«BEVISER»: Geir Selvik Malthe-Sørenssen i forbindelse med det han hevdet var nye opplysninger i Treholt-saken i 2010.

«BEVISER»: Geir Selvik Malthe-Sørenssen i forbindelse med det han hevdet var nye opplysninger i Treholt-saken i 2010. Foto: , Scanpix

Sannhet til salgs

Nok et utspekulert bedrageri er avslørt. Denne gangen bet også NRK på Malthe-Sørenssens løgner.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I november i fjor publiserte NRKs faktaavdeling artikkelen «Passmannen». Et stykke undersøkende journalistikk om hvor enkelt det var å skaffe seg falske identiteter. Den bærende figuren i programmet var han som ga det tittelen, nemlig «passmannen», en anonymisert kilde som viste frem hvordan han hadde skaffet «en kjent norsk forretningsmann» et nytt pass og en ny identitet.

Det er sikkert for lett å jukse med identiteter. Det bekreftes av myndigheter i mange europeisk land. Og det har kanskje også vært norske forretningsmenn som har kjøpt seg et pass med falskt navn. Men «Passmannen» hadde allikevel en villedende tittel. Det burde hett «Bruktbilselgeren» eller «Juksemakeren» eller kanskje til og med «Utpresseren».

NRK ble nemlig dratt inn i det utspekulerte bedrageriet som VG nå avslører. Det foreløpig siste av en rekke avsløringer av Geir Selvik Malthe-Sørenssens bedragerske virksomhet de siste årene. Mønsteret er kjent. Han finner noen som har behov for informasjon i en konflikt, og lager den til dem, for så å forsøke å selge den. Når vi ser og hører hvordan det foregår kan det være vanskelig å skjønne at folk biter på. Slik er det ofte med bedrageri, i ettertid er det ofte lett å se at dette burde man ikke gått på.

En ting er allikevel at parter i en konflikt, enten den er personlig eller økonomisk, lar seg lure. Noe helt annet er det når institusjoner som skal ha en kritisk vurdering av informasjon går på det samme. Det gjorde NRK i denne saken. Nå har de tydeligvis innsett det og fjernet alle spor etter Malthe-Sørenssen og hans medsammensvorne i saken. Artikkelen «Passmannen» har ikke lenger noen passmann i manuset på NRKs nettsider. Statskanalens opprydning er på sin plass, alle som har hatt med Malthe-Sørenssen å gjøre i slike sammenhenger bør vel også vurdere om de har blitt lurt. Han har figurert i mange saker, den mest kjente er selvfølgelig boken «Forfalskningen» som angivelig skulle avsløre bevisjuks i saken mot Arne Treholt.

Få med deg VGs avsløringer:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder