STORSLÅTT: Santiago Junquer fra Madrid i Spania visste ikke at Mannen var rasutsatt før han kom i prat med VGs fotograf. Junquer var derimot veldig fascinert av fjellene og dalene og stanset for å ta bilder av dem. Foto: Odin Jæger VG

Mindre bevegelser i Veslemannen - opprettholder likevel rødt farenivå

RAUMA (VG) Bevegelsene i Veslemannen har avtatt, men i helgen ventes det stor nedbørsmengder.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Derfor velger Norges Vassdrags- og energidirektorat (NVE) å opprettholdte rødt farenivå for fjellpartiet som er en del av Mannen-massivet.

– Nå har vi bevegelser på opp mot 13 millimeter i døgnet, noe som er under terskelnivået. Vanligvis vurderer vi farenivå ut ifra bevegelse, men nå gjør værprognosene for helgen at vi velger å holde farenivået på rødt, sier geolog Ingrid Skrede til VG.

NVE står dermed fast på gårsdagens konklusjon om at farenivået trolig vil holdes på rød ut uken.

Fredag ettermiddag og kveld er det ventet en nedbørsfront som i verste fall kan bringe med seg opp mot 50 millimeter nedbør i løpet av halvannet døgn.

– Nå kommer nedbøren som snø, og det ligger det rundt 18 centimeter med nysnø på toppen av fjellet. Derfor ser vi lite bevegelse, men fra i morgen av skal det bli mildere, sier Skrede.

Hevet farenivået: – Alle håper på skred

Nye bevegelser

Siden store vannmengder er det som hovedsakelig skaper bevegelse i fjellet, er frykten dermed at regn og snøsmelting igjen skal få fjellmassene til å røre på seg faretruende mye.

HOLDER PÅ RØDT: Geolog Ingrid Skrede i NVE velger å holde på det høyeste farenivået. I bakgrunnen Rauma-ordfører Lars Olav Hustad (t.v.) og beredskapskoordinator i Rauma kommune, Ole Kjell Talberg. Foto: Odin Jæger VG

Farenivået for fjellpartiet Veslemannen ble tirsdag ettermiddag hevet til rødt, som er høyeste nivå, etter at kraftig nedbør hadde fått fjellpartiet til å bevege seg med unormalt stor hastighet.

I løpet av tirsdagen ble det målt hastighet opp mot ti centimeter i døgnet. Gjennom det neste døgnet ble det ikke målt like høye hastigheter, men en toppfart på om lag to centimeter i døgnet.

Geolog om Mannen: – Fjellet er vanskelig å tolke

Totalt elleve mennesker, om lag ti sauer og to hester er evakuert som følge av de nye bevegelsene. De seks fastboende er evakuert for tredje året på rad etter at Mannen-massivet oppførte seg fareturende også høsten 2014 og på høsten i fjor.

Frykter for godstrafikken

Evakueringen rammer også Raumabanen som går mellom Dombås og Åndalsnes, noe som bekymrer Rauma-ordfører Lars Olav Hustad.

– Det er bekymringsfullt for oss. I tillegg til de evakuerte er det spesielt godstrafikken som blir hardt rammet. Persontrafikken kan avlastet med buss for tog, men godset kan ikke kjøres med bussen, sier Hustad til VG.

Han håper derfor evakueringen blir kortvarig.

– De tåler et par dager, men dersom de tar lang tid og vi får flere slike runder er frykten at transportørene finner andre måter å fraktet godset på, sier ordføreren.

Hvor lang tid det vil ta før fjellet raser ut er det umulig for geologene å beregne.

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Mens de årlige bevegelsene i Mannen utgjør noen få centimeter i året, har den mest aktive delen av Veslemannen forskjøvet seg noe over én meter det siste året.

Les også: Terje (68) har gårdsbruk under Veslemannen

NVE frykter både et skred i det mest ustabile fjellpartiet, men også at et lite skred vil få en dominoeffekt for resten av fjellpartiet.

Veslemannen har et volum på 120.000-180.000 kubikkmeter – om lag 1 prosent av det totale volumet av Mannen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder