ORKER IKKE MER: Yousef Assidiq følte seg så personlig angrepet av Afsar at han byttet moské.

ORKER IKKE MER: Yousef Assidiq følte seg så personlig angrepet av Afsar at han byttet moské. Foto: Audun Braastad NTB scanpix

Assidiq tar et oppgjør med generalsekretæren i Islamsk Råd: En bølle

Mehtab Afsar: – Usanne påstander

Yousef Assidiq mener generalsekretæren i Islamsk Råd skaper en fryktkultur og forsøker å tie ihjel kritiske stemmer.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

«Nå koker det inni meg. (..) Mehtab Afsar er en bølle og det har jeg fått erfare ved flere anledninger», skriver Assidiq på sin Facebook-side onsdag kveld.

Innlegget ble publisert like etter onsdagens Dagsnytt 18-debatt. Der konfronterer statsminister Erna Solberg og Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre generalsekretæren i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar, med at muslimske organisasjoner må ta enda sterkere avstand fra terrorhandlinger som de vi har sett i Paris, Brussel og nå Nice.

– Ungdommer opplever å bli motarbeidet fordi de jobber på en måte som er annerledes enn det moskeen gjør, sa Erna Solberg under debatten.

– Det er direkte feil, svarte Afsar.

– Vil tie oss ihjel

– Dette er typisk Afsar. Han prøver å tie i hjel folk ved å skjelle dem ut. Nå utfordret Erna ham nettopp på dette, og da provoserer det meg veldig at han avviser dette helt og sier at «dette vet du ikke noe om», sier Assidiq til VG.

FÅR KRITIKK: Mehtab Afsar, generalsekretær i Islamsk Råd Norge, beskyldes for å være kontrollerende og å spre frykt i det muslimske organisasjonsmiljøet i Norge. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

Han sier at han nå ønsker å fortelle om måten han har blitt behandlet på av Afsar på, i håp om at andre skal følge etter.

– Han har skjelt meg ut flere ganger offentlig for å ha kritisert Islamsk Råd. Første gang etter en NRK-debatt i 2014. Han kalte meg en «agent» med mål om å ødelegge islam fra innsiden. Han sa jeg var en «lekemuslim» og at jeg burde passe meg for hva jeg sier, sier Assidiq.

Ved en annen anledning skal Afsar ha kalt ham en spion og en skam for alle muslimer i Norge. Assidiq sier videre at han så seg nødt til å bytte moské, etter at Afsar hadde kontaktet moskeen de begge tilhørte og bedt dem passe seg for Assidiq.

– Mafiavirksomhet, uten vold

Assidiq er medstifter av Just Unity, en organisasjon som jobber for å forebygge radikalisering blant muslimsk ungdom. Han mener organisasjoner som de han driver er redde for å kritisere Islamsk Råd, av frykt for at de skal bli svartelistet og snakket dårlig om.

Assidiq sier at han ikke har tillit til generalsekretæren, og dermed ikke til Islamsk Råd Norge.

– Denne typen oppførsel er ikke greit for en person i en posisjon som han er i. Han kommer hele tiden med stikk som at «andre bare driver med show», jeg opplever det litt som mafiavirksomhet, uten vold.

– En av visjonene til Islamsk Råd er jo å bygge bro mellom muslimer og storsamfunnet. Hvis han ikke engang klarer å skape et godt forhold til oss, som er en interesseorganisasjon for unge muslimer, hvordan skal han da klare det?

Afsar: Svartmaler Islamsk råd

Mehtab Afsar stiller seg uforstående til kritikken. Han avviser å ha skjelt ut Assidiq, og kjenner seg ikke igjen i anklagen om at han driver en form for mafiavirksomhet og at han er en bølle som skaper en fryktkultur.

– Det er falske påstander han kommer med. Han forsøker å fremstille seg selv som et offer, en offerrolle han ved flere anledninger har kritisert andre for å ha, sier Afsar til VG.

– Assidiq hevder at du har kalt ham «lekemuslim» og at du ved flere anledninger har skjelt han ut offentlig. Stemmer det?

– Som sagt, det er falske anklager. Jeg kjenner ikke Assidiq, jeg har snakket med ham fire-fem fanger, det har vært svært korte samtaler. Det han forsøker å vise til, en episode etter debatten i NRK, kjenner jeg meg ikke igjen i. Han må forstå forskjellen på en samtale og utskjelling. Som samfunnsdebattanter må vi kunne ha samtale uten at det skal kalles for utskjelling.

Han avviser videre at han har presset Assidiq til å bytte moské.

– Det han driver med er rett og slett svartmaling, noe han har drevet med i flere år, av moskeer, imamer, Islamsk Råd Norge og meg. Det er ikke noe nytt. Ved å svartmale andre ønsker enkelte å profilere seg selv.

– Det er det du mener er motivet hans?

– Det er bare å lese artikkelen, så ser du hva han skriver.

– Er det rom for en debatt om Islamsk Råd Norge?

– Selvfølgelig er det det. Vi blir kritisert daglig. Vi har vært i media i 25 år. Vi har ikke for vane å løpe etter meningsmotstandere. Jeg blir kritisert stadig vekk, og jeg lever godt med den kritikken. I et demokratisk samfunn er det viktig at vi har forskjellige meninger og at man tåler kritikken, det har vi alltid gjort. Men når det er falske anklager, som han kommer med her, velger jeg å kommentere det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder