HALLO: Finansminister Siv Jensen (t.h.) må regne med å få en telefon fra LO under årets lønnsoppgjør. Her sammen med LO-leder Gerd Kristiansen etter møtet med regjeringens kontaktutvalg. Foto: Audun Braastad , NTB scanpix

LO må ringe Siv Jensen under lønnsoppgjøret

Benkeforslag kan skape pensjonsdrama i LO i ettermiddag

LO er i ferd med å vedta pensjonskrav som gjør at finansminister Siv Jensen (Frp) får makt over vårens lønnsoppgjør.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I det enstemmige forslaget til innstilling til LOs representantskap, som behandler kravene foran årets lønnsoppgjør i dag, kreves det at Fellesforbundet skal forsøke å få til en løsning hvor tjenestepensjonsopptjening skal skje fra første krone. I dag går grensen på rundt 90.000 kroner (1G). De vil også at tjenestepensjonen skal telle fra første jobb du har her i livet. I dag må du være 20 år.

- LO kan ikke endre lovene

LOs representantskap kan ikke endre lovene og det må til for å få til en ordning hvor opptjeningen skal skje fra første krone, sier Fellesforbundsleder Jørn Eggum.

– Dere må i løpet av oppgjøret kontakte finansminister Siv Jensen for å høre om de vil være villige til å foreta en lovendring?

– Ja, for å få til en lovendring, må vi det, sier Eggum, som skal lede an i årets hovedoppgjør: LO går i dag inn for at oppgjørsformen skal være forbundsvis, det vil si at Fellesforbundet skal lede an i de såkalte frontfagforhandlingene for den konkurranseutsatte industrien.

- Vi må nok ringe Siv

Leder i Industri Energi, Leif Sande, deler hans vurdering:

– Det er ingen tvil om at vi må ta kontakt med regjeringen på et tidspunkt i forhandlingene. Vi må nok ringe Siv Jensen.

Aktuelt: Slik endte lønnsoppgjøret i fjor

Han sier at basisen for dagens tjenestepensjon for mange er to prosent årlig avsetning som utbetales over ti år.

– Går du av når du er 62 år, holder altså tjenestepensjonen bare til du er 72 år. De fleste lever lenger enn det. I bunnen ligger alderspensjonen som svekkes år for år. Når tjenestepensjonen som kommer på toppen, er så dårlig for store grupper, er det er viktig at den styrkes, sier Sande.

Hovedpunkt

LOs representantskap debatterer akkurat nå lønnskravene foran vårens hovedoppgjør.

Her er hovedpunktene som det ligger an til å bli flertall for:

** Hovedkravet er å opprettholde kjøpekraften og at lavtlønte og kvinneyrker skal prioriteres.

** Pensjon ved 67-års alder skal være 66 prosent av tidligere lønn.

** Å sikre at kvinner ikke får dårligere pensjon enn menn, fordi de lever lenger, skal sikres ved «brede pensjonsordninger».

** Det blir i år forbundsvise forhandlinger hvor Fellesforbundet leder an i de såkalte frontfagforhandlingene, hvor det er det bedriftene i konkurranseutsatt industri som legger rammene.

** Fellesforbundet skal forsøke å få til en løsning hvor pensjonsopptjening skal skje fra første krone. I dag går grensen på rundt 90.000 kroner (1G) og pensjonen skal telle fra første jobb du har her i livet.

** Tjenestepensjon skal tariffestes. Det siste sier motparten NHO klart nei til.

Det har vært knallhard pensjonskamp i LO. Fellesforbundet fremmet krav om at hver enkelt skal få ansvar for sin egen pensjonskonto, men det er i innstillingen omformulert mer ullent: De skal forhandle frem «et system for bedre samling av opptjente rettigheter og pensjonskapital», uten økte kostnader for den enkelte.

Pensjonsdrama i ettermiddag

Men det blir utfordret:

Vinterens pensjonsdrama i LO får sin utløsning i ettermiddag. Det foreligger en enstemmig innstilling fra LO-sekretariatet, hvor alle de største forbundene sitter, men enstemmigheten er skjør og settes på prøve: På representantskapsmøtet i LO i dag satte over 30 representanter seg på talerlisten og Fellesforbundet får hard medfart for det mange mener har vært et solo-oppgjør i kravutformingen, hvor de blant annet har forpliktet seg i en avtale med motparten Norsk Industri om at den enkelte skal få ansvaret for sinegen pensjonskonto.

Det er blitt utvannet i innstillingen og det er kommet benkeforslag om at tjenestepensjonen, hvor det kreves at pensjonskapitalen skal knyttes til «brede kollektive ordninger».

Trolig vil kampen spisses ned til om de formuleringene skal vedtas.

Det er ventet en votering om to-tre timer.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder