HØYERE STRØMREGNING: Du må betale noe mer for strømmen i vinter enn i fjor, men foreløpig er det ikke snakk om mye. Foto: ESPEN BRAATA

Foreløpig ingen fare for strømsjokk i vinter

Fyllingsgraden i norske vannmagasiner er lav, men det er fortsatt ikke grunn til bekymring. Sjekk hvor du får billigst strøm akkurat nå.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Beregninger utført av Dine Penger basert fremtidspriser på energibørsen viser at strømmen vil koste mellom 80 og 86 øre/kWh i perioden november- mars.

- Prisen kan variere mellom de ulike el-spot-områdene og det er litt høyere priser enn i fjor, men det er ikke fare for noen sjokkregninger i vinter slik det ser ut nå. Markedet anslår at strømprisen blir cirka 10 øre dyrere per/kWh i vinter enn i fjor, sier redaksjonssjef Günther Bache i Dine Penger.

Ifølge den siste vassmagasinstatistikken fra Norges vassdrags - og energidirektorat (NVE) rommer norske vannmagasiner nå bare 76,1 prosent av vannet det er plass til.

Les også: Slik sparer du mest strøm

Lav fyllingsgrad

På samme tidspunkt i fjor var fyllingsgraden på 90,6 prosent - den høyeste fyllingsgraden på fem år. Gjennomsnittet for uke 41 i perioden 1990-2012 er 87,2 prosent.

Årsaken til at det er mindre vann i magasinene nå skyldes først og fremst at det har vært en tørr sommer med lite nedbør, ifølge leder for analyseseksjonen i energiavdelingen Ellen Skaanstar i NVE.

Les også: Vil ha slutt på forskuddsbetaling av strøm

- I tillegg var det lite snø i fjellet i fjor vinter, noe som førte til lite vann på våren. Det er altså hydrologien som er årsaken til at det nå er lite vann i magasinene, sier hun.

Ikke kritisk

NVE gir ikke ut prognoser for strømprisene, men følger en børs over hva de ulike strømaktørene tenker om prisene.

- Den viser at strømprisen er på cirka 40 euro gjennom fjerde kvartal i 2013 og første kvartal i 2014. Regnet om til øre er det cirka. 35 øre per kWh, så det virker ikke som om markedet ser på dette som kritisk, sier Skaanstar.

Hun understreker at likevel er snakk om lav fyllingsgrad i norske vannmagasiner.

- Varsler for de neste dagene viser at det blir nedbør, og det er vi så klart veldig glad for.

Høyere regning

Redaktør Mona Adolfsen i Europower er enig i at det ikke er noen grunn til bekymring:

- Vannmagasinfyllingen vi hadde i fjor på denne tiden var ekstremt god. Den vi har nå er noe under normalen, men ikke ekstremt mye. Dette kan snu veldig fort hvis det kommer mye nedbør nå, og så lenge det ikke er veldig kaldt er ikke forbruket veldig høyt heller, sier hun.

Ifølge Adolfsen vil perioden fremover avgjøre hvordan regningen blir fremover.

- Jeg er sikker på at strømregningen uansett vil bli noe høyere enn hva den var i fjor vinter, selv om forskjellen mellom i fjor og i år trolig vil jevne seg litt ut etter nyttår. Det er nok flere av strømleverandørene som teller litt på knappene hvordan det vil bli fremover.

Flere faktorer

Hvis det blir flere uker med tørt og kaldt vær nå kan det ifølge Adolfsen bli dyrere strøm i vinter.

- Pris på brensel, olje, kull og gass påvirker også strømprisen i Norge, og ingen av disse faktorene tilsier at det er noen umiddelbar fare for ekstreme priser nå. Hvis det blir trøbbel med kjernekraft i Sverige kan det påvirke våre priser også. Det kan komme enkeltdager hvor prisene kan gå i været, slik er det alltid, men det er bare snakk om enkeltdager.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder