POSERER: Kvelden før rettssaken mot heleritiltalte Imran Saber (37) skulle starte i Oslo tingrett i januar, så la 37-åringen ut dette bildet i sosiale medier. Ifølge VGs opplysninger, var han i Dubai. Foto: PRIVAT ,

«Onkel Skrue» krever passet sitt tilbake

Tiltalt for heleri av minst 4,4 mill.

Møtte ikke i rettssaken – dro til Dubai

I januar i år ble rettssaken mot heleritiltalte Imran Saber (37) utsatt fordi 37-åringen var i Dubai. Nå krever han passet sitt tilbake – én uke før saken skal opp igjen for retten.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

«Onkel Skrue» fikk passet sitt beslaglagt 10. februar i år i forbindelse med en annen straffesak hvor han og Frp-politiker Henning Holstad er siktet for heleri eller medvirkning til heleri av syv millioner kroner.

Saber har i ettertid bestridt beslaget og krever nå at Oslo tingrett tar stilling til saken i et rettsmøte 19. oktober.

– Vi vil motsette oss at passet utleveres med samme begrunnelse nå som da saken ble prøvd for retten i mai. Det foreligger en reell fare for at han vil unndra seg straffesaken, sier politiadvokat Asmund Riegels ved Seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt til VG.

FORSVARER: Advokat Øystein Storrvik. Foto: JØRGEN BRAASTAD ,

Det er nøyaktig én uke før 37-åringen skal møte som saken hvor han er tiltalt for heleri av minst 4,4 millioner kroner sammen med sin mor og bror. Saber nekter straffskyld.

Les også: Politiet finner ikke Toska-vennen Imran Saber

Fikk ikke forkynt tiltalen

I en kjennelse fra Oslo tingrett i mai i år kommer det frem at stevnevitnekontoret ikke fikk forkynt tiltalen for Imran Saber i forkant av straffesaken som først var berammet 6. januar i år.

«Det lyktes ikke stevnevitnekontoret formelt å forkynne innkallingen til hovedforhandlingen for siktede, til tross for at dette ble forsøkt både ved postforkynning og personlig forkynning.», står det i kjennelsen.

Stevnevitnekontoret startet deretter med oppsøkende virksomhet for å få forkynt tiltalen personlig, men uten hell.

Les også: Politiet mener «Onkel Skrue» gjemmer seg bevisst

Ifølge kjennelsen, dro Imran Saber til Dubai 10. desember i fjor – om lag en måned før rettssaken hans var berammet.

«Ved hjelp av politiets sambandsmann i de Forente Arabiske Emirater ble det forsøkt å komme i kontakt med siktede på hotellet han var registrert som gjest. Stevnevitne kom i kontakt med siktedes kjæreste (...) men hun medvirket ikke og det lyktes heller ikke på annen måte å komme i kontakt med siktede slik at stevningen ble forkynt for ham.», står det i kjennelsen.

Retten: Unndro seg bevisst

Kvelden før rettssaken skulle startet i januar i år la «Onkel Skrue» ut et bilde av seg selv sammen med to leoparder. Ifølge VGs opplysninger ble bildet tatt i nettopp Dubai.

«Slik saken er opplyst for retten, framstår siktedes handlemåte som et bevisst forsøk på å unndra seg forkynning fra stevnevitnet, slik at stevningen ikke ble formelt forkynt for ham.», står det i kjennelsen.

MØTER I RETTEN: Politiadvokat Asmund Riegels ved Seksjonen for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt. Foto: NTB/SCANPIX ,

Oslo tingrett slo i mai fast at passet til Imran Saber kunne beslaglegges frem til straffesaken var gjennomført – men nå vil retten ta stilling til spørsmålet på nytt.

Politiet: Bandidos-profil ville drepe «Onkel Skrue»

I juli ble Bandidos-profilen Lars Harnes (47) pågrepet av politiet i garasjeanlegget i borettslaget der Imran Saber bor. Politiet mener 47-åringen planla å drepe «Onkel Skrue» og har siktet ham for drapsforbund.

– De nye omstendighetene etter sommeren endrer ikke vår oppfatning av dette spørsmålet. Eventuelle anførsler om sikkerhet kan ivaretas på andre måter, sier politiadvokaten.

Imran Sabers forsvarer, advokat Øystein Storrvik, har ikke besvart VGs henvendelser onsdag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder