Regjeringen samler Syria-givere i Norge

Varsler norsk initiativ overfor FN

Egeland: Meget gledelig

BERGEN/OSLO (VG) Regjeringen vil tilby FN å holde en giverlandskonferanse for å øke landenes vilje til å gi penger til FNs arbeid med syriske flyktninger.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det kunne VG melde onsdag ettermiddag. Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) bekreftet initiativet på en pressekonferanse onsdag kveld.

– Vi må øke innsatsen i Syria og i nabolandene. Siv Jensen og jeg er enige om at Norge skal ta et initiativ overfor FN. Jeg har skrevet et brev til FNs generalsekretær med tilbud om at Norge kan være vertskap for en giverlandskonferanse, sa Solberg.

– Meget gledelig

I tillegg vil regjeringen øke budsjettet til humanitært arbeid med én milliard kroner. Statsministeren viser til at konflikten i Syria har skapt den største flyktningkrisen i vår tid.

– Norge og andre land har gjort mye for å møte denne krisen. Situasjonen krever at mange land stiller opp. Det handler bare ikke om å diskutere Norges bidrag, men mobilisere til en bred internasjonal dugnad, sa Solberg.

Initiativet ble tatt imot med åpne armer av generalsekretær Jan Egeland i Flyktningehjelpen da VG snakket med ham før pressekonferansen.

– Det er i så fall meget gledelig. Vi har ønsket en slik donorkonferanse, og jeg tok det opp senest da jeg møtte utenriksminister Børge Brende og europaminister Vidar Helgesen i dag tidlig, sier Jan Egeland, Flyktningehjelpens generalsekretær, til VG onsdag ettermiddag.

Største giver i verden

I helgen varslet statsråd Vidar Helgesen at Norge vil bruke flere milliarder kroner av EØS-midlene til å støtte mottak av flyktninger i EUs fattigste land.

ROSER REGJERINGEN: Generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland. Foto: Krister Sørbø , VG

– Nå har den norske regjeringen stor troverdighet og tyngde som den største giveren i verden, målt etter landets størrelse, legger Egeland til.

Egeland sier at bare 31 prosent av FNs anslåtte hjelpebehov inne i Syria og 40 prosent av behovet i nabolandene er dekket, ifølge tall han fikk fra FN i Damaskus nylig.

Norge vil også støtte FNs Syria-utsending Staffan de Mistura når han starter forsøket på en ny fredsprosess mellom partene i Syria, i Geneve om kort tid, får VG opplyst.

Les også: Flytninger nekter å gå av tog i Rødbyhavn

Ber om velvilje mot EU

Også Venstre-leder Trine Skei Grande gratulerer regjeringen med initiativet – men ber Erna og Siv være like klar til å dele byrder med EU når flyktningestrømmen til Europa skal håndteres mellom europeiske land:

– Dette er veldig bra, sier Grande til VG.

– Jeg legger til grunn at regjeringen er like offensiv og handlekraftig i forhold til EU, som i forhold til FN, sier Venstre-lederen.

Påvirker budsjettet

Da VG snakket med Erna Solberg i Bergen tidligere onsdag, var hun tilbakeholden med å gi informasjon om hva slags lederskap Norge vil ta i denne saken.

– Vi jobber med de initiativene, og vi har ikke kommet dit at jeg kan erklære hvilke initiativ vi tar nå. Vi har jobbet mye med dette over lengre tid. Vi har tatt opp disse spørsmålene med andre i mange år, vi, om behovet for å se samlet på situasjonen. Vi har også oppfordret til flere bidrag i nærområdene, sier Solberg.

– Det kommer i overkant av 100 om dagen til Norge. Hvordan påvirker det den økonomiske situasjonen, og de valgkampløftene du og regjeringen har kommet med?

– Jeg tror ikke vi skal sette det opp som en dimensjon mot en internasjonal flyktningkatastrofe. Men det påvirker jo, ved at vi må bevilge mer penger til dette. Mye av denne situasjonen har oppstått etter at statsbudsjettet egentlig var klarlagt. Det betyr at vi nå ser på hvilke endringer som må skje fremover. Det gjør vi på inneværende års budsjett og på neste års, sier Solberg.

Les også: Flyktninger vil gå fra Danmark til Sverige

Hun forklarer at det er noen stopp-punkt for hvordan statsbudsjettet utformes. På flyktningsiden er det stopp-punktet ganske tidlig og før sommeren. Det betyr at vi er nødt til å se på hva som er de nye estimatene.

I BERGEN: Erna Solberg har vært på valgkampturné i Bergen, men er tilbake i Oslo for å lansere initiativet for FN. Foto: Therese Alice Sanne , VG

– Det betyr at statsbudsjettet som kommer nå, ikke er dimensjonert for den situasjonen vi allerede står i?

– Nei. Det er det ikke. Mye av tilstrømmingen kom etterpå. Det er vi veldig klar over, og det gir vi også beskjed om inn til de som skal arbeide med statsbudsjettet i Stortinget. De blir nødt til å gjøre endringer for å tilpasse dette, sier Solberg.

Hun sier videre at de ikke har full oversikt over tilstrømmingen nå, og må vente på nye tall i oktober.

– Historisk har tilstrømmingen kommet som en haug i august og september, og så roer det seg ned utover senhøsten. Mye kan tyde på at det ikke vil skje nå, sier hun.

Les også: Flyktning i Malmö: – Vi flyktet fra politiet i København – de sparket

Beundrer Merkel

Erna Solberg har tidligere uttalt at Tysklands statsminister Angela Merkel er ett av hennes stor forbilder. Det gjelder også i denne saken.

– Jeg synes hun har gjort en formidabel jobb i denne saken. Det hun har gjort har bidratt til ro i mange av landene i Europa. Særlig for Ungarn, Østerrike og en del andre, har Merkel fremstått som en ledestjerne, sier Solberg til VG.

Uenig med Frp

– Hvordan påvirkes regjeringens troverdighet av at Siv Jensen ber kommunene si nei til å ta imot flyktninger?

– Det er en annen problemstilling, som handler om hvor mange som skal bosettes i Norge. Nærområdene har Frp vært tydelige på at de ønsker å styrke bidragene til.

– Henger ikke dette sammen?

– Jo. Jeg er uenig med Frp i dette. Vi må ta vår del av ansvaret, vår del av bosettingen i den flyktningkatastrofen som Europa står overfor.

Les også: Siv refser Carl I. Hagen for flyktning-utspill

– Hvordan påvirker det troverdigheten?

– Jeg gir ikke vurderinger av arbeidet i regjeringen. Men for å si det sånn: Dette er spørsmål om en stor humanitær krise. Å gjøre dette til spørsmål om norsk politikk synes jeg er smålig.

– Du har en utenriksminister som sier vi må gjøre mer enn vi nå gjør, og en finansminister som ber kommunene si nei til å ta imot flere flyktninger

– Det er to forskjellige ting. Siv sier også egentlig at vi må gjøre mer i nærområdene, slik Børge sier, sier Solberg.

– Men forstår du at velgerne kan oppleve at regjeringen sender ut forskjellige og motstridende signaler?

– Jeg tror vi har klart å forklare velgerne hva vi gjør. Jeg synes ikke velgerne er så tungnemme. De har fått med seg at regjeringen skal følge opp avtalen i Stortinget. Frp har et annet syn som parti, men regjeringen har det klare synet at vi skal hjelpe mennesker i nød.

– Du tror ikke velgerne kan oppleve at det er forvirrende?

– Velgerne klarer å sortere i dette. Journalistene synes kanskje det er forvirrende, men jeg opplever at velgerne aksepterer at Frp har lov til å ha sin mening. Så kan de være uenige med Frp i det, og mene som Høyre mener, at vi skal hjelpe mer, sier Solberg.

Les også: Gulfstatene slår tilbake mot kritikken

Les også: – Vi skal til Tyskland! Vi elsker Merkel!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder