SIER NEI: Innbyggerne i fire sørlandskommuner sier nei til å slå seg sammen med Kristiansand. Bildet er fra Bystranda i Kristiansand sentrum.

SIER NEI: Innbyggerne i fire sørlandskommuner sier nei til å slå seg sammen med Kristiansand. Bildet er fra Bystranda i Kristiansand sentrum. Foto: Petter Emil Wikøren VG

Massivt «nei» til stor-Kristiansand

Innbygger-«nei» i 16 av 18 kommuner

Innbyggerne i Birkenes, Lillesand, Søgne og Songdalen ønsker ikke å slå seg sammen med Kristiansand for å bli én stor kommune.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er klart etter at stemmene fra folkeavstemningene er talt opp i de fire kommunene mandag kveld.

Les også: Mange kommuner sier nei til sammenslåing

Mandag gikk innbyggerne i de fire kommunene til valglokalene for å stemme om det såkalte K5-alternativet. For Søgne og Songdalen var det også et alternativ å bare velge hverandre eller fortsette som i dag.

Leste du denne? Laber oppsluttning for kommuneavstemninger

Dersom folket får bestemme blir det altså ingen ny storkommune på Sørlandet.

Nei-prosenten var høyest både i Lillesand (66), Birkenes (63), Songdalen (55) og Søgne (62,5), melder flere medier.

Kommune-bombe: Åpner for å slå sammen Oslo og Bærum

I Søgne stemte ni prosent for å slå seg sammen med Songdalen, mens K5-alternativet fikk 28,5 prosent. I Songdalen ønsket ni prosent å slå seg sammen med Søgne, mens 35,3 ønsket seg en storkommune med Kristiansand.

Nei, nei, nei

I Kristiansand skal det ikke holdes noen folkeavstemning om sammenslåing.

I alt 20 kommuner i landet hadde folkeavstemning mandag. Og slik det ser ut sent mandag kveld, er det nei over nesten hele den berømte fjøla. Innbyggere i 16 og 18 kommuner har svart «nei».

I Agder-fylkene sa de nei også i Farsund, Flekkefjord, Kvinesdal og Iveland, i tillegg til de som stemte over K5-alternativet. Nei ble det også i Trøgstad i Østfold og i Kvinesdal i Vest-Agder, skriver Fædrelandsvennen.

I Gjemnes i Møre og Romsdal stemte 51 prosent mot sammenslåing.

Les også: «Farmen-Finn» fra ja til nei

Nei, ja, ja

I Trøndelagsfylkene gikk Levanger og Verdal til stemmeurnene i nord og Holtålen i sør.

I Levanger i Nord-Trøndelag ble det derimot et flertall for sammenslåing med Verdal på 68,8 prosent. I Verdal er ikke ønsket om å slå seg sammen like sterkt, 24,4 prosent var for. 71,3 prosent ønsker å fortsette som før, melder NRK.

I Os i Hedmark stemte 55 prosent nei til å slå seg sammen med Røros. I Røros var lysten på en sammenslåing større – her ble det ikke holdt folkeavstemning, men en innbyggerundersøkelse som viste at 63 prosent ønsket seg en sammenslåing, skriver Adresseavisen.

VG mener: For tidlig å gi opp kommunereformen, Erna

En ny mulighet

Heller ikke i Flakstad og Moskenes i Nordland hadde man lyst til å slå seg sammen med andre kommuner.

Det hadde derimot innbyggerne i Vestvågøy, der 61,4 prosent stemte for en sammenslåing. I Troms viste resultatet fra Gratangen at 73,8 prosent ønsker å stå alene.

En ny mulighet for å gi kommunalminister Jan Tore Sanner (H) en grunn til å smile etter «supermandagen» kommer dersom Båtsfjord kommune i Finnmark eller Storfjord kommune i Troms går mot strømmen.

Her blir ikke resultatene klare før tirsdag.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder