OMSTRIDT: Statsminister Erna Solberg vurderer å la norske kommuner slippe å måtte avgjøre hvorvidt de ønsker å innføre reservasjonsretten. En VG-undersøkelse utført i januar, hvor 322 ordførere deltok, viste at 254 av dem svarte nei til å innføre reservasjonsrett i sine kommuner. Foto: NTB scanpix

Solberg vurderer å frata kommunene reservasjonsbeslutning

Statsminister Erna Solberg (H) utelukker ikke at regjeringen kan avgjøre hvorvidt kommunene skal innføre reservasjonsretten.

Artikkelen er over seks år gammel

Mange kommuner har protestert på at det er opp til dem selv å bestemme om de skal innføre muligheten for fastleger til å kunne reservere seg mot henvisning til abort. De har etterlyst et felles, statlig regelverk, melder NRK.

Solberg utelukker ikke å løfte ansvaret bort fra kommunene.

- Dette kan godt tenkes å være en av de tingene vi bør gjøre endringer i. Jeg kan ikke konkludere før vi er ferdig med høringsrunden, men vårt syn er at kommunene burde ta ansvar som arbeidsgivere, sier statsministeren.

BAKGRUNN: Disse kommunene sier nei til reservasjonsrett

Hun mener flere kommuner i mange år har latt leger reservere seg, ved ikke å gripe inn i praksisen.

NORSKE LEGER FORTELLER: Derfor vil vi ikke henvise til abort

- Arbeidsgiveransvaret har norske kommuner hatt i alle de årene etter vi har fått abortloven, og i praksis så har vi jo hatt en reservasjonsrett ved at leger har reservert seg uten at kvinner har blitt informert om dette, sier Solberg.

Solberg gjentar sitt syn om at leger må få reservere seg av personlig overbevisning dersom kvinnenes rettigheter først er ivaretatt.

Mer om

  1. Solberg-regjeringen

Flere artikler

  1. Byrådet i Oslo sier nei til reservasjonsrett

  2. SV foreslår tilsyn for å avsløre reservasjonsleger

  3. Lysbakken angrep Høie med hans egne sitater

  4. Hareide om reservasjonsrett: - Jeg har ikke forklart godt nok

  5. 8. mars - dagen derpå: Høie bøyer ikke

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder