SKAPER DEBATT: Planen er at massene som graves ut fra Sørbråten ved Utvika skal brukes i et minnested i regjeringskvartalet i Oslo. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Naboer vil ikke ha 22. juli-minnesmerke

Flere av naboene på Sørbråten i Hole i Buskerud, der det planlagte nasjonale minnesmerket etter 22. juli skal stå, vil helst ikke ha det i sitt nabolag.

Artikkelen er over seks år gammel

Flere kaller vinnerutkastet en «voldtekt av naturen» og en «retraumatisering av dem som var uskyldige vitner til tragedien 22. juli», melder NRK.

- Det blir såpass iøynefallende at de som bor her vil se det hver eneste dag. Det er ingen ting som kan dekke det, sier Ole Morten Jensen, talsperson for Facebook-gruppen «Nei til vedtatte minnesmerke på Sørbråten i Hole».

Facebook-gruppen har på under en uke fått 600 medlemmer. Deres formål er å kjempe mot det de kaller «det enorme naturinngrepet som staten har vedtatt», byggingen av 22. juli-minnestedet på Sørbråten, en odde på landsiden like nord for Utøya camping.

Det skal bli en park der folk kan minnes, men naboene på Sørbråten i Hole vil helst glemme det som skjedde den 22. juli 2011. De vil ikke ha et nasjonalt minnesmerket i sitt nabolag.

- Vi sliter litt med å akseptere at vi skal bli påminnet 22. juli hver eneste dag resten av livet. Vi motsetter oss ikke å ha minnested på Sørbråten, men i den pompøse tilstanden det er fremstilt blir det veldig voldsomt, heter det på Facebook-gruppen.

MINNESTED: Det vil bli mulig for besøkende å gå inntil minnesmerket hvor navnene til Utøya-ofrene vil bli inngravert i fjellet. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix

Planlagt ferdig i 2015

Etter planene starter gravingen etter påske, for at minnesmerket skal stå ferdig til den 22. juli 2015.

Det er Statens fagorgan for kunst i offentlige rom (Koro) som har ansvaret for utformingen av minnestedene i Regjeringskvartalet og på Sørbråten ved Utøya.

- Vi skal ha et åpent møte om dette i Hole 27. mars, nettopp fordi vi skal høre på dem som har markert at de av ulike grunner har synspunkter som gjør at de har gått inn i denne aksjonen, sier direktør i Koro, Svein Bjørkås til NRK.

Mer om

 1. 22. juli
 2. Terrorangrepet 22. juli - Politikk og samfunn

Flere artikler

 1. Naboer går rettens vei mot Utøya-minnested

 2. Geolog: Minnesmerke-planer kan ikke gjennomføres

 3. Svenske skal lage nasjonale 22. juli-minnesteder

 4. Utøya-minnesmerke utsatt ett år

 5. Nytt møte om omstridt 22. juli-minnested

Fra andre aviser

 1. Naboer vil ikke ha Utøya-minnesmerke

  Bergens Tidende
 2. Naboer vil ikke ha Utøya-minnesmerke

  Aftenposten
 3. Naboer vil ikke ha Utøya-minnesmerke

  Fædrelandsvennen
 4. Geolog kritisk til Utøya-minnesmerke

  Bergens Tidende
 5. Foreløpig prislapp på 22. juli-minnesmerkene: 10,2 millioner kroner

  Bergens Tidende
 6. Geolog kritisk til Utøya-minnesmerke

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder