MOTDEMONSTRASJON: Selv om islamfiendtlige organisasjoner som Pegida møtte stor motstand i februar, gir utbredelsen av rasisme i Norge grunn til bekymring, ifølge en ny rapport fra Europarådets antirasismekommisjon. Foto:Krister Sørbø,

Fersk rapport fra Europarådets antirasismekommisjon: Grunn til bekymring for rasisme i Norge

Europarådets antirasismekommisjon anbefaler myndighetene å ta grep for å få bukt med rasistiske ytringer på internett og å hjelpe innvandrere med jobb og utdanning.

 • Silje Fjeldstad

Artikkelen er over fem år gammel

Den europeiske kommisjonen mot rasisme og intoleranse (ECRI) publiserer tirsdag sin femte rapport om Norge.

Konklusjonen er klar: Tross positiv utvikling er det fortsatt grunn til bekymring.

– Vi ser positive tendenser, for eksempel at retten til likebehandling er tatt inn i den norske grunnloven, men det er fortsatt grunn til bekymring, blant annet over spredning av rasistiske ytringer på internett og utilstrekkelig hjelp med utdanning og jobb til innvandrere, uttaler leder i ECRI, Christian Ahlund, i en pressemelding.

KOMMENTAR: Norge får fortjent rasisme-refs

Mindre provoserende retorikk

På den positive siden påpekes det at norske politikere og journalister har sluttet å bruke provoserende retorikk mot innvandring etter Anders Behring Breiviks hatmotiverte angrep 22. juli 2011.

Videre fremhever rapporten at straffeloven nå gjør det utvetydig ulovlig å komme med hatefulle ytringer på internett, og politiet i Oslo har etablert en egen enhet som skal jobbe mot hatkriminalitet.

Rapporten fremhever videre at tilgangen til barnehage og skole har blitt bedre for barn med innvandringsbakgrunn, og den aller første handlingsplanen for økt livskvalitet blant lesbiske, homofile, bifile og transpersoner har gitt positive resultater.

Uklart omfang av hatkriminalitet

På den annen side er hverken offentlig fornektelse av folkemord eller deltagelse i rasismefremmende grupper juridisk straffbart. Det finnes ingen statistikk som gir et klart bilde av omfanget av hatkriminalitet, det skjer ingen systematisk overvåkning av rasistiske uttrykk på internett, og ofre for diskriminering får ikke god nok hjelp til å sikre sine rettigheter i rettsapparatet.

DEBATT: Kjernen i Ibsenpris-debatten

Ifølge rapporten tok ikke kommisjonen som skulle trekke lærdom av Anders Behring Breiviks angrep opp hvordan hatefulle ytringer kan ha påvirket hans motivasjon.

Rapporten finner også at det sommeren 2012 igjen dukket opp fremmedfiendtlige elementer i det offentlige ordskiftet. Hjelp til utdanning og jobb for innvandrere må styrkes, i tillegg til det juridiske rammeverket og bevisstheten om transpersoner.

Må handle raskt

ECRI har fremmet flere anbefalinger til myndighetene. Følgende to krever at det handles raskt, og vil bli fulgt opp av ECRI om et par års tid:

– Etablere et IT-basert system for registrering og overvåkning av rasistiske og homo-/transfobiske hendelser og behandlingen av slike i rettssystemet.

– Gi likestillings- og diskrimineringsombudet og likestillings- og diskrimineringsnemnda myndighet til å fremme saker for en domstol med fri sakførsel, slik at ofre ikke trenger å betale rettsgebyr, men kan få fri rettshjelp.

Mer om

 1. Europarådet

Flere artikler

 1. Norge får fortjent rasisme-refs

 2. Pluss content

  Gina-Victoria (24) brukte hijab: – Jeg ble slått og kvalt fordi jeg er muslim

 3. Pluss content

  Luca (29) er transperson – ble sparket ned på gaten

 4. Har du lyst til å slå en transperson?

 5. Pluss content

  Tobias ble mobbet som barn: – De kastet stein og kalte meg «jødejævel»

Fra andre aviser

 1. EU-kommisjon bekymret for rasisme i Norge

  Bergens Tidende
 2. EU-kommisjon bekymret for rasisme i Norge

  Aftenposten
 3. Solveig Horne ba om timeout under utspørring i FN

  Aftenposten
 4. FN mener Norge ikke tar hatkrim på alvor

  Aftenposten
 5. Rapport: Dramatisk økning i antisemittisme

  Fædrelandsvennen
 6. Europa er bekymret over det norske hatet

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no