KORSNEKT: NRK-kjendis Siv Kristin Sællmann har fått korsnekt av NRK etter at hun brukte dette lille korset på tv. Korset måler 1,4 cm. Foto: CAROLINE TEINUM GILJE/VÅRT LAND

Biskop: - Hva da med korset i flagget?

Kristenledere reagerer på at NRK-journalist har fått korsnekt

Kristne ledere reagerer på at NRK-profil ikke får bruke et lite kors på tv. Hva da med flagget og nasjonalsangen spør de?

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I mandagens utgave av avisen Vårt land, forteller nyhetsoppleser Siv Kristin Sællmann i NRK at hun ble bedt av ledelsen om å la være å bruke et smykke med gullkors på TV.

For et par uker siden ble Sællmann gjort oppmerksom på at seere hadde reagert på korsbruken og ringt til NRK. Halssmykket som seerne reagerte på, er et 1,4 centimeter stort gullkors med svarte diamanter.

Oppleves som korsnekt

Distriktsredaktør Anders Sårheim i NRK Sørlandet tok deretter opp saken med henne, skriver Vårt Land.

- Han ga meg beskjed om ikke å bruke kors. For meg opplevdes det som korsnekt. I ettertid har han moderert seg, men føringene i NRK gjør at jeg fremover ikke kommer til å bruke kors, sier Sællmann til Vårt Land.

Nøytral bekledning

Sårheim forklarer at ledelsen med jevne mellomrom har runder med de ansatte om blant annet bekledning.

- I NRK har vi en klar føring på at nyhetsankere skal være kledd nøytralt og vi oppfordrer dem til å unngå bruk av smykker med religiøs og politisk betydning, sier han.

Både Sællmann og Sårheim understreker at det ikke dreier seg om noen konflikt mellom henne og arbeidsgiver.

- Fattigere samfunn

Biskop Laila Riksaasen Dahl mener dette blir helt feil vei å gå.

- Hvis vi skal ha et livssynsåpent samfunn så må det være greit å bære et tegn på hva man tror på på tv, sier Riksaasen Dahl.

FLAGGET NESTE?: Biskop Laila Riksaasen Dahl mener vi får et fattigere samfunn hvis vi ikke kan si hva vi tror på. Foto: TERJE BENDIKSBY/SCANPIX

Biskopen understreker at det må være innenfor rimelighetens grenser.

- Men et lite, diskre kors er langt innenfor. Vi blir et fattigere samfunn hvis vi ikke kan si hva vi tror på, sier Riksaasen Dahl.

Hun får støtte av leder i Krf, Knut Arild Hareide.

- Med dette er NRK med på å gjøre samfunnet vårt mindre mangfoldig og fattigere. Vi lever i et samfunn hvor det må være rom for tro og livssyn, sier Hareide.

Kjeft for slips

Hareide understreker at det finnes enkelte yrker og roller hvor man bør være trosnøytral, som dommere og politiansatte. Men mener det er en helt annen jobb enn det å være nyhetsanker.

KORSBRUKER: Krf-leder Knut Arild Hareide bruker selv kors som halssmykke, og mener et nyhetsanker må få lov til å bruke kors. Foto: KRISTER SØRBØ

- Dette korset var 1,4 centimeter langt, og har tydeligvis provosert noen. Men det er sånn at jeg har også fått kjeft for å bruke enkelte typer slips på tv. Det er ikke sånn at alle tilbakemeldinger er noe man må ta hensyn til, sier Hareide.

Hva blir det neste?

Dersom man skal følge en så streng linje for å ikke støte mennesker med annen religiøs bakgrunn, kan man lure på hva som blir det neste, mener Riksaasen Dahl.

- Hva da med flagget. Skal vi ha et kors i flagget? spør biskopen.

Riksaasen Dahl får støtte av informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband, Espen Ottosen.

KRISTEN KULTURTRADISJON: Informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband Espen Ottosen mener halssmykker med kors er en del av en norsk kristen, kultturtradisjon, og at NRK nå legger seg på en linje hvor alle uttrykk for religiøsitet blir et problem uansett hvor avvdempet det er.

- Jeg synes det er veldig rart at NRK legger seg på en så streng linje. Da er vi i ferd med å få et samfunn med et nøytralitetsideal hvor alle formen for religiøsitet er et problem uansett hvor forsiktig og avdempet det er, sier Ottosen.

Kristen kultur-tradisjon

Ottosen understreker at han tror NRK har hatt gode intensjoner. Men mener korset er et uttrykk for norsk kristen kultur-tradisjon, og at det blir feil å behandle alle religiøse og politiske symboler på samme måte.

- Hvis man legger seg på en slik linje er det ikke bare flagget man kan begynne å diskutere i fortsettelsen, men også om vi kan ha "Ja, vi elsker" som nasjonalsang, da den har klare referanser til Gud, sier Ottosen.

- Generell føring

Også i NRKs sentrale nyhetsredaksjon på Marienlyst i Oslo praktiseres det en «generell føring om at nyhetsjournalister skal ha en nøytral klesdrakt tilpasset den rollen de har på lufta», sier nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk.

NØYTRALT: NRK oppforderer programledere til å ikke bære smykker som kan oppfattes som politiske eller religiøse budskap når de har sending, sier nyhetsredaktør i NRK, Per Arne Kalbakk. Foto: ANNE LIV EKROLL

- For programledere i nyhetssendinger på TV er føringen at man skal kle seg nøytralt og ikke ha på seg noe som signaliserer et budskap som kan komme i konflikt med rollen som en uavhengig formidler av nyheter. Det innebærer også at vi oppfordrer dem til å ikke bære smykker som kan oppfattes som politiske eller religiøse budskap når de har sending, sier Kalbakk til Vårt Land.

Religiøse navn

Ottosen viser til at i mange land er det navnet som viser hvilken religiøs tilhørighet du har.

- Heter du Mohammed skjønner alle at du har muslimsk bakgrunn, og heter du Peter skjønner alle at du har kristen bakgrunn. Ut fra NRKs måte å tenke på kan vi spørre om navnene til nyhetsankerne i disse landene måtte sladdes for å være sikker på at ikke seerne kunne koble personen til en religion, sier Ottosen.

Må ikke bli tabu

Knut Arild Hareide bruker selv et korssmykke.

- Jeg synes det er veldig flott om folk viser hvilken tro man har, for eksempel ved å bruke et kors, sier Hareide.

- Det kan ikke bli sånn at det skal være tabu å bruke korset. Tro er en dimensjon som vi aldri må gjemme bort. Enkeltmennesker må ha frihet til å uttrykke seg.

Livssynsutvalg

Sturla Stålsett ledet regjeringens tros og livssynsutvalg som blant annet behandlet temaet religiøse symboler i offentligheten.

- Synd hvis NRK tenker at religiøse symboler er til hinder for en uavhengig nyhetsformidling, sier Sturla Stålsett til Vårt Land.

TROSINSTILLING: Daværende kulturminister Hadia Tajik (Ap) mottok innstillingen fra leder for Tros- og livssynspolitisk utvalg Sturla Stålsett, i januar i år. De konkluderte blant annet med at dommere og politi kan bruke hijab og turban på jobb. Foto: BERIT ROALD/NTB SCANPIX


Utvalget han ledet konkluderte blant annet med at dommere og politi kan bruke hijab og turban på jobb, da de la frem sin rapport i januar i år.

Turban, hijab og kalotter er tidligere tillatt i tilknytning til uniformer i det norske forsvaret.

- At NRK-journalister har føringer på ikke å bruke kors på TV, høres søkt ut, sier Stålsett.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder