FRP-POLITIKER: Line Miriam Sandberg, her på talerstolen under Fremskrittspartiets landsmøte i år. Foto: Frode Hansen , VG

Kona Line Miriam Sandberg: Derfor bør Per bli statsråd

TROMSØ/OSLO (VG) Line Miriam Sandberg mener det er på høy tid at ektemannen får en statsrådpost. Her begrunner hun hvorfor.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Line Miriam Sandberg er foreløpig taus om hvilke tilbud ektemannen har fått – eller ikke fått.

– Per har også takket nei til å bli statsråd tidligere, poengterer Line Miriam Sandberg overfor VG.

Les også: Derfor ville ikke Per Sandberg bli statsråd

På et generelt grunnlag mener hun at mannen fortjener en plass rundt statsrådsbordet.

– Den jobben og innsatsen som Per har gjort for partiet og for medlemmene i alle sine år, har i dag gitt resultater. Nettopp fordi han har sittet i Stortinget og vært nestleder i så mange år. De andre partiene har aldri på noen måte kommet forbi ham i store og viktige saker for Frp, sier Sandberg.

FRP-PAR: Per Sandberg og kona Line Miriam Sandberg. Foto: Frode Hansen , VG

46-åringen er selv en erfaren kommune- og fylkespolitiker. Når VG snakker med henne, er hun på vei til et styremøte i Helse Nord i Bodø. Sandberg var inntil valget i høst fylkesråd for næring, kultur og helse i Troms. I dag sitter hun i fylkestinget, og er gruppeleder for Frp i Lenvik i Troms, hvor ekteparet bor med sin sønn Jakob (9).

– Kompetanse og standhaftighet

Per Sandberg er en av Frps og Stortingets mest erfarne politikere. Han har blant annet vært leder for både transport- og justiskomiteen på Stortinget. Mange mente han var selvskreven for en post i Solberg-regjeringen etter valget i 2013, men slik gikk det ikke. Han sitter i dag i utenrikskomiteen, og er nestleder i partiet.

Sandberg: – Jeg har ikke fått telefon fra statsministeren

Nå er det hans tur, mener kona, som fremhever ektemannens innsats i innvandrings-, asyl- og integreringspolitikken. Sandberg var i en årrekke Frps talsmann på dette området, og har måttet tåle mye pepper for å fremme partiets program i innvandringsdebatten.

– Det er Pers kompetanse og standhaftighet på vår politikk som har gjort at regjeringen i dag har kommet fram til en tydelig og klar Frp-politikk på nettopp dette området. Om det blir en ny ministerpost i innvandrings-, asyl- og integreringspolitikken, så er det takket være Frp i regjeringen. Dette vil i så fall bli den største politiske seieren noensinne.

– Nettopp derfor er det viktig at rett person sitter rundt rett bord, for å kunne se politikken på tvers av partier, departementer og fagfelt. Og å se helheten i politikken, i storting og regjering, sier Sandberg til VG.

Hun legger til disse uttalelsene ikke betyr at han faktisk skal bli statsråd.

– Klisterhjerne

Familien bor på Silsand på Senja, tyngdepunktet i fiskerinæringen i Troms. Om spekulasjonene om ektemannen som Norges nye fiskeriminister, sier hun følgende:

– Personlig vet jeg at han ville gjort en fantastisk jobb, uansett hvor han blir plassert.

– Også som fiskeriminister?

– Uansett hvor han måtte sitte. Det er en gang slik at det kreves både mot og vilje når man skal være minister. Og det har Per Sandberg, til gagns.

VG-kommentator: – Opposisjons-Frp mister sin naturlige lederfigur

Hun trekker frem ektemannens arbeidskapasitet og evne til å sette seg inn i saker, som hans fremste politiske egenskaper.

– Du skal lete lenge etter en politiker som setter seg så godt inni saker og dokumenter som Per gjør. Hans klisterhjerne kan til tider være irriterende.

– I tillegg elsker han å møte folket der de er, bor og jobber. Og han lytter. Det er her jeg har lært mest hos Per som politiker. Det er 10 ganger mer verdt å møte folk enn å lese seg opp på saker, og se hvordan virkeligheten fortoner seg utenfor Akersgata og Karl Johan, sier Sandberg.

Hun innrømmer imidlertid at pendlingen Senja-Oslo i perioder til tider kan være krevende. Av og til kan det gå to-tre helger uten at hun ser ektemannen.

Hun tror livet på Senja vil bli som vanlig, uavhengig av hvilket bord ektemannen sitter ved.

– Per tar meg alltid med på råd. Og heldigvis er jeg en såpass tøff dame at jeg sier hva jeg mener. Det lytter han til, i mange sammenhenger.

KLAPP PÅ SKULDEREN: Frp-nestor Carl I. Hagen har tro på Per Sandberg som ny statsråd. Foto: Frode Hansen , VG

Carl I. Hagen: – Blir veldig bra

Carl I. Hagen mener også at det er Sandbergs tur denne gangen.

– Jeg tror det blir veldig bra dersom det er riktig som dere skrive – at Per Sandberg blir statsråd, sier Hagen til VG.

– Hadde det ikke vært like lurt å la han fortsette i en friere rolle utenfor regjeringen?

– Nei, jeg tror ikke de klarer å få han til å tie stille i regjeringen heller.

STORTINGSKOLLEGA: Morten Wold (Frp) unner Per Sandberg opprykk til regjeringen. Foto: Jørgen Braastad , VG

Stortingskollega Morten Wold (Frp) sier han vil savne Sandberg hvis han nå rykker opp i regjeringen, men unner ham forfremmelsen.

– Han er veldig kunnskapsrik. Og han setter seg lynkjapt inn i alle saker. Han har sin stil som mange mener noe om, men ingen kan ta fra ham innsikten og kunnskapen han besitter som politiker og leder, sier Wold.

– Han har godt utviklede antenner som fanger opp hva som rører seg blant folk. Samtidig er han en snill og god person med omsorg for sine kolleger og medmennesker. Han har nok sånn sett fått et ufortjent rykte av noen av sine politiske motstandere.

– Er det overdrevet dette at han skal være hissig og ha et kraftig temperament?

– Ja, det er overdrevet. Han er ingen gneldrebikkje eller hissigpropp internt. Han er derimot veldig engasjert og står på for det han tror på, sier Wold.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder