RADIKALISERT: Kilder hevder overfor VG at nordmannen Anders CAmeroon Østensvig Dale (35) ble radikalisert i tiden etter at han konverterte til islam.
RADIKALISERT: Kilder hevder overfor VG at nordmannen Anders CAmeroon Østensvig Dale (35) ble radikalisert i tiden etter at han konverterte til islam. Foto: PRIVAT,

Norske Anders Dale (35) på USAs terrorliste: PST terrorsikter og etterlyser nordmann internasjonalt

INNENRIKS

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har siktet Nesodden-mannen Anders Cameroon Østensvig Dale (35) for deltakelse i terrororganisasjonen al-Qaida i Jemen og etterlyst ham internasjonalt.

Publisert: Oppdatert: 16.07.14 21:42

PST jobber også med å etterlyse 35-åringen internasjonalt gjennom Interpol og Schengen-systemet.

- Jeg kan bekrefte at vi over tid - uavhengig av enkelte nasjoners listeføring - har hatt og har en pågående etterforskning. Jeg kan også bekrefte at han er mistenkt for overtredelese av straffelovens paragraf 147 a og siktet for paragraf 147 d, sier fungerende assisterende sjef Thomas Blom i PST til VG.

PST-sjefen opplyser at den internasjonale etterlysningen gjelder for siktelsen.

Paragrafene inneholder følgende bestemmelser:

§ 147 a.: En straffbar handling som (…) anses som en terrorhandling og straffes med fengsel inntil 21 år når handlingen er begått med det forsett.

§ 147 d.: Med fengsel inntil 6 år straffes den som danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler.

- Vi mener vi har tilstrekkelige holdepunkter for at han deltar i en terrororganisasjon og at han har sluttet seg til al-Qaida, og det er mistankegrunnlaget. Vi har etterforsket saken over tid, men jeg vil ikke si noe om hvor lenge, sier Blom.

Ingen rettsinstans har foreløpig vurdert mistanken eller siktelsen mot 35-åringen.

USA frykter nordmannen skal slå til

Tirsdag ble det det ble kjent at amerikanske myndigheter plasserte nordmannen Anders Dale på sin terrorliste. Den norske statsborgeren blir av amerikanerne beskrevet som en «Specially Designated Global Terrorist» (SDGT), som USA bruker som en betegnelse på spesielt betydningsfulle personer påterrorlisten.

Nordmannen «har begått, eller det er en betydelig risiko for at han skal begå, terrorhandlinger som truer sikkerheten til amerikanske statsborgere eller den nasjonale sikkerheten, utenrikspolitikken eller økonomien til USA», skriver USAs utenriksminister John Kerry.

- Instruert i bruk av bombebelter

Amerikanske myndigheter sier ifølge nyhetsbyrået AP at de mistenker at nordmannen reiste til Jemen for å få terrortrening av al-Qaida. Dale skal blant annet ha blitt instruert i bruken av bombebelter og andre eksplosiver.

- Dette gis ingen automatisk virkning i norsk strafferett, men det inngår som en del av flere momenter som kan rammes av norske bestemmelser, sier Blom.

Han ønsker ikke å kommentere detaljer om nordmannens påståtte terrortrening.

Meldt savnet av familien i 2012

Nordmannen Anders Dale dro til Jemen i 2008 – angivelig for å lære seg arabisk. Etter flere turer til hovedstaden Sana’a i Jemen, blir han sporløst borte i november 2011. 35-åringen forlot sin høygravide kone og ble meldt savnet av familien i april 2012.

- Han har vært der en god stund, men jeg vil ikke si noe ytterligere, sier Blom.

Etter det VG får opplyst, er det lenge siden 35-åringen har gitt livstegn fra seg – men han skal ha vært i kontakt med familien hjemme i Norge etter 2012. PST har også avhørt nordmannens nærmeste familie de siste årene.

- Jeg vil ikke kommentere detaljer i etterforskningen, sier Blom.

Nordmannens far: Vanskelig for å tro på beskyldningene

Tirsdag uttalte 35-åringens norske far til VG at han har vanskelig for å tro på beskyldningene mot sønnen og at han krever bevis fra USA på at sønnen er en terrorist.

Ifølge VGs opplysninger, mener PST at Anders Dale kan ha havnet på USAs terrorliste ved en tilfeldighet, samtidig holdes muligheten åpen for to andre scenarioer: Enten er 35-åringe død eller drept, eller så er han så dypt inne i al-Qaida-systemet at han klarer å holde seg skjult – noe som gjør ham farlig.

Her kan du lese mer om