KNYTTET TIL NATUREN: Kautokeino-ordfører Klemet Erland Hætta mener samenes forhold til å bruke naturen er ett av aspektene som vil lide hvis kommunen slås sammen med Alta. Foto:Terje Mortensen,VG

Derfor frykter samene at de vil «bli slukt» i ny storkommune

Kautokeino-ordfører mener samiske interesser overkjøres

ALTA (VG) Klemet Erland Hætta har styrt Kautokeino i tolv år. Nå frykter han at samene «vil bli slukt» i en storkommune styrt fra Alta.

Publisert:

Kommunesammenslåing er omstridt land og strand rundt, men for den samiske befolkningen har saken enda en dimensjon.

– Vi risikerer å gå fra å være en majoritet i vår egen kommune, til å bli en minoritet også på kommunenivå, sier ordfører i Kautokeino, Klemet Erland Hætta til VG.

Les også: NHO vil kutte fra 428 til 77 kommuner

Forslaget er at Kautokeino skal slås sammen med kystkommunene Alta, Loppa og Kvænangen, med administrasjon i Alta.

– Vår redsel er at vi vil bli slukt av Alta, og at de samiske interessene blir glemt, sier Hætta.

Språket viktigst

Den viktigste saken er muligheten til å snakke samisk i hverdagen:

– 95 prosent av våre innbyggere snakker samisk, og ønsker å kunne bruke samisk i møtet med kommunal forvaltning. Det vil bli svekket ved en sammenslåing.

Les også: Alf er Finnmarks sterke mann

FRISKUS: Hætta kom rett fra å ha syklet Birken da han møtte VG. Foto:Terje Mortensen,VG

Ordføreren kommer rett fra å ha syklet Birken da VG treffer ham, og må skifte til kofte før vi får ta bilde. Samiske interesser er mer enn bare språk, understreker han.

– Kulturen vår er knyttet til naturen. Vi har egne rettigheter for å ferdes i og høste av naturen. Staten, representert ved Fylkesmannen, har bare to begreper: Næring eller friluft.

– Vårt forhold til naturen er matauk, som er en stor del av kosthold og økonomi, gjennom reindrift, jakt, fiske og sanking. Hos oss går bruk og vern hånd i hånd.

Samisk alternativ

Et alternativ for Kautokeino er å slås sammen med Karasjok.

– Flertallet vil forbli egen kommune, men hvis vi skal slås sammen, så vil forståelsen for samiske interesser være større i en annen samisk kommune, sier Hætta.

«Samiske interesser» oppsummerer han som retten til å bruke samisk som offisielt språk, retten til tilgang til naturen, og retten til å ha kulturell opplæring i skole og barnehage.

I ALTA: VG-fotograf Terje Mortensen og reporter Nilas Johnsen Foto:Terje Mortensen,VG

– Den samiske befolkningen i Alta får et litt dårligere tilbud enn i Kautokeino. Vi så nettopp et eksempel ved at den samiske barnehagen ville utvide antall plasser, og fikk nei fra Alta kommune.

Høyres ordførerkandidat, Ivar Pettersen, som har tatt styring i prosessen sammen med avtroppende Høyre-ordfører Laila Davidsen, har forståelse for at Kautokeino er skeptiske.

– Sammenslåing må baseres på frivillighet. Men jeg er litt usikker på hva som menes når man snakker om «det samiske perspektivet». Jeg mener den samiske befolkningen i Alta får gode tilbud, og det er jo tjenestene som tilbys som er viktige, sier Pettersen.

Også Loppa og Kvænangen, som begge styres av Kystpartiet, er skeptiske til sammenslåing.

– Vi skal utrede sammenslåing siden regjeringen har beordret oss til det, men vi er ikke særlig motiverte. Vi frykter å bli en «utkant i utkanten», sier ordfører i Kvænangen, Jan Helge Jensen.

Les også: Fiskere i Altaelva fortviler over «hybrid-laks»

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder