BARNEROMMET: På dette rommet bodde noen av barna som Kripos var med å redde ut fra overgrepshuset. Foto: Kripos

Nordmann (65) bestilte overgrep av barn filmet her

Seks barn reddet ut

To personer er pågrepet og siktet for å stått bak organisering av direktesendte overgrep mot barn. En av kundene deres var en 65 år gammel nordmann.

Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Nordmannen har sittet i varetekt siden sommeren 2015 da han ble pågrepet og siktet for å ha bestilt direktesendinger av seksuelle overgrep mot filippinske barn.

Han er også siktet for menneskehandel, å ha utnyttet barn under 16 år til seksuelle formål, og for å ha opptrådt truende via internett for å få barn til å utføre seksuell omgang med hverandre eller seg selv.

– Han erkjenner ikke straffskyld for det som knytter seg til menneskehandel og for å ha opptrådt truende, har mannens forsvarer, Gisle Didriksen, uttalt til VG tidligere.

I en pressemelding tirsdag opplyser Kripos at to av bakmennene nå er tatt på Filippinene. De har i tillegg tatt hånd om seks barn.

– Lørdag 23. april gikk 40 tjenestemenn fra National Bureau of Investigation (NBI) til aksjon mot et hus utenfor Manila på Filippinene. Gjennom siktelsen mot den 65 år gamle nordmannen har Kripos kunnet avdekke et miljø som bedriver livestreaming av overgrep mot barn, sier politiadvokat Laila Søndrol i Kripos til VG.

Kjente igjen barna fra overgrepsfilmene

Det var GPS-koordinatorer i det nedlastede materialet gjorde det mulig for Kripos og NBI å gå til aksjon mot huset der to filippinske menn og seks barn i alder ni til 17 år befant seg.

– I huset hadde de fasiliteter hvor overgrepene er blitt filmet og live-overført, sier Søndrol.

Barna som var til stede i huset da aksjonen fant sted blir nå tatt hånd om av barnevernet. Til VG sier politiadvokaten at de ikke kan være sikre på om alle barna er ofre for overgrepene, men at de kjente igjen flere av dem fra materialet de har tatt beslag ifra nordmannens datamaskin.

65-åringen som siden i fjor har sittet i varetekt i Norge er tidligere dømt for seksuelle overgrep mot barn. Han er ifølge Kripos en av ti norske menn som nå etterforskes for kjøp av direktesendte overgrep mot barn.

– Live-streaming som fenomen utgjør en stadig større utfordring, og det er typisk at fattige barn blir utnyttet eller at forelderen selger barna, sier Søndrol.

AKSJONEN: Her hentes barna som er i alderen ni til 17 år ut fra huset hvor overgrepene som har blitt filmet skal ha funnet sted. Foto: Kripos

– Avdekker bare toppen av isfjellet

I forrige uke la Kripos frem en rapport som viser at antall voldtektsanmeldelser har økt. Da sa taktisk etterforskningsleder Eivind Borge at Kripos står overfor en stor utfordring hva gjelder live-overføring av overgrep over internett.

– Det som er spesielt med dette er at det kan være vanskelig å spore miljøene fordi det ofte er kryptert materiale. En bestilling koster mellom 80 og 380 kroner, noe som er så billig at de gjerne bestiller nytt materiale istedenfor å laste ned, sier Søndrol og legger til:

– Derfor skjer nok dette i et langt større omfang enn det vi ser i dag, og jeg tror at det bare er toppen av isfjellet vi nå avdekker.

Politiadvokaten påpeker at man trolig vil se flere lignende saker som den i Manila den kommende tiden.

– Dette er ikke bare en økende trend, men en etablert virkelighet. Men til forskjell fra tidligere så får ikke hverken de som bestiller overgrepene eller de som utfører dem lenger drive i fred for politiet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder