DØMT TIL FORVARIG: I 2012 ble Anders Behring Breivik dømt til 21 års forvaring. Han har siden sonet vekselvis i Skien og Ila fengsel. På bildet er også advokatene Geir Lippestad, Tord Jordet og Odd Ivar Grøn, som tidligere forsvarte Breivik. Foto:Frode Hansen,

Breivik ble truet av medfange

En medfange klarte å komme seg nær nok Breivik til å true ham i Skien fengsel.

Artikkelen er over fire år gammel

Til tross for de svært strenge soningsforholdene som terroristen Anders Behring Breivik sitter under, skal en medfange ha klart å ta seg bort til hans avdeling i Telemark fengsel avdeling Skien for to måneder siden. Det skriver Aftenposten.

Der skal medfangen ha banket gjentatte ganger på døren til Breivik og ropt inn en trussel til han: «Hadde det ikke vært en dør mellom oss, så skulle jeg drept deg».

Les også: Fengselet stanser Breiviks massebrev

Beskriver episoden selv

Dette skriver Breivik selv i et brev som er sendt til flere norske medier. VG er blant avisene som har fått tilsendt brevet. Ifølge 36-åringen ble han truet i starten av april.

Karl Hillesland, fungerende fengselsleder i Telemark fengsel, bekrefter det som skjedde overfor Aftenposten.

– Det har vært en hendelse. Den innsatte kom til «rød dør», som er en sikkerhetsdør. Det var absolutt ingen fare for noe fysisk kontakt. Men det er et avvik, og vi har gjort tiltak for å hindre lignende avvik i fremtiden, sier fengselslederen, som ikke vil utdype hvilke tiltak som er gjennomført, sier Hillesland.

Les også: Breivik sliter på fengselsbetjentene

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

HUSER BREIVIK: Skien fengsel i Telemark er et av fengslene som vurderes som sikkert nok til at Breivik kan sone der. Foto:Tor Erik Schrøder,ntb scanpix

Brev til PFU

Brevet hvor Breivik beskriver hendelsen, er adressert til Pressens Faglige Utvalg (PFU). I brevet tar terroristen til orde for at pressen slutter å omtale ham som «massemorder», «massedrapsmann» og lignende karakteristikker. Han mener slik ordbruk bidrar til å opprettholde en lynsjestemning rettet mot ham. Dette mener han bidrar til at fortsatt holdes i isolasjon. I fjor skal Breivik ha vurdert å gå til sak for å slippe å sone i isolasjon.

I brevet skriver Breivik at han forstår at slike karakteristikker ble brukt om ham de første årene etter terrorangrepet 22. juli, men mener det nå har gått så lang tid at han ikke lenger bør ilegges denne «tilleggsstraffen».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder