KOM SEG IGJENNOM: Nobelleder Kaci Kullmann Five forteller om hvordan hun kom seg igjennom brystkreften. Håret startet å forsvinne i fjor vår. Foto:Terje Pedersen,Ap

– Det måtte brystkreft til før jeg kvittet meg med hårspennen

Nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five (63) forteller nå om strålebehandlingen hun har vært igjennom etter brystkreft, og hvordan utseende ble forandret.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I et intervju med Budstikka forteller en åpenhjertig Kaci Kullmann Five om brystkreft, strålebehandling og hårtap.

Håret begynte å forsvinne i fjor vår, deretter forsvant øyenbrynene og øyenvippene.

Selv om hun ikke kjente noen smerte, viste prøvene at hun hadde kreft i venstre bryst.

Ble ikke redd

– Det er selvsagt en tøff beskjed å få, men jeg vil ikke si jeg ble redd. Jeg bestemte meg for å klare dette, og visste at norsk helsevesen har gode resultater med brystkreft.

Hun fikk cellegift, ble operert og strålebehandling. Hver dag i fem uker var hun på Ullevål universitetssykehus.

Kullmann Five kom i medienes søkelys tidligere i mars i år, da det ble kjent at Thorbjørn Jagland ble kastet som leder av Nobelkomiteen, og at Høyre-kvinnen Kaci Kullmann Five skulle overta.

FØR: Tidligere Høyreleder Kaci Kullmann Five har tidligere snakket åpent om sin diabetes og hvordan hun ikke har latt seg hemme av den i sin lederkarriere. Nå snakker hun om brystkreften. FOTO: JAN PETTER LYNAU/VG Foto:Jan Petter Lynau,VG

Ferdigbehandlet

Den tidligere politikeren tok grep da hun fikk kreftbeskjeden.

– Noe av det første jeg gjorde var å avbestille flybilletter til Frankrike. Som datteren min sa til meg: mamma, nå må du ta en uke av gangen. Hun hadde helt rett. Selv om det er vanskelig for en som liker å planlegge langt frem i tid.

I desember, en dag før Malala Yousafzai Kailash Satyarthi fikk fredsprisen i Oslo, Var Kullmann Five ferdig med strålebehandlingen.

Hun feiret med champagne.

Den nye sveisen beskriver hun slik:

– Først var det bare dun som kom ut. Hvitt dun. Men nå har det fått tilbake litt mer av fargen. Det måtte brystkreft til før jeg kvittet meg med hårspennen, sier hun til avisen.

63-åringen er tidligere Høyre-leder, var stortingsrepresentant fra 1981 til 1997 og handels- og skipsfartsminister i Jan P. Syses regjering.

AKKURAT FERDIG: En dag før dette feiret Kullmann Five at strålebehandlingen var ferdig. Foto:Heiko Junge,NTB scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder