Refser Økokrim etter Lunder-pågripelse

Jo Lunder: – Jeg ser nesten ikke hva annet jeg skulle gjort.

Jo Lunder mener han undersøkte påstandene om mulig korrupsjon grundig i sin periode som sjef i Vimpelcom.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg opplever at det arbeidet jeg gjorde den gangen var grundig og godt. Da jeg fikk denne bekymringsmeldingen tok vi en «time out» og jeg sa at vi ikke skal signere noen avtaler før vi har undersøkt dette bedre. Jeg engasjerte to jurister, blant annet sjefsjuristen min i Amsterdam, som var spesialist på korrupsjonslovgivning, sa Lunder og la til:
– Jeg ser nesten ikke hva annet jeg skulle gjort.

Presidentdatter

Kort tid etter at han tiltrådte som konsernsjef i Vimpelcom i 2011, mottok Lunder en muntlig bekymringsmelding fra en varsler om mulig korrupsjon i forbindelse med nye 4G-lisenser i Usbekistan.

Det hevdes at telekommarkedet i Usbekistan uformelt kontrolleres av presidentdatter Gulnara Karimova. Det er også til hennes postboksselskap Takilant at store pengebeløp fra Vimpelcom har blitt overført.

Saken handler om hvorvidt Jo Lunder, som da utbetalingen skjedde hadde vært konsernsjef i Vimpelcom i noen uker, kjent til at pengene som gikk fra Vimpelcom til Takilant var korrupsjon.

Ikke møtt Karimova

Lunder sier at han i 2011 ikke visste at Takilant, som Vimpelcom utbetalte de omstridte pengene til, var et gibraltisk selskap.

Han påpekte også at han ikke var klar over at Takilant var et selskap som besto av én person.

Lunder sier han heller ikke nå vet om den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova er tilknyttet Takilant.

– Jeg har ikke sett noe som knytter henne til Takilant, sier Lunder som legger til at han aldri har møtt presidentdatteren, og ikke en gang vært i Usbekistan.

– Det kan godt hende det finnes dokumenter, men jeg har ikke sett de.

Lunders «time-out», etter at han ble varslet om den mistenkelige utbetalingen, varte i omlag en måned. Konklusjonen var at det ikke ble funnet noe grunnlag for mistanke om korrupsjon.

– Etter at advokatkontoret hadde arbeidet og levert en anbefaling, fikk jeg råd fra både økonomi- og finansdirektøren samt begge mine jurister i juristavdelingen i Vimpelcom, og da hadde jeg råd og anbefalinger fra alle som burde vite. Da sa jeg at vi kunne gå i gang med å sikre disse 4G-lisensene, sier Lunder.

Amerikanske advokater

Det amerikanske advokatfirmaet Akin Gump ble hentet inn for å gå igjennom utbetalingen til Takilant.

– Jeg ga det amerikanske advokatkontoret fullmakt til å lese e-poster for å kunne gjøre en god jobb. Jeg har gjort hva jeg kunne, og kan ikke se hva annet jeg kunne ha gjort, sier Lunder.

Lunder sier han at han i 2011 fikk en flashback da han hørte om Takilant.

– I perioden 2005–2008 var det flere transaksjoner til Takilant som ble godkjent av styret, men disse var også gjenstand for analyser om mulig korrupsjon.

Lunder sier at han var veldig opptatt av hvordan de skulle gå frem i tidligere sovjetstater.

– Jeg var veldig opptatt av at vi ikke måtte gjøre noe galt.

– Når jeg nå ser tilbake, kan det hende at jeg skulle ønske at vi hadde gjort ting annerledes, sier Lunder.
På spørsmål om hva han ville gjort annerledes, sier han:
– Vi vet faktisk ikke ennå om korrupsjon har funnet sted. Hvis det har det, er jo neste spørsmål: Hvordan kunne det skje og har noen visst om det? Jeg prøver å svare på et spørsmål som er litt hypotetisk.

– Intet å skjule

Lunder legger til at det er svært «problematisk» for han at han fortsatt er siktet.
– Jeg lever av tillit. Har bygd hele yrkeslivet mitt på å skape tillit. Jeg må fremover be om permisjon og konsentrere meg om denne saken, sier han.

– Han har intet å skjule og mener at jo mer offentlighet og mer transparens det blir rundt hans rolle, dess mer tjener det hans sak, startet advokat Cato Schiøtz en lengre tordentale under en pressekonferanse i Oslo onsdag formiddag.

Schiøtz påpekte at han personlig mener at selskapet Vimpelcom «sannsynligvis er involvert i korrupsjon» - uten at det involverte Lunder.

– Lunder er forsvarsløs så lenge han av hensyn til taushetsplikt ikke har mulighet til å uttale seg, sier advokaten.

FÅ OVERSIKT: Dette bør du vite om Vimpelcom-saken

Med ord som «spektakulær» og «sensasjonell» la han ikke skjul på hva han mente om at Økokrim ba om at den tidligere Vimpelcom-sjefen skulle varetektsfengsles.

– Vi er sterkt kritiske til hvordan Økokrim har gjennomført dette og argumentert i retten, sier Cato Schiøtz.

Schiøtz bekrefter at Telenor-systemet ble varslet om korrupsjonsmistanker, slik VG skrev forrige uke.

Politiet fikk ikke medhold i sitt krav til varetektsfengsling av Lunder i hverken Oslo tingrett eller Borgarting Lagmannsrett. Dermed kunne den norske næringslivstoppen gå ut av Oslo fengsel som en fri mann tirsdag kveld.

Har avlyttet telefoner

Lunder har vært gjennom en omfattende periode med intensiv telefonovervåkning.

– Det ble ikke lagt frem noe fra telefonovervåkningen i retten som støtter opp om påstanden om korrupsjon, sier Schiøtz.

Schiøtz hever Økokrim unnlot å nevne for retten dokumentasjon som talte imot påstanden om at Lunder så gjennom fingrene med korrupsjon.

– Her ligger vi milelangt fra en sannsynlighetsgrad på 95-98 prosent. Det er intet grunnlag for å reise straffesak. Det er intet grunnlag for å dømme, sier han.

Schiøtz opplyste at Lunder på pressekonferansen nekter å svare på spørsmål knyttet til mulig korrupsjon eller hva Telenor visste om dette.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder