IKKE INVITERT: Norge og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen deltar ikke når USA samler den militære koalisjonen mot IS til toppmøte tirsdag ettermiddag. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (i forgrunnen) har så langt bidratt med fem offiserer til Florida. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Norge ble ikke invitert til IS-toppmøte

Obama samler 22 land i nøkkelgruppe i kveld

Ingen flere norske bidrag foreløpig

Tar transportfly fra Irak-oppdrag til ebola-oppdrag

Norge er ikke til stede når USAs president Barack Obama nå samler 22 lands forsvarssjefer til toppmøte om kampen mot IS – til tross for regjeringens anstrengelser for å bli en del av den militære koalisjonen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Tirsdag kveld norsk tid møter Obama de 22 forsvarssjefene som utgjør kjernen av koalisjonen mot IS. Møtet finner sted på Andrews Air Force Base utenfor Washington DC.

Det militære toppmøtet skal planlegge den videre kampen mot terrorgruppen, som nå slåss seg stadig nærmere Iraks hovedstad Bagdad.

Ikke invitert

Men den norske forsvarssjefen Haakon Bruun-Hanssen er ikke på listen.

– Norge er ikke invitert til dette møtet, sier forsvarssjefens talsperson, major Vegard Finberg, til VG.

Han ønsker ikke å spekulere i hvorfor Norge fortsatt ikke er blant de 22 landene i kjernen av koalisjonen.

På NATO-toppmøtet i Wales i september sa statsminister Erna Solberg (H) at det var uaktuelt for Norge å delta militært i koalisjonen mot IS, og at Norges bidrag ville være på den humanitære siden.

EN TUR-RETUR: Den norske Hercules-flyet fløy en tur til Nord-Irak i september, før det ble satt på bakken. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Med i koalisjonen

Men etter Wales-møtet bråsnudde regjeringen.

18. september kunngjorde forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og utenriksminister Børge Brende at «Norge blir en del av militær koalisjon mot ISIL», foreløpig med fem stabsoffiserer som reiste til USAs operasjonsledelse i Tampa, Florida.

Tirsdag morgen ba Søreide om et møte med Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité. Nå var partiene på Stortinget brennsikre på at Norge melde inn militære bidrag til kampen mot IS.

For fire uker siden varslet regjeringen at «det vurderes å stille et kapasitetsbyggingsbidrag i den internasjonale innsatsen mot ISIL.»

Men i stedet varslet Eriksen at regjeringen nå vil trekke tilbake det norske Hercules-transportflyet som siden august har stått i beredskap for å frakte humanitær hjelp inn i Irak.

Omdisponert

Flyet er omdisponert til å fly personell og utstyr til de ebolarammede områdene i Vest-Afrika.

– FN bruker sivile fly inn til Irak. Nå er det viktigere å fly personell og utstyr til Sierra Leone enn å ha fly stående på bakken i Norge, sier Ine Eriksen Søreide til VG.

Ifølge forsvarsministeren har Norge ikke fått noen konkret forespørsel fra USA om å bidra mer mot IS – ut over et generelt ønske om å bidra på seks prioriterte områder, blant annet kapasitetsbygging, transport og humanitær hjelp.

Men allerede 25. september kom USA med en konkret hasteforespørsel til Danmark om å bidra tungt i koalisjonen.

Fem dager senere opplyste regjeringen i Danmark at de ville sende syv F-16 kampfly med 140 soldater – i tillegg til 20 stabsoffiserer og ytterligere 120 soldater til kapasitetsbygging i Irak.

– Pinlig

– Nå ser vi jo at det ikke var nok å sende fem stabsoffiserer til Tampa i Florida for å komme inn i det gode selskap – hvis det var det som var hensikten, sier Karsten Friis, avdelingsleder i NUPI, til VG.

Han er overrasket over at Norge ikke har meldt seg tyngre på kampen mot IS, etter regjeringens snuoperasjon i forrige måned:

– Etter NATO-toppmøtet fikk jeg inntrykk av at regjeringen og statsminister Erna Solberg syntes det var pinlig at Norge ikke ble invitert inn i koalisjonen, legger han til.

– Problematisk for H og Frp

Men Helge Lurås, som leder Senter for internasjonal og strategisk analyse i Oslo, tror at koalisjonen foreløpig er fulltegnet:

– Politisk kan det nok være tungt for folk i Forsvars- og utenriksdepartementet å oppleve at man ikke er inne i kjernen av den USA-ledede koalisjonen, men det ser ut som om koalisjonen så langt har de styrkene de trenger, sier Lurås til VG.

Han antyder også at USA kan se seg tjent med at Norge i stedet prioriterer å holde spesialsoldater og instruktører i Afghanistan, i stedet for å flytte bidrag til Irak.

– Militært var nok regjeringen for sent ute i forhold til IS-koalisjonen, og det kan i seg selv være problematisk i forhold til hvordan Høyre og Frp ønsker å profilere seg. Men jeg tror ikke USA vil bruke dette mot oss, sier Lurås.

Sonderer muligheter

Forsvarsminister Søreide avviser imidlertid at det smerter Norge å stå utenfor 22-landsgruppen som tas imot av Obama tirsdag ettermiddag:

– På toppmøtet i Wales var det 10 land som gikk sammen om å sende militære ressurser til regionen. Nå er mer enn 50 land med og støtter denne strategien mot IS på ulikt vis. Vi jobbet fortsatt tett med amerikanerne for å identifisere mulige området der vi kan bidra. Land som Belgia har meldt inn kampfly for inntil en måned, så det vil åpenbart være behov som kommer senere, sier Søreide.

– Er det uaktuelt for Norge å bidra på bakken i Irak nå?

– Nei, vil sonderer muligheter og driver kartlegging, og så kommer vi til Stortinget når vi er klare, sier Ine Eriksen Søreide til VG.

Anniken Huitfeldt (Ap), som leder Stortingets utenriks- og forsvarskomité, vil ikke kritisere regjeringen for manglende IS-bidrag nå:

– Vi avventer regjeringens eventuelle initiativ, og tar stilling til forespørsler når de kommer, sier hun.

De inviterte er:

Dette er landene som USA har invitert til dagens toppmøte i koalisjonen mot IS: Australia, Bahrain, Belgia, Storbritannia, Canada, Danmark, Egypt, Frankrike, Tyskland, Irak, Italia, Jordan, Kuwait, Libanon, Nederland, New Zealand, Qatar, Saudi-Arabia, Spania, Tyrkia og De forente arabiske Emiratene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder