Innrømmer at Erna sendte henne bort

Bellona: - Hun evner ikke å sette debatten

Sundtoft selv til VG: - Jeg er en omreisende omstillingsagent

KUTTET: Klimaminister Tine Sundtoft (t.v. med øks) fremstilles av Venstre, KrF og en samlet miljøbevegelse som statsbudsjettets store taper. Her fra en treplanting under Arendalsuka. Foto:,PRIVAT

Erna beordret klimaministeren bort: Klima-Tine totalslaktes av Venstre og KrF

Erna Solberg sendte henne ut av Oslo på budsjettdagen, og nå får klimaminister Tine Sundtoft kjeft så ørene flagrer.

 • Cato Husabø Fossen
 • Lars Joakim Skarvøy

Artikkelen er over fem år gammel

Venstre-leder Trine Skei Grande var i går sint og irritert på klimabudsjettet som Sundtoft la frem. Grande sier Sundtoft ikke har gjort jobben sin.

– Det er en miljøvernminister som etterlater jobben til oss i Venstre når det gjelder klimapolitikken. Jeg sier ikke mer enn det, sier en ilter partileder Grande til VG.

For Venstre er i realiteten fly forbannet på regjeringspartiene Høyre og Frp.

– Vi må fikse dette hvis Sundtoft skal beholde jobben sin, sier Grande, uten å ville utdype hva hun mener med dette utsagnet.

Grande sammenligner Sundtoft med nåværende utenriksminister Børge Brende (H), som frem til 2004 var en svært populær miljøvernminister.

– Det er ganske langt fra Sundtoft til Børge Brende som miljøvernminister. Han er den miljøvernministeren i historien som har laget flest nasjonalparker. Hun kutter bevilgninger til nasjonalparker med 160 millioner kroner, og skogvernet med 200 millioner kroner.

Red. anm.: Etter at denne artikkelen ble publisert har VG blitt kontaktet av tidligere miljøvernminister Thorbjørn Berntsen (Ap). Han sier Grandes påstand om Børge Brende er feilaktig: – Det riktige er at Brende er den som åpnet flest parker. Han klippet snorene. Men det var jeg som foreslo og fikk vedtatt parkene, sier Berntsen.

– Det som gjør oss sinte i dag, er at de ikke følger opp avtalen vi har inngått med dem. Vi har klare, forpliktende setninger i avtalen, blant annet om å forsterke klimaforliket. De tar også omkamp på en del ting som vi var enig om i forrige budsjett.

KrF: – Sundtoft gjør ikke jobben sin

Hos Høyre/Frp-regjeringens andre samarbeidsparti, Kristelig Folkeparti, sender de en bønn om at Sundtoft skal få orden på seg selv.

– Etter dette budsjettet er hun svekket som statsråd. Tine Sundtoft gjør ikke jobben sin, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Han hadde langt større forventninger fra Sundtoft basert på samarbeidsavtalen mellom regjeringen og KrF og Venstre.

– Nå må i stedet KrF og Venstre rydde opp etter henne for å skaffe en ambisiøs klimapolitikk for det borgerlige samarbeidsprosjektet. Det er ikke en bra måte å behandle sine venner på.

– Regjeringens strategi her gjør Tine Sundtoft til en dårlig statsråd. Det er hun som må lide for det og blir sittende med svarteper, sier Ropstad.

Hauge: – Hun evner ikke å sette debatten

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum reagerer kraftig på kuttene i skogvernsatsingen, og lurer på hvordan det er mulig når Høyres miljøtalsmann Nikolai Astrup i fjor kritiserte de rødgrønne for manglende satsing på det samme.

– Dette er ubegripelig. Tine Sundtoft er enten imot dette, eller så har hun null gjennomslagskraft i Regjeringen. Jeg heller til at hun er blitt overkjørt. Det får henne til å fremstå som en svak statsråd, sier Vedum.

Miljøorganisasjonene er heller ikke nådige i sin slakt av Sundtoft.

– Hun skjønte tidlig hva som er den riktige analysen og hva som er riktig og si, og har ført en fin retorikk rundt det første året som statsråd. Nå skal hun levere, og da faller hun fullstendig gjennom, sier Zero-leder Marius Holm.

– Hun evner ikke å sette miljødebatten. Jeg opplever det som om alvoret ikke blir forklart, sier Bellona-leder Frederic Hauge, og legger til:

– Sundtoft gjorde jo sine prioriteringer i dag. Hun dro til Sørlandet i stedet for å være i Oslo den dagen statsbudsjettet legges frem.

For da kritikken mot Sundtoft høynet seg i går var ikke Sundtoft å se.

Sendt bort av Erna

Statsminister Erna Solberg hadde nemlig sendt klimastatsråden ut av Oslo og vekk fra de kritiske miljøorganisasjonene til et skolebesøk på en videregående skole i Kristiansand.

I statsbudsjettet, som ble lagt frem i går, er Tine Sundtoft den store budsjettaperen. Hennes departement får et kutt på 173 millioner kroner.

– Det var Statsministerens kontor som la en plan for dette og ba meg reise hit. Vi oppfordres til å reise ut, sier Sundtoft til VG.

Hun stiller seg helt uforstående til kritikken fra opposisjonen.

– Dette budsjettet viser en satsing på klima- og miljøtiltak gjennomgående i alle de andre departementene. Det har kommet som følge av at jeg har mast på de andre statsrådene.

– Omreisende omstillingsagent

– Du får krass kritikk for ikke å være synlig?

– Jeg har valgt å være en omreisende omstillingsagent i stedet for å profilere meg selv for avisene i Akersgata. I dag har jeg blitt intervjuet av både NRK, TV2, NTB, Fædrelandsvennen og Agderposten. Og VG da.

– Er ikke din rolle som statsråd en unik mulighet til å profilere klimasaken og skape engasjement rundt den?

– Min person oppe i dette betyr veldig lite. Jeg har ingen egeninteresse i min egen profilering. Det er fullstendig underordnet.

– Opposisjonen mener budsjettet du legger frem er en strategi for å hemme KrF og Venstre i forhandlingene?

– Jeg er ikke en brikke i et politisk spill. Budsjettet er et godt utgangspunkt for forhandlinger, sier Tine Sundtoft til VG.

Les også

 1. Her er Høyres «usynlige» statsråder

  GARDERMOEN (VG) Disse fire Høyre-statsrådene har lavest tillit av alle i regjeringen.
 2. Global folkemarsj i 2500 byer: Vil vekke verdens ledere før klimatoppmøtet

  NEW YORK/OSLO (VG) To dager før klimatoppmøtet i FN deltar hundretusener av mennesker i 161 land i en global folkemarsj…
 3. Klimatoppmøtet i New York: Norge gir 2,8 milliarder i nye klimaavtaler

  NEW YORK (VG) Under klimatoppmøtet i FN i dag, presenterte statsminister Erna Solberg et nytt klima- og skogpartnerskap…
 4. Beholder oljefyr - selv om de skulle fases ut

  Statsminister Erna Solberg lovet Høyre-landsmøtet å kutte ut oljefyring i en rekke statlige bygg innen 2016.
 5. Solberg peker ut vinnersakene for neste års valg

  Det var en seierssikker og trygg statsminister, som til stor jubel i Tromsø pekte ut vinnersakene for Høyre og…

Mer om

 1. Statsbudsjettet
 2. Solberg-regjeringen
 3. Miljøvern

Flere artikler

 1. Frp tar Sundtoft i forsvar: - Beste klimaministeren noensinne

 2. Skriver «gjennomført» bak ett punkt etter ett år: Klima-Tine: - Døm meg på dette

 3. Norsk drama før Paris-toppmøtet: SV-Heikki ber Sundtoft gå av

 4. Venstre vil kutte mindre oljepenger enn KrF

 5. Syria-flyktningene kan skape nytt budsjettkaos

 6. Dette er EUs nye klimamål

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder