TRENGER HJELP: Daniel trenger hjelp og bistand døgnet rundt. Her får han hjelp av mamma Karina Eidem. Pappa Magnus Lutman foran. Foto: Øyvind Nordahl Næss

Daniel (5) ble invalid - må betale formueskatt

(VG Nett) Femåringen må betale 20.000 i formueskatt i året fordi han ikke ble påført skaden av en annen person.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Etter at fem år gamle Daniel ble kvalt i barnehagen og ble invalid har familien Eidem i Ålesund fått utbetalt forsikringspenger fra forsikringsselskapet ACE.

Så langt er utbetalingene på 2,5 millioner kroner.

Fikk avslag

Pengene skal gå til nødvendig helsehjelp, hjelpemidler, lønn til assistent og for å sikre femåringen en økonomisk trygg fremtid.

Men fra nå av blir det årlig trukket flere titusen kroner fra forsikringspengene til Daniel i formueskatt til staten.

- Vi søkte Skatteetaten om å få fritak, men på lørdag fikk vi brevet hvor de avviser søknaden vår. De mener at vår forsikring ikke kan gi fritak, sier Daniels mamma, Karina Eidem til VG.

Titusenvis av kroner

Formueskatten er i dag på 1,1 prosent av all formue over 750.000 kroner. For en forsikringssum på 2,5 millioner tilsvarer det en formueskatt på nær 20.000 kroner årlig.

- I tillegg krever kommunen 10.000 kroner årlig for at overformynderiet skal ta vare på og forvalte pengene, sier Eidem.

BLE KVALT: Daniel ble skadet i barnehagen. Her med mamma Karina. Foto: Øyvind Nordahl Næss

I et innlegg på statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sin Facebook-side skriver Karina Eidem fortvilet om skattekravet fra staten:

Urettferdig

«Pengene fra ulykkesforsikringen er de eneste pengene Daniel har fått, da ingen har tatt på seg ansvaret for ulykken. Og det skal vare livet ut... For et system vi lever i. Rettferdig??» spør hun.

- Forsikringspengene er ikke noe vi kan bruke på et luksusliv til oss selv. Det er regler for hva pengene kan gå til, som medisiner, hjelpemidler, reise til utlandet med én ledsager. Da blir det urettferdig at vi skal skattes som om vi var rike, sier Daniels mamma.

Kunne sluppet skatt

I lovverket er det en åpning for at personer under 21 år får fritak fra å betale formueskatt på forsikringsutbetalinger.
Årsaken til at Daniel må betale formueskatt er at skaden han fikk ikke ble påført av noen andre, forklarer Skatteetaten.

- Grovt sett kan du si at dersom du blir påført skade av noen, så vil man få fritak fra å betale formueskatt. Det kan være ved en bilulykke, feil gjort på sykehuset eller lignende.

- Men i ulykker hvor skaden er skjedd uten påvirkning fra tredjeperson, så vil forsikringsutbetalingen være skattepliktig, sier avdelingsdirektør Per Helge Rise ved Skatt Midt-Norge til VG.

Omfattende skader

4. oktober 2010 viklet Daniel en hoppestrikk rundt halsen, slik at han ble kvalt. To små lekekamerater fikk løsnet strikken, mens den tredje varslet de voksne.

Hjerneskaden er katastrofalt stor. Strikken som strammet rundt halsen gjorde at hjernen til Daniel ikke fikk nok surstoff. Han overlevde, men trenger tilsyn, stell og trening hele døgnet. Han har ikke språk, kan ikke gå, stå eller sitte oppreist selv.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder