LIVET PÅ VENT: Vegard Skotnes (17) hadde gledet seg til å ta kjøretimer. Nå kan han ikke annet enn å lese teorien på sykesengen ved Rikshospitalet i Oslo, mens han venter på et friskt hjerte. Foto:Trude Øvermo Skotnes,Privat

2008: Faren fikk nytt hjerte. 2015: Vegard (17) står først i organkøen

400 pasienter venter på friskt organ

Alvorlig hjertesvikt har rammet familien Skotnes for andre gang. – Det er så grusomt fælt å komme opp i situasjonen på nytt, sier moren til Vegard.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Inne på kardiologisk overvåking ved Rikshospitalet i Oslo ligger 17 år gamle Vegard Skotnes fra Mo i Rana. En hjertepumpe hjelper hjertet til å slå, og flere apparater durer og går rundt ham.

For bare noen uker siden fikk han beskjeden om at han har en alvorlig hjertesvikt. Vegard trenger et nytt, friskt hjerte.

Alt han kan gjøre, er å vente.

– Det er slitsomt, det er tungt. Jeg sitter bare her og venter på at det skal komme et hjerte, sier Vegard til Rana Blad, som først omtalte saken.

HJERTESYK: Vegard er rammet av alvorlig hjertesvikt - samme diagnose som faren fikk i 1999. Foto:Trude Øvermo Skotnes,Privat

Trodde ikke det ville skje igjen

Familien Skotnes var i samme situasjon for sju år siden. Faren til Vegard, Wiggo Skotnes, hadde hjertemuskelsvikt og måtte gjennom en hjertetransplantasjon.

– Da mannen min ble hjertesyk i 1999, ble det sagt at sykdommen ikke var arvelig. Vi har ikke tenkt noe mer på det, utover at han var veldig uheldig, sier Trude Øvermo Skotnes til VG.

Les også: Elisabeth (27) ga bort pappas organer

– Når Vegard, den friskeste i familien, plutselig begynner å hoste og blir småuggen, og ikke blir bedre etter flere legebesøk, tenkte vi at dette helt sikkert er et kraftig virus. Men så begynner han å kaste opp, og klarer ikke å holde på mat og drikke, forteller hun fra sykerommet på Rikshospitalet, der hun oppholder seg sammen med sønnen.

Først i køen

Vegard ble sendt rett til sykehus fra legevakten i Mo i Rana. To dager senere fikk han den livstruende diagnosen.

– Livet føltes rimelig urettferdig da vi fikk beskjeden. Det er så grusomt fælt å komme opp i situasjonen på nytt. Dette var et kapittel vi hadde lagt bak oss. Da mannen min fikk et friskt hjerte, følte vi at vi hadde vunnet i livets Lotto, sier Trude Øvermo Skotnes, og fortsetter:

– Det er uvirkelig å sitte her igjen, og møte de samme sykepleierne og legene som vi møtte for sju år siden.

Tilstanden til 17-åringen er kritisk, men stabil. På grunn av hans unge alder, står Vegard først i køen her til lands for å få nytt hjerte, forteller moren.

Les også: Da Marcus døde, fikk Celine nytt hjerte

– Legen er forsiktig med å si hvor lenge han må vente. De må finne et hjerte som passer. Dersom han blir akutt dårlig, vil de utlyse i hele Europa. Det er ganske tungt å vite at det er for få som melder seg som donorer.

400 på venteliste

Ifølge Stiftelsen Organdonasjon venter over 400 personer på nye organer. Antallet er økende. Samtidig er det for få donasjoner i Norge. I fjor døde tolv personer mens de ventet på nytt organ, melder stiftelsen.

Trude Øvermo Skotnes oppfordrer andre til å ta diskusjonen om organdonasjon før sykdommen inntreffer. Helst skulle hun sett at alle i utgangspunktet var organdonorer, og at man heller kunne reserverer seg.

– Hvordan opplever du dette som mor? Er det annerledes enn som ektefelle?

– Det er de samme følelsene, men samtidig er jeg mer oppgitt denne gangen. Han er bare en ungdom, og nå er livet på vent. Det er viktig at han holder motet oppe, svarer Øvermo Skotnes.

VENNEBESØK: Dagene på sykehuset kan bli lange og ensformige. Tiden går fortere når den tidligere klassekameraten Nohchi Sjidiev kommer på besøk. Foto:Trude Øvermo Skotnes,Privat

Vil tilbake på fotballbanen

I juni fyller Vegard 18 år, og det store målet var ifølge moren å komme i gang med kjøretimer etter påsken. Hun forteller at han er en aktiv gutt. Senest i slutten av januar var Vegard på fotballtrening. I perioder trente han ti økter i uken.

Les også: Mistet datteren Marielle (20) i bilulykke: - Hun reddet fem liv

– Fotball har vært en stor del av livet hans. Vegard sier han skal tilbake på fotballbanen. Han synes det er tøft at noen må dø for at han skal få leve videre, men jeg har forklart at denne personen ville ha dødd uansett, sier hun.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder