KJEMPE-MOTTAK: På Oslofjord Convention Centre i Stokke i Vestfold er det til enhver tid samlet rundt 1000 flyktninger og mellom 40 og 100 barn i skolealder. Men ingen av dem har hittil fått noe skoletilbud tross to måneders oppholdstid. Foto: Roger Neumann , VG

Kommuner bryter loven hver dag - gir ikke asylbarn lovfestet skoletilbud

Hver dag brytes loven av vertskommuner for barn og unge på akuttmottak. De gir ikke skoletilbudet som barn har rett til. .

 • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over fire år gammel

Derfor foreslår kommunene at opplæringsplikten først inntrer når barna er flyttet bort fra mottaket

– Det er en umulig situasjon at kommunene blir lovbrytere så å si daglig fordi de må forholde seg til et regelverk som ikke er mulig å oppfylle i praksis, sier direktør Helge Eide i Kommunesektorens organisasjon (KS) til VG.

Han har nylig sendt et brev til Kunnskapsdepartementet (ekstern lenke) der KS ber om at departementet umiddelbart setter i gang et arbeid for å endre opplæringsloven.

Les også: Over 2000 asylbarn får ikke skolegang

Eide mener det er umulig for kommunene å oppfylle kravet om opplæring til barn og unge i akuttmottak. Utgangspunktet for akuttmottakene var at asylsøkere skal oppholde seg der i 2-3 dager.

KS-DIREKTØR: Helge Eide er områdedirektør for interessepolitikk, i Kommunesektorens organisasjon (KS). Foto: Frode Hansen , VG

Uforutsigbart

– Slik situasjonen er nå, er det eksempler på at asylsøkere blir boende i opptil åtte uker. Utfordringen for kommunene er at oppholdstid, hvem som kommer, hvor mange barn og unge som kommer og når de flytter videre til vanlige mottak, er uforutsigbart, sier KS-direktøren.

Les også: Frivillige skal gi asylsøkere helsetilbud

Han ønsker seg en hastebestemmelse fra departementet som gjør at skoleretten og -plikten for flyktningbarna først inntrer når de er mer permanent på plass i mottak eller bolig i en kommune.

Ifølge opplæringsloven skal kommunene gi barn og unge et opplæringstilbud i det øyeblikk det er utsikt til at de blir i landet i mer enn tre måneder.

Senest torsdag skrev Dagsavisen om flyktningbarn som kan risikere å bo et halvt år i Norge uten skolegang.

– Inntil i høst var det et ikke-problem. Men nå er det blitt et problem, sier Eide.

Les også: Ordførere: Kunne drevet mottak bedre selv

Mange ikke innmeldt som elever

Avdelingsdirektør Christine Wilberg skrev nylig i en e-post til VG at en del av disse barna har blitt boende i akuttmottak lenger enn UDI først hadde regnet med, og at innmelding til kommunene om barn i skolepliktig alder i akuttinnkvartering derfor ikke var blitt gjort.

I Stokke kommune i Vestfold sitter ordfører Erlend Larsen med skoleansvaret for et flere titall barn barn i det store akuttmottaket på Brunstad. Antall barn i skolepliktig alder varierer mellom 40 og 90.

STOKKE-ORDFØRER: Erlend Larsen (H). Foto: Høyre ,

Han legger ikke skjul på at det er vanskelig å tilby rettmessig opplæring til barna. Et skoletilbud må bli preget av uforutsigbarhet og at både eventuelle lærere og elever plutselig flytter fra mottaket, ifølge ordføreren.

Måtte hatt 14 lærere

– Vi har til enhver tid inntil 1000 mennesker i akuttmottaket. Hvis vi skulle hatt et skoletilbud til barna her, måtte vi hatt 14 heltidsansatte barne- og ungdomsskolelærere til å undervise dem. Det har vi ikke mulighet til å få til. Men vi shar tatt til orde for at UDI og OCC skal organisere et adhoc-preget opplæringstilbud der ingeniører, lærere og andre gode krefter blant flyktningene kan bidra til å undervise aldersblandede grupper, beskriver Larsen.

Hittil har imidlertid et skoletilbud vært fraværende både på Brunstad og de aller fleste akuttmottak i Norge selv om mange flyktninger har måttet oppholde seg der i stadig lengre tid.

Røe Isaksen: Vanskelig

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) beskriver situasjonen som vanskelig.

– Systemet vårt er ikke rigget for å ta i mot så mange mennesker på så kort tid som vi har gjort de siste månedene. Derfor jobber vi på spreng med å iverksette ekstraordinære tiltak når vi ser at barn og unge blir værende i lenger tid på akuttmottakene enn først antatt, sier Røe Isaksen til VG.

KREVENDE: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) innrømmer at tilstrømningen av barn og unge er vanskelig med hensyn til at stadig flere har lovmessig krav på skolegang. Foto: Terje Bringedal , VG

Han varsler at regjeringen fortløpende vil vurdere kommunenes forslag om en lovendring eller hasteløsning som gjør at de slipper å bryte loven ved å ikke tilby undervisning i akuttmottakene.

– Men slik situasjonen er, så må kommunene ta ansvar for å følge opplæringsloven og gi et opplæringstilbud til de barna som blir værende på akuttmottakene og har utsikt til opphold, sier Røe Isaksen.

Statsminister-løfte om løsning

Tidligere har også statsminister Erna Solberg lovet at barn som bor lenger enn tre måneder i landet skal få skolegang.

– Bor du mer enn tre måneder, så skal du ha skolegang. Det er blant tingene vi er nødt til å se på og sørge for at de får, sa Solberg til VG 25. november.

Drøye tre uker etter sier hennes partifelle Torbjørn Røe Isaksen at det ikke uten videre er ordinær norsk skolegang det jobbes med:

– Nå undersøker vi alle muligheter og ser til Sverige der de har tatt i bruk lærerkrefter blant de som kommer dit, sier Røe Isaksen.

På hans liste over andre aktuelle løsninger, er bruk av pensjonerte lærere, nettbaserte løsninger og erfaringsdeling mellom kommuner blant tiltakene det jobbes med.

.

Les også

 1. Rekordbosetting av flyktninger i år

  Norske kommuner tar i mot flyktninger som aldri før: Før 2015 er over vil bosettingsrekorden fra Bosnia-krisen i 1994…
 2. Syriske barnefamilier må vente lenger i mottak

  HORTEN (VG) Kravet om raskt å sende ut asylsøkere fra Afghanistan og Irak, betyr at syriske barnefamilier må vente…
 3. Slår alarm om vergemangel for asylbarn

  Vergeforeningen er bekymret for at asylbarn ikke får ivaretatt sine rettigheter på grunn av mangel på verger.
 4. Frykter asylbarn registreres som voksne

  NOAS mener Politiets utlendingsenhet må bli mer forsiktige med å oppjustere alderen på asylsøkere.
 5. Over 2000 asylbarn får ikke skolegang

  Minst 2.372 asylbarn bor i norske mottak der de ikke får skolegang. Statsminister Erna Solberg sier hun vil sørge for at…
 6. Erna Solberg varsler innstramminger i tilbudet til asylsøkere

  Regjeringen advarer norske storkommuner om at de må ta det tyngste løftet for å bosette asylsøkere - og at det samtidig…

Mer om

 1. Flyktningkrisen i Europa
 2. Innvandring
 3. Skole og utdanning
 4. Torbjørn Røe Isaksen

Flere artikler

 1. Over 2000 asylbarn får ikke skolegang

 2. Pluss content

  Blir boende på transittmottaket: Flyktningbarna venter i månedsvis på skole

 3. Skole-Torbjørns formidable utfordring: Skal lære flyktningbarna å lese norsk
  - 1 av 2 innvandrerelever sliter fra før

 4. Flyktningkrisen: Ordførermisnøye med «asylbaronene»: – Kunne drevet mottak bedre selv

 5. Pluss content

  UNICEF krever handling fra Solberg og Horne nå: Vis lederskap

Fra andre aviser

 1. 17 flyktningebarn begynte på skolen

  Fædrelandsvennen
 2. Kunnskapsministeren varsler ekstraordinære tiltak for å gi skoletilbud til asylbarna

  Bergens Tidende
 3. Minst 680 asylsøkerbarn har ikke fått undervisningen de har krav på

  Aftenposten
 4. Mange asylbarn har ikke fått undervisningen de har krav på

  Bergens Tidende
 5. Kunnskapsministeren varsler ekstraordinære tiltak for å gi skoletilbud til asylbarna

  Aftenposten
 6. Asylsøkerbarn får ikke lovpålagt skoletilbud

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder