NY JOBB: SVs Marianne Borgen skal ta over ordførerkjedet etter Fabian Stang (H). Hun fikk blomster etter møtet i Oslo SV fredag kveld. Foto: Therese Alice Sanne , VG

Dette er Oslos nye ordfører

BEKREFTET: Både Ap, MDG og SV godtar avtalen

NRK: MDG får miljøbyråd

Tone Tellevik Dahl (Ap) får «tung post» i byrådet

Marianne Borgen (SV) blir Oslos nye ordfører, får VG bekreftet. Ap, MDG og SV ble i dag enige om en avtale om byrådsmakt i Oslo.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

SVs Marianne Borgen tar over ordførerkjedet etter Fabian Stang (H), bekrefter en sentral kilde til VG. Hun blir dermed den første kvinnelige ordføreren i Oslo på 20 år og den andre i rekken noen sinne. I tillegg blir hun SVs første ordfører i hovedstaden.

– Valg av ordfører er det bystyret i Oslo som skal gjøre, og dette skjer ikke før på onsdag. Jeg er glad for at SV har fått denne muligheten, og jeg er selvfølgelig glad for at det pekes på meg, men jeg har stor respekt for demokratiet som råder i Oslo, sier Borgen til VG fredag kveld.

Etter det VG erfarer, får Aps ordførerkandidat, Tone Tellevik Dahl, en tung post i byrådet. NRK melder videre at Miljøpartiet De Grønne (MDG) får en miljøbyråd. Partiet tilbakeviser imidlertid dette overfor VG, og understreker at de ikke har diskutert ferdig hvordan kabalen skal legges.

Ifølge Aftenposten får Ap fem byråder. Miljøpartiet De Grønne får to, mens SV får én - pluss ordførervervet. SVs verv er helse- og sosialbyråden, bekrefter Oslo SV-leder Benjamin Larsen til pressen klokken 20.40 fredag kveld.

Fredag kveld hadde SV, Arbeiderpartiet og MDG hvert sitt representantskapsmøte for å stemme over avtalen for å danne byråd i hovedstaden. Ifølge MDG-politiker Lan Marie Nguyen Berg har alle de tre partienes medlemmer godkjent byrådsavtalen mellom de tre partiene. Det sier hun til TV 2.

DOKUMENTERT: Flere tok selfie med kommende Oslo-ordfører Marianne Borgen etter Oslo SVs møte. Foto: Therese Alice Sanne , VG

Hemmelighetsfull Johansen

Oslo Ap hadde sitt møte først, og var ferdig ved 20-tiden. Byrådslederkandidat Raymond Johansen var svært hemmelighetsfull etter møtet, men kunne fortelle om god stemning.

– Ordet historisk gikk igjen hele tiden, så det var moro. Nå er det bare resten som gjenstår, sa Johansen til TV 2 da han møtte pressen utenfor Samfunnssalen, der lokalpartiet var samlet.

Han ønsket ikke å si noe om posisjoner i byrådet, eller bekrefte at SVs Marianne Borgen blir ordfører.

FØR MØTET: Her er Raymond Johansen (Ap) på vei inn til møtet med representantskapet i Arbeiderpartiet i Oslo fredag ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen , ntb scanpix

– Jeg kan ikke si noe mer enn at det var fantastisk stemning her, sier Johansen.

Enige om flere miljøsaker

Mandag er det varslet en pressekonferanse der en felles plattform for Oslo-politikken vil bli lagt frem. Byrådet utnevnes først på onsdag.

I denne plattformen skal det blant annet stå at trekløveret er enige om følgende:

• Oslo skal bli bilfritt innen 2019. MDGs krav til mer sykkelvei skal ha fått gehør. Det melder Dagsavisen.

• Nei til mer trafikk på E18 ved Oslo. Utbygging skal ikke føre til mer kapasitet eller biler, har partiene konkludert, ifølge NRK.

DEN NYE OSLO-TRIOEN: Lan Marie Nguyen Berg (MDG), Raymond Johansen (AP) og Marianne Borgen (SV). Foto: Berit Roald , ntb scanpix

Høyre uten makt for første gang på 19 år

En sentral kilde opplyste fredag formiddag til VG at partiene da var enige om en avtale, og flere kilder bekreftet at det kun var partigruppenes godkjenning som gjensto. Dersom alle partiene blir enige, mister Høyre Oslo-makten for første gang siden 1997.

Avtalen mellom de tre partiene vil bli offentliggjort på en pressekonferanse søndag. Onsdag i neste uke skal det nye bystyret konstitueres.

Arbeiderpartiet hadde sist makten i Oslo mellom 1992 og 1997, da Rune Gerhardsen var byrådsleder. Han gikk av i januar 1997, og siden har Høyre hatt byrådslederen i hovedstaden.Etter 19 år er det nå trolig klart for et nytt skifte.

I ti dager holdt MDG rød og blå blokk på pinebenken i spillet om Oslo-makten, før de landet på at de ville gå i forhandlinger med Arbeiderpartiet og SV.

MDGs ordførerkandidat Shoaib Sultan ble satt på sidelinjen under forhandlingene, og Aps Raymond Johansen uttalte allerede valgnatten for en drøy måned siden at han mente det største partiet burde ha ordførervervet.

NY JOBB: Aps ordførerkandidat Tone Tellevik Dahl får en avgjørende rolle i Oslos nye byråd, får VG opplyst. Foto: Terje Pedersen , NTB scanpix

Nå viser det seg at det største partiet nøyer seg med byrådslederen, nemlig Johansen selv, og at SV får sin ordfører. Byrådslederen er riktignok den politiske lederen i Oslo-demokratiet.

Bakgrunn: Slik vil Ap-Raymond styre Oslo

Mot byrådsleder-slutt for Høyre-topp

Det vakte oppsikt da byrådsleder Stian Berger Røsland (H) dagen etter valget gikk ut i VG og sa at initiativet til å danne nytt byråd nå lå hos Aps Raymond Johansen, til tross for det meget jevne valgresultatet. Nå er det snart slutt for hans tid i ledervervet.

– Jeg har fortalt bystyregruppen at det ikke blir noe nytt lederverv på meg. Jeg er ikke helt ferdig med Oslo-politikken, for jeg er jo valgt inn i i bystyret, men fra nå skal jeg følge debattene fra bakerste rad, sa Røsland til VG.

Denne uken avslørte Røsland at han allerede før valget hadde bestemt seg for at han skulle trekke seg.

– Hvis vi hadde fått flertall ville jeg ha jobbet for å danne byråd, men jeg hadde også gått av i denne perioden, etter ett eller to år. Det hadde jeg bestemt før valget, sa Røsland til VG.

Les også: Advarer MDG mot å la seg lure av Ap om E18

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder