Enighet mellom partene

Streiken mellom Norwegian og Parat er avsluttet. Bjørn Kjos sier flyene vil være i luften onsdag, men ettervirkningene av streiken vil ramme mange.

Artikkelen er over fem år gammel

Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud og Halvor Vatnar, leder for pilotene, briefet tirsdag kveld pressen. Etter 11 døgn ble partene enige.

– Med stor tilfredshet at vi kan si at vi endelig er kommet til enighet. Vi har fått våre hovedkrav igjennom, sier Vatnar.

– Det er alltid godt å komme i mål. Det har vært en lang og alvorlig arbeidskonflikt. Det har vært reelle forhandlinger gjennom mange av disse dagene. Det har gått forslag frem og tilbake, og endelig fant man en løsning begge partene kunne akseptere, sier Hans-Erik Skjæggerud i Parat til VG.

– Det viktigste for våre medlemmer har vært bindingen til morselskapet.

– Vi har fått på plass en binding som gjør at pilotene i Sverige, Danmark og Norge står sammen, sier han til VG.

12 ting du bør vite om streiken

I luften i morgen

En svært lettet Norwegian-sjef Bjørn Kjos sier at de har strukket seg langt for å komme til enighet med pilotene.

Han sier at flyene vil starte opp igjen onsdag. I en pressemelding opplyser selskapet riktignok at mange passasjerer blir berørt av ettervirkningene av streiken.

– Vi vil jobbe i hele natt for å få på plass så mange flygninger som mulig og oppfordrer våre passasjerer til å følge med på sin flygning via ruteinformasjon på vår hjemmeside. De aller fleste rutene mellom Skandinavia og Spania, og mellom Skandinavia og London går som normalt. Det samme gjelder direkteruter mellom Skandinavia og USA, samt Skandinavia og Thailand, står det i pressemeldingen.

– Ingen vinnere

Hvor mye streiken har kostet, ønsker ikke Kjos å spekulere i, men sier at ingen av partnene har vunnet.

– Det er to parter som taper, uttalte Norwegian-sjefen.

Til E24 karakteriserer Kjos avtalen som et resultat av å «gi og ta».

– Tilbudet ser ganske likt ut det dere ga lørdag?

– Det har vært litt endringer frem og tilbake, men man alltid gi og ta. Heldigvis kom vi frem til en enighet. Jeg har vært aller mest bekymret for passasjerene. Det er det som har holdt meg våken om nettene, sier Kjos til E24.

Kjos sier at pilotene har fått jobbsikkerhet de neste tre årene, men ikke en tariffavtale med morselskapet.

– Nei, det kom aldri på tale.

KOMMENTAR: Krigen om Norwegian-sannheten

– Ekstremt lei meg

200.000 personer ble rammet i flykaoset. En lettet Bjørn Kjos sier at han nå ser frem til å få flyene, og passasjerene på vingene igjen.

– Jeg har ligget våken. Jeg har hatt store bekymringer for den manglende evnen jeg har hatt til å ta hånd om passasjerene. De har vært strandet overalt. Det har ikke vært noen lett situasjon, sier han til VG.

Også lederen for pilotene er glad for å komme seg tilbake i luften.

– Det er gledelig at vi kan begynne å fly igjen. Det er der vi hører hjemme. Vi må igjen beklage den forferdelige situasjonen folk har vært i disse ti dagene streiken har vart, men det har vært nødvendig, sier Vatnar.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder