at det er tørt og blåser mye, så innimellom blusser brannen opp igjen, sier ordfører Trond Arne Pedersen til VG.

Er du i området? Da vil vi gjerne snakke med deg – tips oss her!

Omtrent 7500 mål har brent så langt, noe som tilsvarer omtrent tusen store fotballbaner. Onsdag ettermiddag fikk beboerne en gledelig nyhet:

«Alle evakuerte etter storbrannen kan nå flytte hjem. Det oppfordres til at alle har hageslangen klar for sikkerhets skyld», står det på kommunens hjemmesider.

I morgentimene omtalte politiet situasjonen som «kritisk», men onsdag formiddag begynner brannmannskapene altså å få kontroll.

Fire av seks helikoptrene står nå på bakken for å la mannskapene hvile, mens ett er i beredskap for å rykke ut dersom brannene blusser opp.

– Nå jobber vi hovedsakelig med etterslukking. Vi må passe på at brannen ikke blusser opp igjen da det er mye vind i området, sier Magnus Winther i Sivilforsvaret til VG.

Slik startet dramaet: To kvinner hentet ut fra gressbrann

Og meteorologene bekrefter at været kan skape utfordringer: De melder at det har begynt å regne i brannområdet, men at det kun er snakk om små mengder – og at østavinden kommer til å ta seg opp med kraftige vindkast.

Statsmeteorolog Magnus Ovhed mener at været påvirker brannen i en negativ retning.

– Jo mer det blåser, jo dårligere er det, og akkurat nå tar vinden seg opp. Det er veldig dårlige nyheter om man skal kjempe en brann, sier han til VG.

Det har lenge vært stor skogbrannfare i neste hele landet, og det er fortsatt svært tørt i terrenget.

– Det kommer litt regn, men det har dessverre lite å si.

Tirsdag kveld ble 148 boenheter og flere hundre personer evakuert.

– Folk er påvirket på den måten at de er redde og bekymret for seg selv og sine og eiendeler. Samtidig mobiliserer mange og hjelper til og bidrar. Som ordfører er jeg imponert over det voldsomme engasjementet, sier Pedersen.

Les også: Bønder drev brannslukking gjennom natten

I natt spredde flammene seg videre til Jøssingfjorden, hvor et naust brant ned. Onsdag morgen fryktet politiet at brannen skulle spre seg til Knubedal og videre mot de verneverdige trehusene i Sogndalstrand.

– Det er en viktig del av historien til Sokndal. Nå er brannen omtrent en kilometer unna. Vi håper å stoppe den i en barriere som er satt opp, så vi ikke risikerer at den går tapt, sier ordføreren.

Skogbrann også i Lyngdal: Sprer seg mot E39

Sokndal er den sørligste kommunen i Rogaland, og ligger 110 kilometer sør for Stavanger. Kystkommunen ligger ved riksvei 44/Nordsjøvegen, og opplyser på egne hjemmesider at de har 3266 innbyggere.

Arild Løvås og familien ble evakuert fra sitt hjem:

– Innbyggerne er bekymret

Ordføreren fortalte tirsdag kveld at mange innbyggere var bekymret og tok direkte kontakt med kommunen.

– Jeg kan ikke huske at det har vært en så stor brann i kommunen i min tid. Det har brent over store områder tidligere, men det som er spesielt nå, er at brannen er på vei inn mot sentrum, sa Pedersen til VG.

– Det er vanskelig å se. Det er som en dag med full tåke. Hele sentrumsområdet er røyklagt. Brannen har et voldsomt omfang.

Innbyggerne blir oppfordret til å holde seg innendørs og holde dører og vinduer lukket. De som evakueres til Sokndalshallen bes ta med liggeunderlag og sovepose.

Mer om

 1. Rogaland
 2. Sokndal
 3. Brann

Flere artikler

 1. Bønder drev med brannslukking i hele natt

 2. Øystein ble evakuert etter brannen: – Veldig skremmende

 3. Skogbranner i Rogaland under kontroll

 4. Over 50.000 er bedt om å evakuere på grunn av skogbranner i California

 5. Brannfolkene jobbet dag og natt: Glørne haglet over kulturskatt

Fra andre aviser

 1. 160 boliger evakuert: Blåser i en retning som truer sentrumsområdene

  Aftenposten
 2. Full innsats mot skogbranner – 10.000 mål brent ned

  Aftenposten
 3. Svære områder svidd av i skogbranner – stor brannfare i hele landet

  Bergens Tidende
 4. 160 boliger i Sokndal evakuert på grunn av brannene

  Fædrelandsvennen
 5. Stor skogbrannfare en rekke steder i landet

  Aftenposten
 6. Brannvesenet tror bråtebrann førte til skogbrannen i Sokndal

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no