Muslimsk småbarnsmor om burkini-forbud: – Det føles som om vi er på vei mot apartheid

NICE (VG) Rawane (4) elsker å dra på stranden med mamma. Nå fører det franske burkini-forbudet til at hun ikke kan gjøre det lenger.

  • Kristofer Sandberg
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Fireåringen lener seg over rekkverket. Med lengselsfulle øyne peker hun på barna som leker i vannkanten. «Kan jeg bade?», spør hun moren på fransk.

– Vi pleide ofte å gå på stranden, men nå er det forbudt for oss. Hvis ikke jeg kan gå på stranden, kan ikke barna mine gå på stranden, sier Imen Amamri (25).

Bakgrunn: Nå er burkinien forbudt på franske strender

Kan ikke ta med datteren på stranda

VG møter Amamri, datteren Rawane (4) og venninnen Sawsen Kalifa (33) på strandpromenaden «Promenade des Anglais» i Nice, rett ved stedet hvor en lastebilsjåfør meide ned og drepte 84 mennesker 14.juli.

Lille Rawane og familien var på stranden for å feire nasjonaldagen da gjerningsmannen slo til. De flyktet og gjemte seg hjemme hos en lokal franskmann.

– Det var en forferdelig dag, minnes mamma Amamri.

Nå står hun og titter ned på badeglade franskmenn og turister. For få dager siden ville de vært der nede sammen med dem.

Men Burkini-forbudet, som ble innført som et hastevedtak av lokale myndigheter i minst 20 franske byer etter terrorangrepet i Nice, gjør at de to venninnene ikke lenger kan ta seg et bad. De er muslimer og bruker ikke bikini.

Les også: Politmenn trakassert etter burkini-aksjon

Skremmer kvinner vekk fra stranden

I Nice vedtok en domstol at forbudet mot den heldekkende badedrakten er gyldig mandag denne uken. Siden da har seks kvinner i byen blitt ilagt bøter og bortvist fra standen, ifølge lokale myndigheter.

Onsdag publiserte medier over store deler av verden bilderav fire væpnede politifolk som henvendte seg til en kvinne mens hun lå og sov på stranden. En billedserie viste hvordan politifolkene sto rundt henne mens hun etter hvert tok av seg overdelen. Kvinnen måtte betale en bot på 30 euro, som er rundt 270 norske kroner.

– Vi elsker stranden. Jeg pleide å ta med barna hitt mens mannen min jobber. Nå kan jeg ikke gjøre det lenger, sier Amamri.

Les også: Her er terror-tiltakene på den franske rivieraen

Politiet patruljerer langs vannkanten

Mens VG står på promenaden blir to andre kvinner konfrontert av en politipatrulje nede på stranden. Det oppstår en heftig diskusjon, før politiet går videre.

På kort tid har debatten om burkinien spredt seg til hele verden. Mange raser mot forbudet på sosiale medier.

Sawsen Kalifa, som opprinnelig er fra Tunisia, ser på forbudet som et angrep på kvinners rettigheter.

– Jeg har bodd i Frankrike i fem år og flyttet hit for friheten. Nå synes jeg ikke vi ser noe frihet lenger. Noen ganger lurer jeg på om det er bedre å flytte tilbake til Tunisia. Der kan vi i hvert fall gå kledd slik vi ønsker, sier Kalifa.

VG-spesial: Terrorangrepet i Nice.

PATRULJE: Her konfronterer to politibetjenter en familie på stranden i Nice mens VG står å ser på. Det oppstår en heftig diskusjon, før politiet går videre. Det er usikkert om kvinnene fikk bøter for å ha på seg hodeplagg. Foto: Kristofer Sandberg

Rudy Salles, viseborgemester i Nice. Foto: Ville de Nice

Viseborgermester: Følg franske regler!

Viseborgermester i Nice, Rudy Salles, sier til VG at et forbud mot burkini er riktig.

– Burkini er en provokasjon og kvinner bør ikke påtvinges et klesplagg. For oss symboliserer burka, niqab og burkini en innskrenking av kvinners frihet. Vi kan derfor ikke akseptere det, forteller han, og fortsetter:

– Kommer man til Frankrike skal man akseptere franske regler, og her i landet har vi kleskoder. På stranden går man kledd i badeshorts og bikini, mens i byen har man på seg vanlige klær.

Frankrikes statsminister Manuel Valls støtter de lokale forbudene, men sier det ikke vil komme et nasjonalt forbud.

– Burkini representerer en oppfatning av kvinner som uanstendige og urene, og at de derfor skal dekkes helt, sa Valls tidligere denne uken.

Sett denne? Barneskole i Troms tillater burkini

Føles som om vi er på vei mot apartheid

Like utenfor Nice bor Faiza Ben Mohamed. Hun er leder for den lokale fraksjonen av organisasjonen «Federation of Muslims of France» og engasjerer seg i kampen for muslimske kvinners rettigheter.

– Da jeg så nyheten, trodde jeg det var en spøk. Ingen skjønner at dette kan være mulig, sier hun.

Vi sitter i en bakhage utenfor blokken der hun bor. Barna på tre og fem år leker i bakgrunn. Selv bruker ikke Faiza burkini, men flere venner av henne gjør det.

– Debatten tyder på at Frankrike har nådd nye høyder i det politiske spørsmålet om islamofobia. Jeg skan ikke tro at dette skjer i Frankrike i 2016. Det føles som om vi er på vei mot apartheid, hvor man skiller folk basert på hudfarge.

Den muslimske kvinnen tror forbudet er en måte for franske myndigheter å skjule at de ikke aner hvordan de skal håndtere den stadig økende terrortrusselen.

– Politikerne prøver å vise franskmenn at de er handlekraftige, fordi det er valg neste år. Men terrorister gjemmer seg ikke i burkini på stranden. Det er mødre og familier dette forbudet går ut over, sier hun.

Dagen før VG møter Faiza snakket hun med den muslimske kvinnen som ble bedt om å kle av seg på stranden i Nice.

– Hun gråt av fortvilelse og kunne ikke forstå hva hun hadde gjort for å fortjene å bli behandlet på den måten.

SKUFFET: Faiza Ben Mohamed skjønner ikke hvordan franske myndigheter kan gripe inn i kvinners liv ved å fortelle dem hva de kan og ikke kan ha på seg. Foto: Kristofer Sandberg

NYE REGLER: Etter terrorangrepet 14.juli har franske myndigheter vedtatt flere tiltak. Blant annet er det ikke lenger lov med burkini på stranden. Foto: Kristofer Sandberg

.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder