FYLL OG FANTERI: 600.000 nordmenn sier de har opplevd ubehageligheter som følge av alkohol på julebord. Foto:Robert S. Eik,VG

Tar oppgjør med norsk julebordkultur: Undersøkelse: 600.000 nordmenn har opplevd ubehageligheter på julebord

Christer Falck: – Alkohol er den verste dritten av alt

Petter Nome: – Folk må lære seg å nyte alkoholJulebordsesongen nærmer seg. Ribbekjøtt, pinnekjøtt, juletorsk og surkål. Fristelsene er mange. Men den kanskje største, og farligste, er alkoholen.

  • Erik Haugen Aspaas
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I hvert fall hvis vi skal tro en undersøkelse Ipsos MMI har gjort på vegne av alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL. Den viser nemlig at nærmere 600.000 nordmenn har opplevd ubehagelige situasjoner på julebordet fordi kolleger har vært for fulle.

– Det overrasker meg ikke i det hele tatt. Alkohol er den verste dritten av alt, sier Christer Falck når VG gjør ham oppmerksom på tallene.

ALKOHOLMOTSTANDER: Christer Falck har droppet de siste 30 julebordene han har vært invitert til. Kun på grunn av de problemene han mener alkohol fører med seg. FOTO: JAN PETTER LYNAU / VG Foto: ,

Falck, som først ble kjent etter at han vant reality-programmet «Robinsonekspedisjonen» i 1999, er avholdsmann og stor motstander av det meste som har med rusmiddelet å gjøre.

– Selv har jeg takket nei til rundt 30 julebord de siste ti årene. Rett og slett på grunn av de problemene all alkoholen fører med seg, sier han.

Videre forteller han at folk som kanskje ikke er så vant til å være ute, er de som nok blir fullest og mest ufyselige. Til dem har Falck følgende oppfordring:

– Klarer du ikke være sosial uten alkohol, får du holde deg hjemme, sier han.

Våkner opp i feil seng

Undersøkelsen viser også at juleakevitten kan ha større konsekvenser enn et par slibrige kommentarer og en litt tung dagen derpå. Så mange som 360.000 personer kjenner faktisk til folk som har våknet opp i feil seng etter julebord med jobben.

– Det er klart folk skal få kose seg, og det er hyggelig at julebordet fører folk sammen, men hvert år er mange vitne til folk som går på en julebordsmell de gjerne skulle vært foruten, sier daglig leder Kari Randen i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL.

Organisasjonen jobber ikke for at man skal slutte å drikke alkohol, men for å redusere alkoholbruken der den kan være farlig eller gå utover andre. Slik tilfellet altså kan være med julebordet.

Les også:Unngå julebordtabbene - her er de gode rådene

– Må lære seg å nyte

Petter Nome, daglig leder i Bryggeri- og Drikkevareforeningen, mener at vi har en lang vei å gå i Norge når det kommer til forholdet mange har til alkohol.

SAVNER DRIKKEKULTUR: Petter Nome, direktør for Bryggeri- og drikkevareforeningen, ønsker at folk skal jakte på de gode smakene, ikke rusen. Foto: GØRAN BOHLIN/VG Foto: ,

– Folk må lære seg å nyte alkohol, slik man gjør i land med en litt mer avslappet holdning til det. I Norge tenker mange på alkohol som noe mystisk og litt halvulovlig, dermed blir det kanskje mer attraktivt å drikke for mye. Det er dumt, sier han til VG.

Nome legger så til at i Bryggeri- og drikkevareforeningen er man opptatt av at vertskapet bør sørge for at alkoholen ikke er så lett tilgjengelig.

– For eksempel kan man la være å la akevitt-flasken stå på bordet, ha litt mindre glass og sørge for at folk får i seg nok vann, sier Nome.

Hva er ønskesituasjonen din i forhold til alkoholbruk, da?

– Det må være at nordmenn lærer seg at man skal jakte på smakene og opplevelsene knyttet til alkohol. Ikke ønsket om å bli full, avslutter han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder