Helseministeren: Liten sjanse for å bli smittet av zikavirus i Norge

Helseminister Bent Høie (H) er bekymret for Zika-situasjonen
internasjonalt. Men gravide kvinner som har vært i land der zikavirus er påvist, bør ta kontakt med fastlege.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det viktigste for nordmenn er å følge Folkehelsesinstituttes anbefalinger for dem som har vært i området, sier Høie til VG etter å ha vært på en orientering om zika-viruset hos Folkehelseinstituttet onsdag.

De fleste som blir smittet av viruset får få eller ingen symptomer. Men for gravide kvinner kan det være en stor risiko for fosterskader.

Derfor blir kvinner som har vært i land som har zikavirus nå oppfordret til å ta kontakt med fastlegen, som vil henvise videre til fostermedisinske sentre.

Svein Lie, divisjonsdirektør for primærhelsetjenesten i Helsedirektoratet, opplyste på møtet hos Folkehelseinstituttet at helsemyndighetene denne uken vil sende ut råd om dette til gravide som nylig har vært i område med zikavirus.

– Det er liten sannsynlighet for at kvinner kan smittes av menn som har vært i områdene, legger Lie til.

– Risikoen for seksuell smitte er antatt å være svært lav, sier overlege Tone Bruun.

Bakgrunn: Alt du må vite om viruset - derfor slår WHO alarm

Mygg, men ikke virus i Europa

Likevel er situasjonen på verdensbasis alvorlig.

– At Verdens helseorganisasjon WHO mandag besluttet å erklære zikaviruset som en global folkehelsekrise, gir grunn til å være urolig, sier Høie til VG.

Smitteverndirektør John-Arne Røttingen i Folkehelseinstituttet fastslår også at det er liten risiko for å bli smittet i Norge.

Viruset smitter gjennom en mygg som lever i subtropiske og tropiske områder og som ikke kan overleve her i landet. Men myggen finnes i sørligere deler av Europa.

Ifølge overlege Tone Brunn på Folkehelseinstituttet finnes myggen Aedes Aegypti på Madeira. Den kan teoretisk sett overføre zikavirus hvis det kommer en person med zikavirus til Madeira og blir stukket av mygg. Hvis myggen da stikker en annen person kan viruset spre seg.

Også Aede. albopictus som finnes i flere land rundt Middelahavet kan teoretisk sett overføre zikaviruset.

– Det betyr likevel ikke at man skal la være å reise til disse områdene. Selv om det er mygg der, er det ikke påvist zikavirus, understreker Bruun.

Heller ikke Bent Øye er bekymret for myggen i Sør-Europa.

– Der det ikke er virus er det heller ikke farlig med mygg. EU har besluttet å bevilge 10 millioner euro til arbeidet med å overvåke spredningen av viruset. Det er også Norge med, på gjennom Folkehelseinstituttet. sier Høie.

VG i Brasil: Juan Pedro (to md.) kan være et av zika-virusets ofre

Usikkerhet

Fire av fem som blir syke av zikaviruset får ikke symptomer, derfor har man ikke tatt sykdommen så alvorlig tidligere.

En årsakssammenheng mellom zika-infeksjon og fødselsskader eller nevrologiske syndromer er ikke helt sikkert klarlagt ennå, men det er sterk mistanke om en sammenheng.

– Dette må det forskes mer i, sier Smitteverndirektør John-Arne Røttingen.

Det finnes foreløpig ingen medisin mot sykdommen, og det vil ta tid å utvikle vaksiner, opplyser Gunnstein Norheim, forsker Folkehelseinstituttet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder