INGEN TILSETNINGSSTOFFER: Eyvind Hellstrøm sier maten hans ikke inneholder tilsetningsstoffer. Foto: Krister Sørbø Foto:

Hellstrøm står på sitt - men åpner for å endre teksten

- I alle mine oppskrifter er det bare naturlige råvarer. Mine retter inneholder ingenting som er farlig eller kunstig. Det har jeg en av Europas største matprodusenters ord for. Og det tror jeg 100 prosent på, sier Hellstrøm.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Han forklarer at sausen i ferdigretten «Ovnsbakt svinenakke» inneholder litt armagnac, som er basert på druer på samme måte som vin.

FERDIGNMAT: Denne ovnsbakte svinenakken inneholder ifølge Mattilsynet tilsetningsstoffer. Foto: Eyvind Griffith Brænde

- I all vin finnes stoffet sulfitt - helt naturlig. Sånn er det bare. Dette er ikke tilsetningsstoffer, men ingredienser fra naturlige råvarer, mener Hellstrøm.

- Hvis Mattilsynet forlanger at vi må fjerne teksten på pakningene som sier «Uten tilsetningsstoffer og konserveringsmidler», så får vi heller gjøre det. Jeg står uansett inne for at min retter bare har naturlig råvarer og er helt uten tilsetningsstoffer av noe slag, avslutter Hellstrøm.

Får støtte fra produsenten

Produsenten bak ferdigmaten stiller seg bak Hellstrøm og forsvarer merkingen sin.

- Vi tilfører ikke produktene våre noen kunstige tilsetningsstoffer eller konserveringsmidler, sier Jon Bugge i Fleury Michon Norge as.

Når det gjelder begrepet sulfitt, som matforsker Trygve Eklunds referer til og som sikkert kan høres suspekt ut, er det viktig å vite at dette er et naturlig stoff som finnes i all tørket frukt og i all vin, slik er det bare.

Smaksforsterker

Ferdigretten svinenakke inneholder Armagnac som er en smaksforsterker i sauser. For å lage Armagnac og Cognac destilleres hvitvin, sier Bugge.

- Dette er ikke det samme definisjonsmessig slik vi har forstått regelverket som å tilføre kunstige tilsetningsstoffer i rettene, forklarer Bugge.

Karamell og sitronsyre som brukes er naturlige ingredienser du finner på ditt eget kjøkken og som er en del av Hellstrøms oppskrifter.

Pepperfrukter

- Videre har Eyvind brukt pepperfrukter som heter Piquillos, og som nevnt tørkede aprikoser i rettene. Disse er syltet og vil alltid inneholde ørsmå spor av sitron. Vi tilfører ikke andre kunstige tilsetningsstoffer og ønsker å arbeide med kun naturlige ingredienser i våre retter, sier Bugge.

Bugge presiserer allikevel: Vi går mer enn gjerne i en dialog med Mattilsynet, og vil selvsagt rette oss etter det regelverket som gjelder på området.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder