KOMMISJON: Leder for kommisjon for gjenopptakelse av straffesaker, Helen Sæter, mener saken mot den overgrepsdømte mannen må tas opp. Foto: TROND SOLBERG/VG

Gjenopptar overgrepssak mot far

Kan ha blitt utsatt for justismord

Gjenopptakelseskommisjonen mener datteren ble manipulert av sin fostermor til å si at faren hennes forgrep seg på henne.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I januar 2011 ble mannen i 50-årene dømt for å ha forgrepet seg på sin datter da hun var åtte år gammel.
Etter å ha sonet straffen på tre år og åtte måneder, slår en enstemmig kommisjon for gjenopptagelse fast at han er uskyldig dømt.

- Saken skal prøves på nytt i domstolen, men det er opp til påtalemyndigheten å bestemme om det skal føres en ny sak for retten eller nedlegge full frifinnelse uten hovedforhandling, sier leder Helen Sæter ved Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker til VG.

- Hva er det som gjør at saken blir gjenopptatt?

- Datteren sier at det ikke er riktig at faren forgrep seg mot henne og at hun ble manipulert av fostermoren til å fortelle om overgrepet, svarer Sæter.

Adresseavisen omtalte saken fredag ettermiddag.

ADVOKAT: Tore Øydne forsvarte faren i tingretten. Foto: JAN PETTER LYNAU / VG

Har sonet ferdig

Advokat Tore Øydne som forsvarte mannen i tingretten, har også jobbet med gjenopptagelsessaken til mannen.

- Det er en av de sakene jeg husker godt. Bevisbildet var etter min mening veldig svakt. Jeg forventet en frifinnelse etter hovedforhandlingene i tingretten. Jeg ble overasket da han ble dømt, sier Øydne.

Mannen skiftet advokat og ble senere dømt i lagmannsretten.

Øydne opplyser at mannen som kommisjonen mener er uskyldig dømt har sonet ferdig dommen.

Kom med nye opplysninger

Mannen hadde bare noen måneder igjen av fengselsdommen da advokaten 8. oktober i fjor sendte inn en begjæring om gjenopptagelse.

- Det kom nye og helt helt sentrale nye opplysninger som åpenbart viste at tidligere domfellelser i tingrett og lagmannsrett var uriktige, sier Øydne.

Kommisjonen tilbød datteren en bistandsadvokat, men hun takket nei.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder