TILTALT: Eventyrer Jarle Andhøy, her sammen med ekspedisjonsdeltaker Manuel Hernàndes som hadde ansvar for å innhente de nødvendige tillatelsene fra argentinske myndigheter før «Berserk»-ekspedisjonen i fjor. Foto: Thor Harald Henriksen ,

Ekspedisjonsdeltaker: Vi hadde tillatelse, det er det ikke tvil om

Aktor: Ikke tilstrekkelig - la ned påstand om betinget fengsel og bot

TROMSØ (VG) Jarle Andhøy kjemper for å unngå fengsel. Dette dokumentet mener han beviser at «Berserk»-mannskapet hadde gyldig tillatelse til å seile i Antarktis i fjor.

Thor Harald Henriksen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ekspedisjonsdeltaker Manuel Hernàndez hadde ansvaret for å innhente de nødvendige tillatelsene før «Berserk» la ut fra den argentinske havnebyen Ushaia og satte kurs for Antarktis i februar i fjor.

TILLATELSE: Andhøy mener dette dokumentet beviser at argentinske myndigheter ga ham og «Berserk»-mannskapet tillatelse til å seile i Antarktis. Foto: Thor Harald Henriksen ,

I Nord-Troms tingrett i dag gikk Hernàndez gjennom dokumentene som Andhøy og hans forsvarere mener beviser at «Berserk»-mannskapet hadde de nødvendige papirene i orden før den omstridte seilasen.

– Ingen tvil

Hernàndez viste blant annet frem en generell tillatelse utstedt av Prefectura Naval - argentinske sjøfartsmyndigheter underlagt sikkerhetsdepartementet. Og et dekret fra den forrige regjeringen.

– Vi oppga også ruten vi skulle seile. Myndighetene visste derfor hvor vi skulle, fortalte Hernàndez i sin forklaring.

I tillegg rapporterte ekspedisjonen jevnlig sin posisjon til argentinske myndigheter, forklarte Hernàndez.

Han er overrasket over at norske myndigheter reiser tvil om tillatelsen fra hans hjemlands myndigheter er gyldig.

– Vi hadde tillatelse til seile i Antarktis, det er det ingen tvil om, sier argentineren til VG.

Krever betinget fengsel

Aktor, politiadvokat Trude Kvanli, mener derimot at tillatelsene fra argentinske myndigheter ikke er tilstrekkelig.

– De objektive vilkårene er oppfylt. Det forelå ikke en melding til norske polarmyndigheter. Og det forelå ikke tilstrekkelig tillatelse fra kompetent myndighet i Argentina, sa Kvanli i sin prosedyre.

Hun la ned påstand om betinget fengsel og en bot på 45.000 kroner. Andhøy er to ganger tidligere bøtelagt for brudd på meldeplikten.

Forsvarer Brynjar Østgård mener Norge ikke har anledning til å gripe inn overfor en person som har fått tillatelse fra en annen traktatnasjon, og at Andhøy derfor bør frifinnes.

– Jeg blir forbanna!

Nord-Troms tingrett skal nå ta stilling til innholdet og gyldigheten av dokumentene, og om de ble utstedt av de riktige instansene.

Norske myndigheter krever at norske statsborgere, eller andre lands statsborgere bosatt i Norge, skal melde fra om planlagt aktivitet i Antarktis til Norsk Polarinstitutt, senest ett år før igangsetting.

Ifølge Birgit Njåstad, seksjonsleder for miljørådgivning ved Norsk Polarinstitutt, har argentinske polarmyndigheter opplyst overfor henne at «Berserk»-mannskapet hverken søkte om eller fikk tillatelse i henhold til gjeldende miljø- og sikkerhetsforskrifter for Antarktis. Det var Norsk Polarinstutt som anmeldte Jarle Andhøy.

Bakgrunnen for anmeldelsen var en artikkel i VG.

– Jeg blir forbanna! Norsk Polarinsititutt har ikke kunnskap om de ulike myndighetenes prosedyrer, og skal ikke legge seg opp i andre traktatstaters praksis, sier Jarle Andhøy til VG.

Polarguide: – Unngår polarinstituttet

Andhøy er tiltalt for brudd på meldeplikten i forbindelse med sin siste «Berserk»-ekspedisjon til Antarktis i 2015, hvor blant andre komiker Anne-Kat. Hærland og Backstreet Girls gitarist Petter Baarli var med.

Hærland vitnet i går i Nord-Troms tingrett

Eventyreren er i tillegg tiltalt for ikke å ha tegnet forsikring eller stilt nødvendig garanti for denne turen.

Den norske og London-baserte ekspedisjonslederen og polarguiden Inge Solheim sier han unngår å forholde seg til Norsk Polarinstitutt når han planlegger ekspedisjoner i Antarktis.

– Norsk Polarinstitutt vil regulere min virksomhet, mer enn å være en service- og sparringspartner. Derfor har jeg ikke lyst til å forholde meg til dem, sa Solheim på telefon i Nord-Troms tingrett torsdag.

Andhøy mener at tiltalen er grunnløs, siden seilbåten er registrert i Russland og han fikk klarsignal fra argentinske myndigheter til å seile i Antarktis.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder