SYLVI-EFFEKTEN?: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) under sentralbanksjefens årstale sammen med finansminister og partileder Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H). Foto: Heiko Junge , NTB scanpix

Beste VG-måling for Frp på nesten fem år

Midt i flyktningkrisen kan Frp-leder Siv Jensen juble over sin beste VG-måling siden juli 2011.

  • Lars Joakim Skarvøy

Artikkelen er over fire år gammel

På VGs ferske måling får Frp 16,7 prosents oppslutning. Dermed bekreftes Frps opptur på nok en måling.

Partiet går frem 1,3 prosentpoeng fra januar-målingen.

Sist gang partiet nærmet seg 17-tallet på VGs målinger var i begynnelsen av juli 2011. Ti dager før terrorangrepet mot regjeringskvartalet og AUF-ungdommene på Utøya fikk Frp 16,9 prosent.

Og fra da av gikk det bratt nedover for Siv Jensen, som både i januar 2012 og februar 2013 hadde en oppslutning på drøyt 10 prosent. Partiet klarte imidlertid å hente seg inn og kunne lettet notere seg 16,3 prosent i stortingsvalget som brakte dem inn i regjering i 2013.

– Dette gir inspirasjon til å jobbe enda hardere inn mot neste års valg, sier en fornøyd Siv Jensen til VG.

– Hva tror du de gode målingene om dagen skyldes?

– Jeg tror vi nå får betalt for at vi styrer trygt i en urolig tid for landet med økt ledighet og en stor asyltilstrømming. Samtidig er det kommet tydelig frem ta det vingles i andre partier, mens regjeringen styrer stødig, sier Jensen.

– Hva tenker du om at dette er den beste VG-målingen på fem år?

– Vel, nå hadde vi et valgresultat i 2013 som var opp mot dette nivået. Men dette er et parti som har vært gjennom en stor og krevende prosess fra aldri å ha sittet i regjering til nå å være et trygt regjeringsparti som leverer gode politiske løsninger på løpende bånd, sier Jensen.

Jensens parti har også de mest lojale velgerne i denne målingen. Blant velgerne som stemte Frp i høstens kommunevalg svarer drøyt 88 prosent at de vil stemme Frp igjen.

– Dette gir inspirasjon til å jobbe enda hardere inn mot neste års valg, sier en fornøyd Siv Jensen til VG.

– Frp har stabilisert seg på et høyere nivå nå, absolutt. Spørsmålet er om partiet vokser videre. Det er det ikke noe entydig svar på nå. Målingene de siste ukene har gitt litt ulike signaler. Mitt inntrykk er at det ligger litt og vipper nå på grunn av spørsmålet om innvandringskrisen. Det er helt åpenbart at det er den saken som har utløst partiets store vekst i høst, sier valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo.

Han peker på at Sylvi Listhaug-effekten når han skal spå om partiets videre vekst.

– Hun har bidratt til å øke oppmerksomheten om Frps politikk kraftig. Samtidig er hun en person som har bidratt til å polarisere debatten og det fører til at det kan bli vanskelig for Frp å vokse inn i himmelen. Men hun har helt klart bidratt til at partiet nå ligger stabilt på et høyere nivå, sier Aardal.

– Sylvi gjør en kjempejobb med å håndtere asyltilstrømmingen, men hun hadde ikke kunnet gjøre den jobben uten den støtten hun får fra alle oss andre i regjeringen, sier Siv Jensen.

Men velgerne kaster samtidig blår i øynene på Siv Jensens regjeringssjef og Høyre-leder Erna Solberg.

Partiet hennes faller med 2,2 prosentpoeng til 21,2 prosent. Hadde det vært valg i morgen ville Høyre mistet ti stortingsrepresentanter. De fleste tidligere Høyre-velgerne går til Frp.

Og selv med både Venstre, som får 3,7 prosent, og Kristelig Folkeparti, som får 4,7, er partiene mange mandater unna et flertall.

Mer om

  1. Fremskrittspartiet (Frp)
  2. Siv Jensen
  3. Sylvi Listhaug

Flere artikler

  1. Ny knallmåling for Fremskrittspartiet

  2. Fersk måling: Frp fosser frem etter mistillitsforslaget mot Listhaug

  3. Frp mest fram og Sp mest tilbake i ny partimåling

  4. Høyre faller på ny VG-måling

  5. Ny kalddusj for Siv & co

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder