POLITIADVOKAT: Signe Aalling i PST informerte om samarbeidet mellom Norge og Italia i Krekar-saken. Foto: Håkon Mosvold Larsen , NTB scanpix

PST: – Ingen konkrete trusler mot norske borgere

Et årelangt samarbeid mellom PST og italienske myndigheter resulterte i natt i at mulla Krekar ble pågrepet og begjært utlevert til Italia.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Politiets sikkerhetstjeneste har samarbeidet med italienske myndigheter over flere år i saken som torsdag førte til pågripelse av mulla Krekar og to andre personer. Det opplyste Signe Aalling i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) under en pressekonferanse torsdag.

– PST har sammen med beredskapstroppen bistått i pågripelsene som skjedde uten dramatikk klokken 05.30 torsdag morgen i en felleseuropeisk aksjon, sa politiadvokat Aalling.

Det også er foretatt ransakinger og samarbeidet med italienske myndigheter har pågått over flere år.

Bakgrunn: Mulla Krekar pågrepet i storstilt antiterroraksjon i Europa

Skal ha planlagt angrep

Tidlig torsdag morgen sprakk nyheten om at Krekar var pågrepet i Kongsvinger fengsel. Italiensk politi har utpekt Krekar som leder for terrornettverket Rawti Shax (Den nye retningen).
Nettverket skal være knyttet til Ansar al-Islam, den kurdiske organisasjonen som Krekar ledet ved grunnleggelsen i 2001. Ansar al-Islam står på FNs liste over terrororganisasjoner, og knyttes til al-Qaida.

Italiensk politi mener det forelå planer om å angripe norske diplomater og stortingspolitikere for å få mulla Krekar ut av fengsel.
Les også: Italiensk politi: Ville bruke selvmordsaksjoner for å frigjøre Krekar

– Nettverket var i ferd med å sende mange fremmedkrigere ut i verden. Planen var å gjennomføre angrep – blant annet selvmordsbombere – for å få deres leder mulla Krekar ut av fengsel, sier leder av italiensk antiterrorpoliti, Giuseppe Governale.

PST opplyste på pressekonferansen at det ikke foreligger noen konkrete trusler mot norske borgere.

BEGJÆRT UTLEVERT: Italienske myndigheter har utpekt mulla Kreker som leder for terrornettverket Rawti Shax. Her med advokat Brynjar Meling ved en tidligere rettssak. Foto: Frode Hansen , VG

– Kjenner hovedbildet

– Dersom det hadde vært konkrete trusler mot norske borgere og interesser hadde vi vært informert om det. Slik vi vurderer det har det ikke foreligget en konkret trussel, sier Signe Aaling i PST til VG.

Under pressekonferansen fortalte Aaling at PST ikke kjenner til noen konkret trussel mot Norge, og at de ikke har full oversikt over hva som ble sagt på den italienske pressekonferansen tidligere på dagen.

Politiadvokaten opplyser at PST har vært holdt orientert om etterforskningen og kjenner hovedbildet, men hun kan ikke si noe om detaljene.

Terrornettverk

– Bevisbildet til er ganske sammensatt, med bevis fra mange land. Det totale bevisbildet er ikke tilgjengelig for oss for alle de 17 pågrepne, sier Aalling.

– Dette skal være et terrornettverk med celler i mange land. Relasjonene mellom de forskjellige personene har jeg ikke forutsetning for å si noe om, fortsetter hun.

Krekars advokat: – Har erfaring med falske anklager

På spørsmål om hva som er planlagt av terror, om det ikke er planlagt noe mot Norge, eller mot britiske og norske ambassader, svarer Aaling:

– Ja, jeg kan ikke... Det er vanskelig for meg å si noe mer om innholdet i den italienske etterforskningen. De har tatt et ansvar, de startet sin etterforskning i 2011. Det har ikke vært aktuelt for oss å starte noe parallell etterforskning.

Fengslingsmøte fredag

Ved siden av Krekar er en 38 år gammel norsk statsborger bosatt i Fredrikstad og en 42-årig iraker bosatt i Drammen, pågrepet. De er siktet etter flere italienske straffebestemmelser som etter norske forhold tilsvarer det å inngå terrorforbund.

Mulla Krekar fremstilles for varetektsfengsling fredag, men spørsmålet om hans utlevering til Italia vil ta atskillig lengre tid å avklare.

– Utlevering er et lengre løp, sier politiadvokat Signe Aalling i Politiets sikkerhetstjeneste.

Hun sier italienske myndigheter innen 30 dager må fremme en formell utleveringsbegjæring, som skal vurderes av påtalemyndigheten før den behandles rettslig.
Les også: Politisk lettelse etter Krekar-pågripelse

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder