KRITISK: Venstre-leder Trine Skei Grande mener pengebruk, organisering og Statoils rolle i Mongstad-prosjektet må granskes. Foto: NTB SCANPIX

Krever internasjonal gransking av Mongstad-prosjektet

Venstre-leder Trine Skei Grande: - Reagerer på mange forhold

Kvinnen som er favoritt til å bli miljøvernminister i en ny borgerlig regjering, sier de ser så alvorlig på rensehavariet på Mongstad, at hun vil ha granskning.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Ja, det er så mange forhold vi reagerer på, at vi mener det bør iverksettes en granskning, trolig også med eksperter fra utlandet, for å belyse hva som egentlig har skjedd.

- En internasjonal granskning?

- Ja, når liknende prosjekter i utlandet er blitt gjennomført til en langt billigere penge, er det trolig behov for å hente krefter utenfra. I Norge gjorde Stoltenberg prosjektet til en månelanding. I utlandet er slike anlegg blitt hyllevare, sier hun.

Fredag ettermiddag ble det klart at Stoltenberg-regjeringen vil legge bort planene for fullskala CO2-renseanlegg på Mongstad.

I stedet legger regjeringen opp til å starte et nytt prosjekt, hvor målet er å få opp et annet fullskala CO2-renseanlegg innen år 2020.

Flere miljøvernere reagerte også sterkt på skrinleggingen.

- Mye taler for gransking

- Vi har tatt en full gjennomgang. Kostnaden har blitt høyere, usikkerheten er blitt høyere. Fullskalaanlegget skal være et godt prosjekt, et fullskala prosjekt.

- Jeg er redd Mongstad ikke ville vært et sånt prosjekt, sa oljeminister Ola Borten Moe på en pressekonferanse fredag.

KUNNGJØRING: Olje- og energiminister Ola Borten Moe (f.v.) og miljøvernminister Bård Vegar Solhjell kunngjorde fredag at den rødgrønne regjeringen skrinlegger planene om et fullskala renseanlegg for CO2 på Mongstad. Foto: NTB SCANPIX

Ifølge Borten Moe har regjeringen brukt 7,2 milliarder kroner på utvikling av teknologier for fangst og lagring av CO2. 1,2 milliarder er brukt på forskning på fullskalarensing på Mongstad.

Skei Grande mener følgende forholdene bør granskes:

- Vi må se på pengebruken, organiseringen og Statoils rolle: hvilken spesiell posisjon de har hatt når det gjelder testsenteret.

Venstre-lederen sier det ikke har skortet på advarsler.

- Vi har fra først stund kritisert organiseringen og har tatt saken opp i Stortinget en rekke ganger, uten å få gode svar. Det ser ut som om noen har fått blankofullmakt til å sende regninger i en åpen statskasse, sier hun.

Høyre krever mer informasjon

Skei Grande reagerer også på regjeringens handlemåte nå mot slutten.

- De prøver å lukke prosjektet før en regjering tiltrer. Og så blir fra Ap-mannen Jørgen Kosmos riksrevisjon utsatt og lagt frem etter valget. Vi synes svært mye taler for en gransking, også fordi vi er nødt til å lære av hva som har skjedd, sier hun.

Nikolai Astrup, som representerer Høyre i Stortingets energi- og miljøkomité, sier Høyre ikke kommer til å kreve en gransking før de har fått alle fakta på bordet.

- I første omgang kommer jeg til å be om at vi får mer informasjon om beslutningsgrunnlaget. Vi har ikke fått noe oppdatert kostnadsgrunnlag for fullskala prosjektet siden 2009, sier Astrup.

- Dette er noe jeg kommer til å spørre statsråden om på mandag, legger han til.

Frps nestleder Ketil Solvik-Olsen kommer heller ikke til å kreve noen gransking med det første.

- Men vi utelukker ikke at vi kommer til å kreve det senere.

- Grunnen til at vi ikke vil kreve en umiddelbar gransking, er at vi, som et av fire partier, vil innta regjeringskontorene etter hvert, og da få tilgang til denne informasjonen, uansett, sier Olsen.

Mener Skei Grande har fått all informasjon

Bellona-leder Frederic Hauge tok i går til orde for en grankning og sier han er svært godt fornøyd med Skei Grandes initiativ.

Han sier kommisjonen bør ha både norske og internasjonale representanter, da det norske miljøet er for innvevd i det som har skjedd.

Her er de sentrale punktene Hauge mener bør granskes:

1. De juridiske forhold ved inngåelse av kontrakten med Statoil.

2. Drift og organisering av Gassnova og OEDs styring av Gassnova.

3. Anbudsprosesser og habilitet hos ledelsen.

4. Grunnlaget for egne selvstendige faglige vurderinger i Gassnova og departement: Hvorfor de har vært svært selektive med valg av fagmiljøer i prosessen.

5. Forholdet mellom Statoil og Gassnova.

Til Dagsrevyen sier olje- og energiminister Ola Borten Moe følgende om Skei Grandes krav om internasjonal gransking:

«Av totalt 7,2 milliarder er vel 5 milliarder gått til bygging av testsenteret, verdens største og mest avanserte laboratorium. (...) 1,2 milliarder har gått til arbeidet med fullskala på Mongstad og Kårstø. Trine Skei Grande har stemt for alt sammen med all relevant informasjon.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder