DØDE AV BATONGSLAG: Politiet meldte på Facebook at de avlivet katten på grunn av store hodeskader. Dette skrev de på Facebook etter hendelsen. Foto: Privat/ Facebook ,

Politiet slo ihjel katt – saken henlagt

Spesialenheten for politisker mener Bodø-Politiet ikke gjorde noe straffbart da de slo ihjel en påkjørt katt med batong i fjor.

  • Linn Johansen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det melder Nordlys.

– Den ene politibetjentens vurdering var at avlivning på stedet ville være den beste løsningen for å unngå unødig lidelse. Det er ikke bevis for at han ved sin vurdering har handlet grovt uaktsomt, heter det i kjennelsen fra Spesialenheten ifølge Nordlys.

Anmeldt

Det var i oktober i fjor at politiet ble tilkalt til Langstranda i Bodø, hvor det lå en påkjørt katt.

Da politiet kom på stedet, avlivet de katten på stedet med batong. Saken ble anmeldt av Dyrebeskyttelsen, som reagerte sterkt på politiets vurdering.

– Dette er grov overtredelse av lov om dyrevelferd og forskrift om avliving av hund og katt. Det de i dette tilfellet har gjort er under en hver kritikk. Politiet skulle bragt katten til veterinær, og om de måtte avlive på stedet skulle dette vært gjort i tråd med gjeldende regelverk, sa daglig leder Linn Krogstad i Dyrebeskyttelsen i en pressemelding da saken ble kjent i fjor.

Lest denne: Isabelle (5) falt i vannet – reddet av hunden Agda

Ifølge Dyrebeskyttelsen skal vitner ha beskrevet at katten ble slått 3-4 ganger over en periode på fem minutter.

Ble sint på politiet

Det var taxisjåfør Christer Eliassen som fant katten i veikanten ved Langstranda i Bodø og ringte politiet. Da ble overrasket over politiets reaksjon da de ankom stedet.

Se bildene: Hunder måtte avlives - skrekkfunn i Østfold

– Jeg går ut av bilen for å møte de to, og den ene av dem går bort til katten, ser på den i noen sekunder uten å i det hele tatt bøye seg ned. Så henter han frem batongen og slår katten hardt over ryggen. Da ble jeg sint, og spurte hva faen han drev med. Han svarte at den skulle avlives. «Det skal da ikke du gjøre», sa jeg, og fikk til svar at det hadde ikke jeg noe med å gjøre. Så fikk jeg beskjed om å gå derfra, og så slo han den ihjel, sa Eliassen til VG.

– Så at katten led

Politibetjenten som avlivet katten skal i avhør ha forklart at han umiddelbart så at katten led da de ankom stedet.

– Politibetjenten slo et kraftig slag med en langkølle mot kattens hode. Om dette har han forklart at slaget dessverre ble dårlig, og at katten krøp en halv meter til siden, heter det i kjennelsen ifølge Nordlys.

Videre skal han ha forklart at han fant frem batongen og slo katten mot hodet. Etter dette skal katten ha blitt livløs, før politimannen slo en gang til.

I Sør-Trøndelag: Her er Norges første dyrepoliti!

Dette stemmer overens med hva politiet uttalte på Facebook etter hendelsen – nemlig at politimannen valgte å slå to ganger til etter at han mente katten døde for å være på den sikre siden.

– Vi har full forståelse for at dette er grusomt å se på. Dyr som lider er vondt og vi som må ta disse vanskelige avgjørelsene kjenner på akkurat dette, men vår hensikt er bestandig å begrense dyrets ledelse, skrev politiet i Salten på Facebook.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder