FRA JUBEL TIL MEDLEMSFLUKT: I 2015 jublet Hilde Opoku og Rasmus Hansson etter et brakvalg i skolevalgene. Nå opplever også Miljøpartiet De Grønne medlemsflukt. Foto: Helge Mikalsen VG

Medlemsflukt fra Miljøpartiet

Flere enn én av ti medlemmer i Miljøpartiet De Grønne (MDG) har forlatt partiet det siste året, viser nye tall. Det er første gang på ti år medlemmer flykter fra MDG.

  • NTB

Artikkelen er over tre år gammel

Fra 2007 til 2015 vokste partiet fra 270 til 8.432 betalende medlemmer, men i 2016 mistet MDG nesten tusen medlemmer, skriver Nationen.

Årsakene er sammensatt, sier Hilde Opoku, varaordfører i Trondheim og tidligere nasjonal talsperson for MDG.

– Mange har meldt seg inn fra ulike ståsted – fra Rødt til Frp. Det er ikke sikkert de har funnet sin plass i partiet. Vi har vokst fra en håndfull til omkring 300 folkevalgte, som var målet vårt. At det kommer en nedgang etter en slik vekst, er ikke unaturlig, sier Opoku.

Mandag skrev Dagbladet at også Venstre opplever medlemsflukt, og partiet har nå i overkant av 8.000 partimedlemmer. Hovedbildet er at politiske partier mister medlemmer, ifølge professor Anders Todal Jenssen ved NTNU.

– Et medlemstall på opp mot ti tusen er ikke dårlig for et parti som ligger i størrelsesordenen to-tre prosent av opinionen, sier han om MDG.

– Vi har gjennomført to fantastiske valg. Det er nettopp i valg at vi som oftest får en tilstrømning av nye medlemmer. Allikevel, et medlemstall på ca 7500 medlemmer er det beste utgangspunktet De Grønne noengang har hatt før en valgkamp, sier De Grønnes partisekretær Lars Gaupset.

–I fjor har mye av fokuset naturlig nok vært på å gjennomføre det grønne skifte i praktisk politikk ute i kommunene og fylkene, hvor vi mange steder er representert for aller første gang. Nå gleder vi oss til å mobilisere til valgkamp for et ekte grønt skifte over hele Norge.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder