PÅGREPET: Politiet pågrep 82 beboere ved Finnmark ankomstsenter, og har nå overtatt ansvaret for asylsøkerne i en brakke på senteret. Foto: Helge Mikalsen , VG

15 asylbarn ble pågrepet av politiet – alle løslates

Ett barn født i 2014 pågrepet

Politiets utlendingsenhet fant det ikke lenger nødvendig å holde barna pågrepet, og velger etter et døgn å løslate dem og deres foreldre.

Mona Byrkjedal
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Til tross for at ingen asylsøkere skal returneres til Russland fredag, har Politiets utlendingsenhet pågrepet 82 personer som oppholder seg på asylsenteret. Pågripelsene innebærer at asylsøkerne må fremstilles for varetekt eller løslates innen tre dager.

Blant de pågrepne var også flere barnefamilier. De blir nå løslatt mot meldeplikt.

– De blir dimittert fra vår varetekt og sendt tilbake til beboerområdet på Vestleiren, sier avdelingsleder for juridisk avdeling i PU, Jan Olav Frantsvold, til VG.

Bakgrunn: Alle asylsøkerne på Kirkenes-senter pågripes

Flere barn og familier

Politiadvokat Rolf Odner i PU opplyser til VG at totalt 15 barn ble pågrepet.

Ett barn er født i 1998, ett i 2002, ett i 2003, ett i 2004, ett i 2006, tre i 2007, ett i 2008, ett i 2009, ett i 2010, to i 2011, ett i 2012 og ett i 2014.

– Noen ble pågrepet på formiddagen i går og noen senere på dagen. De oppholdt seg da i et eget bygg med vakthold på Ankomstsenter Finnmark og hadde bevegelsesfrihet innad i Vestleiren. Alle er i ferd med å bli løslatt i dag mot bestemt oppholdssted, sier Odner.

– Hadde hjemmel

Familiene ble pågrepet med hjemmel i utlendingsloven §106, som omhandler pågripelse og fengsling av en utlending.

Frantsvold understreker at tvangsgrunnlagene i utlendingsloven gjelder både overfor barn og voksne, og at politiet dermed hadde tilstrekkelig hjemmel for å pågripe dem.

– Det er ikke noe tvil om at vi som alle andre har store utfordringer med at barn ikke hører til i et tvangsregime. En forholdsmessighetsvurdering vil slå veldig tungt ut i favør barna, sier Frantsvold.

– Hvorfor velger dere nå å løslate dem?

– Vi mener selv det ikke er nødvendig å holde dem.

– Betyr det at det ikke var nødvendig å pågripe dem heller?

– Det er en forholdsmessighetsvurdering. Det er summen av flere ting som gjør at det ikke står i forhold til hva vi ønsker å oppnå. Barnets beste spiller avgjørende vekt i beslutningen vår, sier Frantsvold.

Les også: Merete kjørte asylsøkere bort fra mottaket

Advokat: – Uheldig

Blant de som ble pågrepet er den syriske barnefamilien VG tidligere har omtalt. Familiens sak skal vurderes på nytt, etter at advokat Brynjulf Risnes har hevdet at visumet deres var falskt.

– Jeg regner med at pågripelsen er en liten glipp av PU, fordi det er mye å gjøre. Disse pågripelsene ble besluttet sent i går, og da hadde denne familien allerede fått vite at de fikk bli inntil videre. Det var ingen grunn til å pågripe dem, sier Risnes, som kaller situasjonen uheldig.

Det syriske ekteparet Dallia Asaad ektemannen Samer Ward og deres tre barn forsøkte torsdag morgen å rømme fra ankomstsenteret, men ble stanset på vei bort fra stedet av politiet. Familiens advokat er glad barnefamilien ble raskt løslatt.

– Tvangstiltak overfor barn er generelt sett veldig uheldig. Jeg vil anta at politiet gjør sitt yttterste for å legge til rette for at barna ikke merker noe til det, sier han.

– Bra og nødvendig

Redd Barna reagerer kraftig på at Politiets utlendingsenhet valgte å pågripe alle asylsøkerne på ankomstsenteret, inkludert barna.

– Barn skal ikke pågripes og holdes innesperret. FN sier at selv svært kortvarig frihetsberøvelse av barn kan være svært skadelig for barnets utvikling. Hvor er hensynet til de barna som nå er stengt inne med piggtrådgjerder og politi rundt seg, spør generalsekretær i Redd Barna, Tove Wang.

Hun ber om at det hun omtaler som en uverdig behandling av asylsøkerne i Finnmark tar slutt, og er nå veldig glad for at politiet har valgt å løslate barna.

– Det er bra og helt nødvendig at barna løslates. Barn på flukt er ikke kriminelle, sier Wang.

Avlyste fredag

For andre dag på rad måtte PU avlyse en planlagt transport fredag. Årsaken er ifølge PU manglende busskapasitet på russisk side.

Det kom i fjor 5500 flyktninger og migranter fra Russland til Norge over grensen ved Storskog, og i alt 7825 personer ble tvangssendt fra Norge i 2015.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder