Når innsiden av de nye norsk passene lyses på med UV-stråler, avdekker de en hemmelighet med passene andre nasjoner bare kan drømme om: Nordlyset. Foto: Neue Design Studio,

Nye norske pass hylles internasjonalt

Designer: - Hyggelig på vegne av norsk design

De nye norske passene vekker internasjonal oppsikt, blant annet for sitt minimalistiske design.

Eira Lie Jor
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ifølge magasinet Foreign Policy er ikke Norge lenger bare landet for dyrt øl, sakte-TV og fødestedet til Karl Ove Knausgård. Norge er også landet med pene pass og vakker valuta.

Ifølge magasinet viser de nye passene frem både den norske kulturarven og den vakre naturen. Magasinet kaller også innsiden provoserende i sin enkelhet.

Slik ser de nye passene ut. Det røde er for norske statsborgere, det turkise er for diplomater og det hvite er ment for asylsøkere og immigranter. Foto: Neue Design Studio,

De nye passene skal brukes fra 2016, hvis alt går etter planen. Om designet blir akkurat slik det ligger nå, avhenger av hvilke sikkerhetstiltak de nye passene skal inneholde. Det er foreløpig ikke klart.

En moderne designklassiker

Avisen The Guardian kaller allerede de nye norske passene en designklassiker. Plassene beskrives av avisen som et symbol på Norges minimalistiske skjønnhet.

Også BBC omtaler passene som noe utenom det vanlige, og kaller nordlyssidene «for vakre til å bli tilsmusset av visum-stempler». Det samme gjelder Daily Mail og The Herald.

Den effekten i passene som får mest omtale er nettopp nordlyssidene, og den forvandlingen som skjer når man lyser på passene med UV-lys. Da kommer selvlysende nordlys til syne, på sidene som ellers er dekket av snøkledde fjell og en blågrønn fjord.

INNSIDEN: De nye norske passene skal fremheve norsk natur. Slik kommer de til å se ut på innsiden når de ikke plasseres under UV-lys, hvis alt går etter planen. Foto: Neue Design Studio,

Daglig leder hos designstudioet som har laget passene, Neue Design Studio, Gørill Kvamme, beskriver konseptet som nettopp et uttrykk for norsk, minimalistisk design.

– Det vi forsøker å gjøre er egentlig å designe så lite som mulig. Vi søker å komme inn i essensen av det som er viktig , for der finnes det alltid en historie vi kan formidle gjennom design, sier Kvamme.

– Hyggelig på vegne av norsk design

Hun er smigret over den internasjonale rosen, og forteller at de også har fått mange andre positive henvendelser enn de som har stått i mediene.

– Det er en veldig hyggelig anerkjennelse på byråets vegne, men også på vegne av norsk design. Det viser at vi har noe å fare med internasjonalt, og det er selvsagt stas, sier Kvamme.

Hun håper designet kan være med på å bidra til at nordmenn tar ekstra godt vare på passene sine.

Nytt nasjonalt ID-kort. Foto:,Neue Design Studio

– Vi har sett på ulike sider ved det norske landskapet, og håper designet kan være med på å skape stolthet og føles ekte. Det underbygger følelsen av å eie et verdifullt dokument man tar ekstra godt vare på. Det er jo også slik at utlandet kjenner oss for vår storslåtte natur, så da blir designkonseptet relevant også i et større perspektiv.

Fra 2016 er det også planlagt et nytt nasjonalt ID-kort, designet av Neue Design Studio.

Nye sedler

Også pengesedlene skal nå bli nye, og i oktober la Norges Bank frem de ønskede designet for de nye sedlene, etter at de hadde gjennomført en designkonkurranse.

De har tema «havet», og baksiden er designet av Snøhetta, mens forsiden er designet av The Metric System.

De nye sedlene mottar også internasjonal ros, blant annet i The Guardian, CBCNews og en rekke andre blogger og nettmagasiner.

Her kan du se alle forslagene til nye sedler som Norges Bank lanserte (Åpnes som PDF).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder