GESTAPIST: Reidar Haaland ble den første som ble henrettet etter krigen for sin ugjerninger, 17. august 1945. Her fotografert under rettssaken etter krigen. Foto: SCANPIX
GESTAPIST: Reidar Haaland ble den første som ble henrettet etter krigen for sin ugjerninger, 17. august 1945. Her fotografert under rettssaken etter krigen. Foto: SCANPIX Foto: ,

Torturerte sine landsmenn: Veum: Dette er Gestapos verste norske sadister

INNENRIKS

Forfatter Eirik Veum trekker frem fem personer som ikke er så kjente, men som han anser som fem av de verste torturistene av de 1145 personene han har navngitt i sin nye bok.

Publisert: Oppdatert: 13.11.14 14:28

Forfatter og NRK-journalist Eirik Veum er i disse dager aktuell med det siste bindet i serien om norske landssvikere, «Nådeløse nordmenn. Gestapo 1940–1945».

Les anmeldelsen av boka her.

Tyskerne i Gestapo benyttet ofte tortur, men selv de var sjokkert over norske kollegers råskap i tjenesten. Mange ble arrestert.

– En rekke personer i Rinnan-banden og eksempelvis den første som ble henrettet etter krigen, Reidar Haaland, hører selvsagt med på en liste over de verste Gestapo-medløperne. Her har jeg derfor trukket frem fem av 1145 navngitte personer som ikke er like kjente, men som påførte nordmenn de forferdeligste lidelser, forklarer forfatter Eirik Veum.

Det var 1000 ansatte i Sicherheitsdienst (SD), avdeling IV, Geheime Staatspolizei, bedre kjent som Gestapo. 5000 angivere ble dømt etter krigen.

– Gestapo mente at mange av de norske polititjenestemennene gikk langt over streken. Særlig når de avhørte norske kvinner. I flere tilfeller ønsket nordmennene at kvinnene skulle avhøres nakne, men dette mislikte tyskerne sterkt. De mente det var uverdig, sier forfatteren.

Slapp ut av fengsel

I boken har Veum identifisert 1145 mennesker, som var tilknyttet eller ansatt her. Bortsett fra et par personer ble alle dømt for landssvik etter krigen. Noen få ble frifunnet.

To på listen nedenfor ble dømt til livstid, men slapp ut i 1953 og 1954. Dette gjelder en rekke landsforrædere med strenge dommer:

– Myndighetene ville ha forsoning og folk i arbeid, slik at krigens sår hurtig kunne leges, forklarer Veum.

Her er forfatter Eirik Veums personlige «verstingliste» (alder angir år da han ble ansatt i Gestapo):

Alfred Erlandsen

* 23 år. Oslo.

* Født 1919.

* Medlem av Nasjonal Samling (NS) 1941.

* Jobbet tidligere som lagersjef.

* Tolk og etterforsker ved det tyske

sikkerhetspolitiet i Oslo fra april 1943.

* Deltok under avhør der arrestanter ble torturert til døde.

* Domfelt ved Høyesterett 1948 for blant annet mishandling, legemsbeskadigelse og legemsbeskadigelse med farlig redskap, til tvangsarbeid på livstid.

* Løslatt 1953.

Et av de styggeste eksemplene Veum henter frem i boken er overgrepene mot en 37 år gammel Oslo-kvinne, utført av Alfred Erlandsen.

Kvinnen blir arrestert 6. november 1944, mistenkt for å ha bistått en etterlyst motstandsmann med å flykte. Erlandsen avhører henne.

«Han går brutalt til verks, og slår henne flere ganger i ansiktet med knyttneven. Etter en stund setter han seg ned ved siden av henne og legger hodet hennes ned i fanget sitt. Der tar han tak i håret hennes og lugger henne kraftig, mens han presser hodet hennes ned mot skrittet sitt. I tillegg drar han henne rundt i avhørsrommet etter det lange håret slik at «store hårtafser løsnet».

Mot slutten av avhøret tar Erlandsen frem en pistol og truer med å skyte kvinnen. Til slutt griper tyskerne inn, og Erlandsen fengsles. Han sitter inne til frigjøringen 8. mai 1945.

Arne Braa Saatvedt

* 21 år. Meråker.

* Født 1922.

* Medlem av NS siden 1940.

* Vervet seg som frontkjemper til 5. SS-Division Wiking i november 1941

* Var senere i 23. SS-Panzergrenadierregiment Norge.

* Tjenestegjorde som tolk og etterforsker ved det tyske sikkerhetspolitiet på Lillehammer 1943.

* Domfelt ved Eidsivating lagmannsrett 14. august 1945 for blant annet ulovlig frihetsberøvelse, legemsbeskadigelse og legemsbeskadigelse med farlig redskap, til døden.

* Henrettet på Akershus festning i Oslo 20. oktober 1945.

Dette skriver Veum om Saatvedt:
«Mannen til kvinnen er etterlyst av sikkerhetspolitiet, og det er derfor tjenestemennene fra Gestapo er interessert i henne. (…) Da hun kommer ned i entreen, kaster de tre tjenestemennene seg over henne. De tar kvinnen med seg opp på soverommet, og der får hun flere slag med batongene deres. De ber henne kle på seg, og for at hun skal få opp farten, banker de henne samtidig. Hun blir deretter avhørt inne i huset. Saatvedt og en av de andre går hardt til verks mot den 44-årige kvinnen da de banker henne opp. Hun blir sparket over store deler av kroppen og blir slått i ansiktet med knyttnevene. De bruker også en gummikølle og skaftet på en treøks til å slå kvinnen i hodet med. Til slutt jager de henne opp på bena og stiller seg rundt henne. Deretter kaster de henne mellom seg som en filledokke og slår henne i ansiktet til hun mister bevisstheten.

(…) En av tjenestemennene foreslår at de skal slutte å slå kvinnen med økseskaftet, og i stedet slå henne i hodet med øksebladet. Det vil i så fall påføre henne dødelige hodeskader.» (Utdrag fra Veums «Nådeløse nordmenn: Gestapo»)

Gottfred Olaf Claffy

* 28 år. Oslo.

* Født 1913.

* Medlem av NS 1940.

* Jobbet som kontormedarbeider før han gikk i tjeneste ved det tyske sikkerhetspolitiet i Oslo.

* Var en periode ved Grini fangeleir i 1941.

* Her utførte Claffy angiverier av fangene og deltok i mishandlinger.

* Fortsatte som tolk og etterforsker i Oslo 1943.

* Deltok i aksjoner, arrestasjoner og mishandling.

* Domfelt ved Eidsivating lagmannsrett 26. mars 1949 for blant annet legemsbeskadigelse, mishandling og legemsbeskadigelse med farlig redskap, til tvangsarbeid på livstid.

* Sonet fra 18. mai 1949.

* Løslatt 2. april 1954.

Eilif Rye Pisani

* 19 år. Bergen.

* Født 1923.

* Medlem av NS.

* Arbeidet som snekkerlærling før han vervet seg til avdelingen 1942.

* Tjenestegjorde for det tyske sikkerhetspolitiet fra april

1943 som infiltratør og angiver.

* Domfelt ved Høyesterett 11. mars 1947 til døden.

* Dommen ble fullbyrdet på Kvarven Fort ved Bergen 2. april 1947.

Alfred Josef Gärtner

* 20 år. Bergen.

* Født 1923.

* Medlem av NS 1942.

* Jobbet som lagerarbeider før han vervet seg som frontkjemper til 2. SS-Politikompani.

* Tjenestegjorde deretter som tolk og etterforsker i det tyske sikkerhetspolitiet

i Bergen fra juli 1944.

* Deltok i flere aksjoner og utførte arrestasjoner samt mishandlinger.

* Domfelt ved Høyesterett 5. juli 1946 til døden.

* Henrettet på Sverresborg festning i Bergen 8. august 1946.

Her kan du lese mer om