Helikopter krasjet i sjøen i Bergen – mann kritisk skadet

BERGEN/OSLO (VG) En mann er kritisk skadet etter at et helikopter gikk i sjøen ved Sandviken i Bergen onsdag kveld.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Ifølge politiet forsøkte et helikopter av mindre type å lande på en yacht som lå fortøyd på Sandviksflaket. Det skal ha klart å lande før det beveget på seg eller ble kastet av på et vis. De fikk beskjed om ulykken like før klokken 21.30 onsdag kveld.

Les mer: Slik var den dramatiske redningsaksjonen

Etter ulykken ble det drevet gjenopplivning på én av de tre om bord. Torsdag opplyser Haukeland Universitetssykehus at en mann er kritisk skadet, og at to menn på 53 og 62 år er lettere skadet.

Den kritisk skadede mannen, også han i 50- eller 60-årene, var uten puls og pustet ikke da redningsmannskapet ankom stedet.

Har tre teorier

Like etter klokken 15.30 torsdag ettermiddag kjenner politiet fortsatt ikke årsaken til styrten.

– Det er altfor tidlig for oss å konkludere. Vi jobber med å utelukke eller bekrefte teoriene om menneskelig svikt, teknisk svikt og ytre påvirkning. Det er en jobb politiet gjør i samarbeid med Havarikommisjonen, sier Frode Karlsen, leder for økoavsnittet i Vest politidistrikt.

Vet du noe om saken? Tips VG her!

Ifølge politiet har to av mennene tilknytning til Storbritannia, men alle menneske nasjonalitet regnes fortsatt som ukjent.

Saken fortsetter under videoen fra ulykkesstedet.

Har startet etterforskning

Politiet uttalte like etter midnatt natt til torsdag at de hadde sikret helikoptervraket. Flere vitner er allerede avhørt.

– Vi har mye informasjon, så vi får nok dannet oss et godt bilde inne ganske godt tid, sier Kåre Halvorsen, leder for luftfart i Havarikommisjonen, torsdag ettermiddag.

Helikopteret, som er tatt opp på land, undersøkes nå av flyhavarikommisjonen. Det er uvisst når de blir ferdig med sine undersøkelser.

Havarikommisjonen har sendt tre inspektører Bergen. Politiet har fått opplyst at helikopteret er eid av det britiske selskapet HQ Aviation, og av den grunn vil også representanter fra den britiske flyhavarikommisjonen komme til Bergen.

– Det sykeste jeg har sett

VG har snakket med flere som så hendelsen.

– Det så ut som om helikopteret skulle lande på båten. Da den kom ned så føk det opp noe fra båten og opp i rotoren. Da smalt det noe så vanvittig, forteller Marius Hagen (20).

ULYKKESSTEDET: Bildet er tatt fra redningsskøyta «Kristian Gerhard Jebsen II», som sammen med «Bjarne Kyrkjebø» deltok i redningsaksjonen. Foto: Redningsselskapet

Karoline Kongshaug (22) så dramaet på sjøen fra stuevinduet sitt.

– Helikopteret styrtet i vannet rett ved siden av yachten. Det er det sykeste jeg har sett, sier Kongshaug, som er tredjeårsstudent ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen.

Fra leiligheten i Sandviken har hun fri sikt til ulykkesstedet.

– Jeg trodde først at helikopteret skulle klare å lande. Men dette ser ikke ut til å være en båt som er stor nok til å kunne ha en landingsplass for helikopter, sier hun.

Luksusyacht

Det skal være en luksusyacht med 16 ansatte som er involvert i ulykken. Båten skal ha blitt solgt for 250 millioner kroner i 2014, og være 60 meter lang, ifølge en tidligere artikkel fra Bergensavisen. Yachten skal være registrert på Cayman Island.

– Helikopteret hadde fløyet fra Sumburgh på Shetland, mellomlandet på Flesland for å fylle bensin og så tatt av på nytt for å lande på yachten i Sandviken. Vi fikk melding om ulykken 21.24, sier Jan Lillebøe ved Hovedredningsseentralen til VG.

GIKK I SJØEN: Bildet viser yachten kort tid etter helikopterstyrten. Ifølge øyenvitner kom det båter til for å hjelpe etter svært kort tid. Foto: Ole Ivar Steinsland / Tipser

Det var en båt fra Redningsselskapet som plukket opp mannskapet på tre. Kommunikasjonsrådgiver Eigil Andersen forteller om aksjonen:

– Vi hadde vårt fartøy RS Bjarne Kyrkjebø liggende i nærheten, dette var en av de første båtene på stedet etter at vi fikk beskjed om hendelsen klokken 21.45 fra Hovedredningssentralen. Tre personer ble hentet opp fra sjøen, hvorav en er skadet. Jeg har ennå ikke vært i kontakt med mannskapet for ytterligere detaljer, sier Eigil Andersen i Redningsselskapet til VG.

Kraftig smell

Martin Helgesen (66) var på dugnad med andre medlemmer i Bergen Kystlag ved Elsero da han hørte lyden fra helikopteret.

– Plutselig hørte jeg et veldig smell. Deretter et voldsomt plask i sjøen rett bak yachten som lå der. Det så ut som om helikopteret forsvant rett ned i sjøen. Det var ingenting å se i vannoverflaten, sier Helgesen til VG.

Han er vant med å kjøre helikopter etter 25 år på jobb i Nordsjøen.

– Men jeg har aldri opplevd noe i nærheten av dette. Kanskje kan rotoren på helikopteret ha kommet borti akterenden på yachten. Smellen var så kraftig, beskriver Helgesen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder