Spesialenheten etterforsker dødsfall i Ålesund

Spesialenheten for politisaker etterforsker et dødsfall i Ålesund lørdag. Før dødsfallet ble personen lagt i bakken av politiet.

Publisert:

I en pressemelding melder Spesialenheten at de har besluttet å iverksette etterforskning for å avklare omstendighetene rundt hendelsen, og mulig årsakssammenheng mellom politiets opptreden og dødsfallet.

Lørdag ettermiddag meldte politiet i Møre og Romsdal at de bisto helsevesenet under en hendelse på åpen gate i Ålesund.

– Vi fikk melding om en person som gikk midt i gaten, som var blodig og lettkledd. Vi rykket ut med patrulje som prøvde å komme i kontakt med han. Vi prøvde å prate med han, men vedkommende var lite samarbeidsvillig og trengte åpenbart førstehjelp. Da måtte de etter hvert ta kontroll på vedkommende for å sørge for at han fikk helsehjelp, sier leder for operasjonssentralen i Møre og Romsdal, Erik Steen Mikalsen, til VG mandag.

Han forteller videre at det ble forsøkt livreddende førstehjelp på stedet og i ambulanse, men at personen ble erklært død på sykehuset.

Sunnmørsposten (SMP), som omtalte saken først, skriver at de har sett en video der to sivile politibetjenter kjemper for å få kontroll på mannen. De skal ha utført basketak i stående posisjon, og deretter lagt personen i bakken.

– Han ble lagt i bakken for å få kontroll på han, sier Steen Mikalsen til VG.

– Hva slags typer skader hadde personen, og vet dere hvordan han ble påført disse?

– Det er under etterforskning, og vi kartlegger. Det var i alle fall blod, svarer Steen Mikalsen.

Steen Mikalsen fortalte mandag formiddag at de hadde varslet spesialenheten.

– Vi vurderte det slik at det ikke var noen årsakssammenheng mellom politiets inngripen og dødsfallet, men det ble vurdert å sende dette til spesialenheten så de får vurdere på eget initiativ om de vil etterforske videre, sier Steen Mikalsen.

SMP skriver at politiet først avviste overfor dem at de hadde lagt en mann i bakken, noe som altså har vist seg å være feil opplysninger.

Basert på vitneutsagn skrev SMP først at mannen ble lagt i bakken og pågrepet av politiet, men endret senere tittel og beklaget etter at politiet opplyste at de kun hadde bistått med akutt helsehjelp.

– Selv om politiet må legge noen ned for at dem ikke skal skade seg selv, er ikke det noen motforestilling mot at det er et helseoppdrag, sier Steen Mikalsen.

Publisert:

Mer om

Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med Kickback.no